• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207 , dusi się

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Tam to w ogóle jazdy są z temperaturami w tym silniku. Chłodnica jest takiej wielkości, że do kaszlaka bym jej nawet nie założył, a w tym akurat egzemplarzu jak się wyłączy światła, to wskazania na zegarach spadają o 5-10 stopni. Jedziesz, trzyma normalnie 90, nagle z dupy zaczyna rosnąć do 110, odpala wentylator, stygnie i jest spokój. Wkurza mnie to auto, bo generalnie to cholera wie, na ile tak naprawdę ten silnik się grzeje (lub nie). Ale to jeszcze max rok ma przejeździć i kupi się coś młodego.

Matriio

Początkujący
Punktów
0
Tam to w ogóle jazdy są z temperaturami w tym silniku. Chłodnica jest takiej wielkości, że do kaszlaka bym jej nawet nie założył, a w tym akurat egzemplarzu jak się wyłączy światła, to wskazania na zegarach spadają o 5-10 stopni. Jedziesz, trzyma normalnie 90, nagle z dupy zaczyna rosnąć do 110, odpala wentylator, stygnie i jest spokój. Wkurza mnie to auto, bo generalnie to cholera wie, na ile tak naprawdę ten silnik się grzeje (lub nie). Ale to jeszcze max rok ma przejeździć i kupi się coś młodego.
Ja nim jeżdżę od ponad dwóch lat wcześniej nic się nim nie działo oprócz sterownika silnika. Teraz od tyg się dusi , wypiołem jedną z sond lambda i auto działa prawidłowo oprócz jakiś lekkich szarpnięć ale to może być spowodowane tym że nie ma tej jednej sondy więc jutro zakupie sondę i zobaczymy czy auto będzie działać prawidłowo

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
@Pangia wiesz, że ten Twój silnik miał taką wadę, że czujnik temperatury był umiejscowiony w złym miejscu?
Nawet przy dwukrotnym odpowietrzeniu, gdzie uchował się lub wyhodował z czasem malutki bąbel powietrza - a tam właśnie - w tym miejscu znajduje się czujnik temp. płynu chłodzącego...był problem.

I jeżeli obudowę gdzie czujnik jest wkręcany masz aluminiową i przewodziła temperaturę, to jakoś to żyło. Natomiast kiedy obudowa była plastikowa, czujnik odczytywał złe wartości z bąbla i ECU podlewał paliwem. Samochód gasł, był problem z rozruchem...
Nawet Peugeot się przyznał do błędu konstrukcyjnego i wypuścił dłuższy czujnik temp. Długi oryginał 500zł krótki zamiennik 20zł.

Zobacz, nie wiedziałem, dzisiaj się dowiedziałem...
Kojarzy ktoś z Was nr części tego dłuższego czujnika?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Tak dobrze nie ma : ))
To i tak oryginał tylko i chyba tylko przez ASO...więc tanio nie będzie.

Do góry Bottom