• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B6 2007r. 2.0 TDI/ DPF 170KM/125kW nie pali!

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Szanowne grono! Prośba, pacjent jak w tytule, nie odpala. 4 dni temu był u mnie z problemem DPF-u, sprawę załatwiłem ale zdziwił mnie wysoki poziom oleju(ponad max). Kumpla auto co razem graliśmy w kapeli, wyciągneliśmy strzykawą 0,5l na stan. Paliwa w nim nie czułem. Trochę kolega był zdziwiony ale jeszcze synuś ujeżdżał i być może dolał - trochę dziwne...ale....może to być związek z tym że auto nie pali??
Pojeździł 4 dni, wszystko ok. Rano odpalił auto, odśnieżył i zgasił, poszedł przebrać się na siłkę...a tu Zonk.
Auto nie pali, parę razy i zaskoczył, telepało nim, potem wyrównał obroty, auto zgasił i amen.
Kręci, nie odpala, po 10 sekundach zapala się kontrolka oleju i na zegarach komunikat niskiego ciśnienia oleju.
Kontrolki Check brak. Kluczyk widzi immo.
Pewnie ma pompospusty?:D
Ooo a nie zapytałem o pompę paliwa w zbiorniku czy chodzi?:p
Na razie tylko tyle wiem z opowieści przez telefon, więc proszę nie pisać o diagnostyce i błedach i parametrach bo dopiero może jutro podjadę z diagnoskopem zobaczyć co się dzieje i ewentualnie uzupełnię wpis.
Jakieś sugestie? Jakiś podobny przypadek? Tylko bez szklanych kul proszę...:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Szanowne grono! Prośba, pacjent jak w tytule, nie odpala. 4 dni temu był u mnie z problemem DPF-u, sprawę załatwiłem ale zdziwił mnie wysoki poziom oleju(ponad max). Kumpla auto co razem graliśmy w kapeli, wyciągneliśmy strzykawą 0,5l na stan. Paliwa w nim nie czułem. Trochę kolega był zdziwiony ale jeszcze synuś ujeżdżał i być może dolał - trochę dziwne...ale....może to być związek z tym że auto nie pali??
Pojeździł 4 dni, wszystko ok. Rano odpalił auto, odśnieżył i zgasił, poszedł przebrać się na siłkę...a tu Zonk.
Auto nie pali, parę razy i zaskoczył, telepało nim, potem wyrównał obroty, auto zgasił i amen.
Kręci, nie odpala, po 10 sekundach zapala się kontrolka oleju i na zegarach komunikat niskiego ciśnienia oleju.
Kontrolki Check brak. Kluczyk widzi immo.
Pewnie ma pompospusty?:D
Ooo a nie zapytałem o pompę paliwa w zbiorniku czy chodzi?:p
Na razie tylko tyle wiem z opowieści przez telefon, więc proszę nie pisać o diagnostyce i błedach i parametrach bo dopiero może jutro podjadę z diagnoskopem zobaczyć co się dzieje i ewentualnie uzupełnię wpis.
Jakieś sugestie? Jakiś podobny przypadek? Tylko bez szklanych kul proszę...:D
To dobrze że nie pali :D ja rzuciłem kilka tygodni wstecz i dobrze mi z tym :D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Arni, ty to potrafisz pocieszyć:D:Dmiał przyjechać do mnie i mieliśmy sobie pograć a tu dupa...
każdy sobie gorzkie żale...

aaa jeszcze tak na szybko poleciłem mu żeby zrobił kroplówkę i zobaczył na wysokiego ciśnienia czy ma paliwo...
poszedł grzebać, może coś oddzwoni i powie o efektach, jak pompa padła w baku to z kroplówy powinien zagadać...
gorzej jak coś pompki mu wyczyniają i może ten większy stan oleju???ale paliwa w oleju nie czułem..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni, ty to potrafisz pocieszyć:D:Dmiał przyjechać do mnie i mieliśmy sobie pograć a tu dupa...
każdy sobie gorzkie żale...

aaa jeszcze tak na szybko poleciłem mu żeby zrobił kroplówkę i zobaczył na wysokiego ciśnienia czy ma paliwo...
poszedł grzebać, może coś oddzwoni i powie o efektach, jak pompa padła w baku to z kroplówy powinien zagadać...
gorzej jak coś pompki mu wyczyniają i może ten większy stan oleju???ale paliwa w oleju nie czułem..
kroplówka znaczy że ma podać ropę grawitacyjnie na tandem-pompę? może spróbować, ale ja bym zaczął od odpięcia tekalana powrotnego na filtrze paliwa, nie wiem czy on ma taki filtr?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
taki, taki...
@Autoelektronika ,gram na wszystkich instrumentach...gitary elektryczna prowadząca, teraz obecnie basowa, kiedyś klawisze, a w sklepie jak jestem to tłukę na plackach, bo tam mogę się wyżyć a mój perkusista jak zobaczył co robię z jego kotłami to nie daje mi pałek...tzn dostają wpiernicz....:D:D. W sklepie na zwykłej nie gram, bo sufit by opadł.
Szkoda bo moja wokalistka dała nogę do Kanady, a dziewczyna po wokalu, skrzypcach i fortepianie.
tak,tak 15 lat graliśmy razem...to był zespół. 7.01 pochowałem gitarzystę, grał mu jeno na trąbce gościu...ach te czasy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
taki, taki...
@Autoelektronika ,gram na wszystkich instrumentach...gitary elektryczna prowadząca, teraz obecnie basowa, kiedyś klawisze, a w sklepie jak jestem to tłukę na plackach, bo tam mogę się wyżyć a mój perkusista jak zobaczył co robię z jego kotłami to nie daje mi pałek...tzn dostają wpiernicz....:D:D. W sklepie na zwykłej nie gram, bo sufit by opadł.
Szkoda bo moja wokalistka dała nogę do Kanady, a dziewczyna po wokalu, skrzypcach i fortepianie.
tak,tak 15 lat graliśmy razem...to był zespół. 7.01 pochowałem gitarzystę, grał mu jeno na trąbce gościu...ach te czasy.
to faktycznie na pierwszy ogień pompa elektryczna, jeszcze taka informacja - dwa króćce w filtrze idą do zbiornika paliwa a dwa na głowicę, jeden poprzez tandem-pompę a drugi powrotny z pompek :)

Arni uczy Arni radzi :D

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
480
dej mu pan z plaka zobacz czy zagada

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Oleju za dużo przez zapchany DPF.
Takie rzeczy jak zliczanie obrotów, ciśnienie podczas kręcenia etc oczywiście sprawdziłeś? :D

trzeba to odpalic ten samochod i przejechac do szumka pograc na instrumentach :D
Chyba jemu na nerwach :D

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ty, to ja Ci Daniel będę na nerwach grał :D
Pasi? :D Ciekawe czy będziemy jeszcze współpracować :D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
praca motoru to też dla mnie muzyka, to skrzywienie...stuki, puki, piszczenie, trzeszczenie, szuranie - słyszę z daleka.
Czasami nie otwieram maski i wiem co będzie do roboty, a to dobre, bo jak grubo to klientowi mówię że nie mam czasu..:D:D:D

Jeszcze nie podłączałem kompa, więc z diagnozą czekam do jutra, zobaczymy.
Jeżeli chodzi o plaka to na początku zapalił a teraz nie chce(podobno) bo nie wiem ile psikał, jak tyle co pod pachy to i nie odpalił. Jutro podjadę i zobaczymy, a ten wariat każe mi przywieźć piec gitarowy i gitarę że sobie pogramy:D:D,dobry jest...nie ważne co z autem ale pogramy:D takich klientów lubię.:p

trzeba znaleźć przyczynę niesprawności ...
naprawdę? chyba mi bardziej zależy niż jemu...:D:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmmm a bluesy grasz ? kurzy mi się mój RC Rich limited edition i wiesz że tez starannie słucham silnika ? i nieraz słyszę co go boli

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Marku, bluesa to ja czuję, a słuch w kapeli i przy samochodach - bardzo cenne...:D

Do góry Bottom