• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

passat tdi tip tronic problem

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie mam duzy problem poniewaz jestem za granica, robie na farmie daleko jak cholera zywej duszy zeby cos sie zapytac i znalazlem te forum ,z duza nadzieja ze ktos mi pomoze, z gory dziekuje serdecznie ,tylko tyle co przyjechalem, kasy nie ma a tu taki problem a musze miec auto poniewaz tutaj porzebuja kogos z samchodem bez niego nie mam roboty: ),ok przejde do tematu ostatnio jadac na rondzie wlaczylem na manualny tip tronic chcialem ominac jakiegos zawal idroge a tu lipa pierwsze co bylo zapalil sie CHECK ENGINE oraz napis EMISSIONS WORKSHOP co z angileskiego znaczy cos ze spalinami ale nie mam pojecia dlaczego, wiem ze jest taki komunikat np jak cos z egr albo z przeplywomierzem ale da sie normalnie jechac a tu skrzynia przeszla w tryb awaryjny zaswiecilo sie podswietlenie biegow na zegarch na czerwono i nic stanalem, zgasilem odpalilem to samo nic daje na D i jest jak na luzie dalo sie go przepchnac na D, na R chwile jechal i stawal nie chcialem za duzo i na hama probowac ale bez gazu po chwili stawal i juz mam wlosy siwe ok mysle jakis blad komputera odpialem kleme poczekalem z 30 min i zastartowalem silnik ale ten sam problem ,no nic juz tylko mysle gdzie dzwonic po lawete bo czulem ze to cos grubego, popatrzylem z gory wszystkie wtyki itp ok ,odpialem nawet egr i ten wezyk kolo turbiny co odpowiada za spaliny (troszeczke sie znam na mechanice) ale dalej to samo ,przeroslo mnie wiec laweta sie zjawila z ubezpieczenia ale i tak na moj koszt okolo 1000 zl na nasze za okolo 50 km :( ale nie jestem u siebie i nie ma kto przyjechac na haka wziasc a nawet tu nie mozna tak jezdzic i nikt by nie ryzykowal ok wrocilem pod dom i szukam znalazlem na forum ze mogl zamoc komputer, ok dostalem sie do niego ale nie byl mokry ,ale z ciekawosci go odpialem i zapalilem auto dalem na D a tu lekkie szarpniecie niz normalnie ale jest D ciagnie dodam ze wczesniej skrzynia chodzila bez zarzutow czasem cos w oklicy 1800 rpm szarpnelo ale jak dalem gazu wszystko bylo ok ale moze to byc jakas wskazowka dla specow ,ok pare razy pobrowalem bez komputera i z nim bez zmian to samo, bez komputera dalo sie ruszyc ale chyba biegow nie zmienial nie chcialem tak jezdzic zeby cos nie zwalic ruszylem tak do 40km/h na wsteczny wrocilem i tyle bo nie wiem czy mozna tak gdzies dojechac awaryjnie? ok a wiec moj problem wyglada tak jak opisalem (pali mi sie kontrolka check ,pokazuje napis emissions workshop i nie zalacza zadnego biegu do przodu a jak wyjme komputer to zalacza ale raczej nic nie zmienia rusza i cofa normalnie ) prosze o jakas diagnoze mysle ze dokladnie opisalem ten problem.

pozdrawiam serdecznie

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Podaj dokładne błędy bo jak dla mnie to siedzi czujnik zmiany biegów który jest w skrzyni któryś bolec i styk jest wytarty i będzie taki sam obiaw jak u ciebie

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
witam ponownie odswieze temat moze ktos sie natknal na podobny problem, po wykasowaniu skrzynia do 3 biegu chodzi ok ale pozniej jest wlaniecie i nie ma biegow raz wchodzi w tryb awaryjny czasem nie wystarczy odpalic jak wejdzie wtryb awaryjny vag pokazuje nastepujace bledy :
1-17118 035 kwp1281
gear 4 incorrect ratio
p0734
2-17195
excessive cluth slippage
jak wykasuje i wrzuce tylko na 3 bieg nie na D( juz probowalem i w manuala i tak i i siak 4 i 5 nie ma) to do 3 chodzi elegancko nic sie nie slizga wyraywa jak wyrawal olej sprawdzony dolane okolo 1 ltr ogolnie to jak sie przelalo olej ladny zero opilkow itp.,robilem wszystko sam pod vagiem przy temp 36 stopni zaczelo cieknac jak dolewalem a zaczalem od 34 stopnia wiec chyba ok,zero wyciekow kable do wtyczek ok ,ogolnie to nie wiem jaka moze byc przyczyna jesli cos w srodku to narazie sie tak bujam na tych 3 biegach ale skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny dzieki za jakiekolwiek wskazowki moze jakies czujniki tylko ktore???

dodam jeszcze bo to na pewno bylo z tym problemem zalezne a mianowicie przy okolo 1800 rpm cos mi czasem szarpalo i tak jak by nie chcialo zrzucic biegu ale jak dalem na manual to poszlo ok,teraz to nie wystepuje nic nie szarpie ale wydawalo mi sie ze na wszystkich wyzszych biegach to bylo ale tylko czasem teraz nie ma zadnych szarpniec i wogole jakos mi sie wydaje ze na tej 3 jakos lepiej idzie pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
hm tak se mysle ze jakby czujnik to by nie zmienial wogole a nie tylko przy 4 ale moze moze jak to sprawdzic ?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
To się mylisz :) mialem audi z takim problemem i zmieniał biegi jak sobie chciał ,i tez wpadał sobie jak chciał w tryb awaryjny i były tez obiawy szarpania . Czujni musisz wyciągnąć na stół i go rozebrać i zobaczyć w jakim stanie są styki i bolczyki

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
ale u mnie zmienia biegu ok na pozycji 3 wszystko dziala kick down lock up itp nic nie wariuje tylko jak dam na D albo w tipie ide i jest 4 bum i dupa blada dlatego jakos mi sie nie wydaje ze to od tego ale zobacze jak go wogole wyjac bo jak olej sprawdzalem to tam na dole nic nie ma skrzyna typ made in germany zf getriebe nr 1080401

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
patrzylem tam z gory ale nie za bardzo widac jest jakis czarny pod zbiornikiem paliwa ale to musze pozdejmowac zeby go wyjac sprawdze i dzieki oj zeby to bylo to pazdiocha bede trzymal bo to furgon ze ta lala i tak mi go szkoda sprzedawac a jeszcze mam go w takiej wersji ze jeszcze nigdy sie nie spotkalem a tu taki zonk

jak to ten czujnik masz 100 ode mnie bo u mnie drogo w<ciach> chca okol 2k pln za wyjecie losie <ciach>

usunięcie wulgaryzmów -Marlena

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
ok dzieki domyslam sie ze chodzi o ten zaznaczony jutro jade do specjlaisty znalazlem w sumie niedaleko co ja bym bez tego internetu zrobil dogadalem sie w miare niedrogo jak na te ceny okolo 300 pln i ma powiedziec dokladnie co jest grane podobno ma taki sprzet ze monitoruje caly osprzet zobaczymy na pewno sie odezwe ,zaryzykuje bo tak po kolei wszystko wykrecac a jeszcze moje lapska nie dochodza wszedzie za ciasno:)

dodam jeszcze jedna wazna sprawe ,kupcie se malego vaga ratuje pupe ,wczoraj pomylilem sie i dalem na 4 jade jade jade i bum nie ma biegow tryb awaryjny trzeba skasowac bledy i jak bym nie mial skanera laweta,juz raz zabulilem prawie 1k okolo 50 km ceny nieziemskie ,przynajmniej po za granicami zaopatrzcie sie ludziska

kondziorek

Początkujący
Punktów
0
wszystko jasne naprawa koszt na miejscu okolo 6000 pln jakis circuit clutch or pistol broken specjalista z uk tylko automaty robia sprzet jak wyciagnal i podpial to mysle ze u nas malo ktos cos takiego widzial monitoruje cala skrzynie wszystko widac jak na podczerwieni ja to w szoku ,troche widzialem ale takie oprogramwanie to ja pioerdziu caly schemat skrzyni wszystko widac jak pracuje i na jakies zebatce na czwartyu cos ze sprzegelm co wspolpracuje nie zalapuje bum i bledy te same co mnie na malym skanerze z tymz ew didzisz dokladnie co jest kaput,a tu robota droga
jak ktos ma ochote auto w uk okol 60 km od dover za 1k £ do zabrania jutro daje ogloszenie za 1k £ tutaj ale mi to wszystko jedno ,podam szczegoly rok 2004 140 mil przebiegu wszystko sprawne oprocz skrzyni silnik igla jak i turbo zadnych gwizdniec po prostu ciagnie jak tir zero pukania i stukania a co najlepsze w najbogatszej wersji w tym skory z podgrzewaniem itp zmieniarki ,bose system,cala elektryka wlacznie z otwieraniem bagaznika zdalnie napisze tak jest to wersja top high line silnik avf samochod zero przetarc skor itp jak z salonu pozdrawiam

Do góry Bottom