kondziorek
Początkujący
- Punktów
- 0
Witam serdecznie mam duzy problem poniewaz jestem za granica, robie na farmie daleko jak cholera zywej duszy zeby cos sie zapytac i znalazlem te forum ,z duza nadzieja ze ktos mi pomoze, z gory dziekuje serdecznie ,tylko tyle co przyjechalem, kasy nie ma a tu taki problem a musze miec auto poniewaz tutaj porzebuja kogos z samchodem bez niego nie mam roboty: ),ok przejde do tematu ostatnio jadac na rondzie wlaczylem na manualny tip tronic chcialem ominac jakiegos zawal idroge a tu lipa pierwsze co bylo zapalil sie CHECK ENGINE oraz napis EMISSIONS WORKSHOP co z angileskiego znaczy cos ze spalinami ale nie mam pojecia dlaczego, wiem ze jest taki komunikat np jak cos z egr albo z przeplywomierzem ale da sie normalnie jechac a tu skrzynia przeszla w tryb awaryjny zaswiecilo sie podswietlenie biegow na zegarch na czerwono i nic stanalem, zgasilem odpalilem to samo nic daje na D i jest jak na luzie dalo sie go przepchnac na D, na R chwile jechal i stawal nie chcialem za duzo i na hama probowac ale bez gazu po chwili stawal i juz mam wlosy siwe ok mysle jakis blad komputera odpialem kleme poczekalem z 30 min i zastartowalem silnik ale ten sam problem ,no nic juz tylko mysle gdzie dzwonic po lawete bo czulem ze to cos grubego, popatrzylem z gory wszystkie wtyki itp ok ,odpialem nawet egr i ten wezyk kolo turbiny co odpowiada za spaliny (troszeczke sie znam na mechanice) ale dalej to samo ,przeroslo mnie wiec laweta sie zjawila z ubezpieczenia ale i tak na moj koszt okolo 1000 zl na nasze za okolo 50 km
ale nie jestem u siebie i nie ma kto przyjechac na haka wziasc a nawet tu nie mozna tak jezdzic i nikt by nie ryzykowal ok wrocilem pod dom i szukam znalazlem na forum ze mogl zamoc komputer, ok dostalem sie do niego ale nie byl mokry ,ale z ciekawosci go odpialem i zapalilem auto dalem na D a tu lekkie szarpniecie niz normalnie ale jest D ciagnie dodam ze wczesniej skrzynia chodzila bez zarzutow czasem cos w oklicy 1800 rpm szarpnelo ale jak dalem gazu wszystko bylo ok ale moze to byc jakas wskazowka dla specow ,ok pare razy pobrowalem bez komputera i z nim bez zmian to samo, bez komputera dalo sie ruszyc ale chyba biegow nie zmienial nie chcialem tak jezdzic zeby cos nie zwalic ruszylem tak do 40km/h na wsteczny wrocilem i tyle bo nie wiem czy mozna tak gdzies dojechac awaryjnie? ok a wiec moj problem wyglada tak jak opisalem (pali mi sie kontrolka check ,pokazuje napis emissions workshop i nie zalacza zadnego biegu do przodu a jak wyjme komputer to zalacza ale raczej nic nie zmienia rusza i cofa normalnie ) prosze o jakas diagnoze mysle ze dokladnie opisalem ten problem.
pozdrawiam serdecznie
ale nie jestem u siebie i nie ma kto przyjechac na haka wziasc a nawet tu nie mozna tak jezdzic i nikt by nie ryzykowal ok wrocilem pod dom i szukam znalazlem na forum ze mogl zamoc komputer, ok dostalem sie do niego ale nie byl mokry ,ale z ciekawosci go odpialem i zapalilem auto dalem na D a tu lekkie szarpniecie niz normalnie ale jest D ciagnie dodam ze wczesniej skrzynia chodzila bez zarzutow czasem cos w oklicy 1800 rpm szarpnelo ale jak dalem gazu wszystko bylo ok ale moze to byc jakas wskazowka dla specow ,ok pare razy pobrowalem bez komputera i z nim bez zmian to samo, bez komputera dalo sie ruszyc ale chyba biegow nie zmienial nie chcialem tak jezdzic zeby cos nie zwalic ruszylem tak do 40km/h na wsteczny wrocilem i tyle bo nie wiem czy mozna tak gdzies dojechac awaryjnie? ok a wiec moj problem wyglada tak jak opisalem (pali mi sie kontrolka check ,pokazuje napis emissions workshop i nie zalacza zadnego biegu do przodu a jak wyjme komputer to zalacza ale raczej nic nie zmienia rusza i cofa normalnie ) prosze o jakas diagnoze mysle ze dokladnie opisalem ten problem.pozdrawiam serdecznie

mialem audi z takim problemem i zmieniał biegi jak sobie chciał ,i tez wpadał sobie jak chciał w tryb awaryjny i były tez obiawy szarpania . Czujni musisz wyciągnąć na stół i go rozebrać i zobaczyć w jakim stanie są styki i bolczyki