• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b6 2.0 TDI 140 km ciśnienie paliwa na tandemie

boszax

Początkujący
Punktów
2
Witam . Czy jest możliwe że w miejscu gdzie wpina się manometr w pompie tandem ciśnienie pokazuje mi praktycznie 0 na biegu jałowym . Po przegazowaniu do 4000 obrotow manometr pokazuje 3.5 bara a powinno być przynajmniej dwa razy tyle. Natomiast kiedy zacisnę powrót z pompy tandem ciśnienie rośnie do 7-8 bar. Silnik pracuje prawidłowo jedynie szarpie przy przyspieszaniu dość mocno i bipy są na dużym minusie 70 80 a nawet i 90 się pojawia. Wymieniłem słaba już pompę w baku teraz się zastanawiam czy mój manometr nie pokazuje głupot ale raczej ta pompa tandem jest już trupem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1560
albo pompa, albo gdzieś ciśnienie ucieka

boszax

Początkujący
Punktów
2
Właśnie zrobiłem próbę która teoretycznie pokazuje czy oringi sa szczelne na pomkach zaciskając powrót tandemu i ciśnienie książkowo wzrosło do 7.5 bara i to na jałowym biegu co wskazuje że mój manometr jest raczej ok - tylko dziwna sprawa z tym zerowym ciśnieniem na biegu jałowym

boszax

Początkujący
Punktów
2
Wymieniłem pompę na używkę Boscha - ciśnienie po przegazowaniu na 4000 obrotów wzrosło do 7bar - na jałowym też poprawa ale jedynie na 0.5 bara czyli raptem tyle co daje pompka w baku - jest trochę lepiej szarpanie się zmniejszyło ale nadal występuje -czyzby kolejna zajechania pompa?raczej pewnie ucieka na którymś wtrysku albo gdzieś jest mikropęknięcia w głowicy eh

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Możesz mieć rurkę pękniętą. Wymień to kilka złotych kosztuje.

boszax

Początkujący
Punktów
2
Która rurkę ? Te co ida między filtrem a pompa tandem aluminiowa? Przejrzałem caly układ paliwowy nie widać nigdzie wycieków - może być tak że pęknięta a wycieku brak?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Rurkę w głowicy, wciśniętą w głowicę. Tę magistralę paliwową do której tandempompa wtłacza paliwo.

boszax

Początkujący
Punktów
2
To tam nie wydrążonych kanałów tylko rurka? Nie widzę na schematach jakoś tego. Możesz mi podać jakiś link albo zdjęcie tej części?

boszax

Początkujący
Punktów
2
To mnie trochę zaskoczyliście ta rurka w 2.0 BMP też ona występuje? Jak wymieniałem pompę tandem to coś widziałem tam w jednym otworze taki czarny plastik - jak się ją demontuje ?

boszax

Początkujący
Punktów
2
Jakby pekła ta rurka to gdzie uciekało by to ciśnienie? Miał ktoś z Was taki przypadek? rurka.jpg

boszax

Początkujący
Punktów
2
A czy wie ktoś może czemu nowa pompa w baku Pierburga cały kosz zachowuje sie tak jak na filmiku ? Pierwszy kilkanaście sekund pompuje jak szalona aż na boczna ściankę butelki a za chwilę słabnie i coraz bardziej cichnie - trzy razy włączyłem vcdsem i dzieje się tak samo

ArturekP30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Witam i jak udało się ten problem rozwiązać? U mnie też są bipy ujemne a szczególnie na jednym cylindrze na maksa. Ciekawi mnie temat tej rurki w głowicy

boszax

Początkujący
Punktów
2
Nie mam teraz czasu bo trzeba było wrócić do pracy ale sprawdzilem dzisiai ciśnienie na powrocie z tandempompy i jest tam tylko 0.4 bara a w pompie jest zawór który powinien utrzymywac powrót na 1barze czyli nie dość że na zasilaniu jest za niskie ciśnienie to jeszcze i na powrocie - według mnie rurka jakby pękła to ciśnienie nadal by się utrzymało zakłócona zostałaby tylko jej funkcja mieszania paliwa. Pewnie muszę wymienić oringi na pompkach ale korekty mam w miarę tylko bipy na dużym minusie

Załączniki

• IMG_20220902_194117.jpg
    IMG_20220902_194117.jpg
    4,4 MB · Wyświetleń: 27

Bodzulek

Nowy
Punktów
0
Witam.czy kolega boszax rozwiązał problem z ciśnieniem bo mam to samo passat b6 2.0 170KM BMR

Puchaczy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lidzbark
Też bym chętnie przytulił garść informacji co @boszax ustalił. U mnie BMR nie wchodzi na maksymalne obroty. Ciśnienie na tandempompie nie przekracza 2.6 bar. Po zaciśnięciu powrotu rośnie i wtedy silnik osiąga maksymalne obroty. I teraz nie wiem czy zmieniać tandempompę, wyrywać wtryski i zmieniać o-ringi, czy rurkę wyciągać, czy całą głowicę, czy wtryski puszczają przelewami?

Bodzulek

Nowy
Punktów
0
Też bym chętnie przytulił garść informacji co @boszax ustalił. U mnie BMR nie wchodzi na maksymalne obroty. Ciśnienie na tandempompie nie przekracza 2.6 bar. Po zaciśnięciu powrotu rośnie i wtedy silnik osiąga maksymalne obroty. I teraz nie wiem czy zmieniać tandempompę, wyrywać wtryski i zmieniać o-ringi, czy rurkę wyciągać, czy całą głowicę, czy wtryski puszczają przelewami?
Witam.sprawdz ciśnienie przed filtrem a później przed tandempompą powinno być takie same minimum 0.5 Bara ciśnieniomierz zamontuj prosto w przewód jak byś mierzył ciśnienie w kole

Puchaczy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lidzbark
To już miałem sprawdzone zanim napisałem poprzedni post. Jest ok.

Bodzulek

Nowy
Punktów
0
To już miałem sprawdzone zanim napisałem poprzedni post. Jest ok.
U mnie było 1.5 Bara po wymianie oringów na pompkach skończyło na 1.8 , a po wymianie kompletu uszczelek tandempompy + czyszczenie skoczyło 3.5 na jałowym
Automatyczne połączenie postów:

U mnie było 1.5 Bara po wymianie oringów na pompkach skończyło na 1.8 , a po wymianie kompletu uszczelek tandempompy + czyszczenie skoczyło 3.5 na jałowym
Sprawdź jeszcze grupę 23

Ostatnia edycja:

Bodzulek

Nowy
Punktów
0
Automatyczne połączenie postów:

Sprawdź jeszcze grupę 23
Miałeś sprawdzone nie napisałeś ile ,czekasz na kaczkę na półmisie to tak nie działa

Do góry Bottom