• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207Vti Nie Odpala

irek1101

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tarnow
Witam mam problem z moim nowo zakupionym peugotem 207 Vti samochod jezdzil i odpalal normalnie do pewnego dnia teraz nie odpala wogole . Rozrusznik kreci i jak sie go pomeczy troche to zapali na 2 sekundy i zgasnie , Sprawdzone cisnienie paliwa 3bary caly czas wiec pompka chodzi myslalem ze czujnik polozenia walu ale iskra jest i na testerze przy zapalaniu pokazuje jakies 240obr/min wiec musi byc dobry poczytalem troche bardzo duzo ludzi pisze ze modul BSM jest zepsuty wymienilem nic sie nie zmienilo wiec prosze o rade bo juz nie mam pomyslow mam paliwo cisnienie paliwa iskre i dalej nic moze ktos mial taki przypadek pozdrawaim.

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Witam silniki te mają wadę rozrząu i samego napędu realizowaną za pomocą łańcucha trzeba sprawdzić czy rozrząd nie przeskoczył.Poza tym duże zużycie oleju wykręcić świece i sprawdź ich stan wizualnie.Jednak najpierw trzeba podłączyć komputer może coś pokaże.

irek1101

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tarnow
240 obr/min ma w czasie zapalania .
Podłączałem pod komputer silnik nie ma błędów .
Jak wyciągam świece to są mokre tylko ciężko powiedzieć czy z oleju czy z benzyny bardziej śmierdzą na benzynę odkręcając korek wlewu oleju tez trochę śmierdzi benzyna. Nie sprawdzałem jeszcze rozrządu zrobię to dziś ale dlaczego łańcuch miał by sam przeskoczyć coś musi hyc wada napinacz ? Przecież nawet jak by był przestawiony to co ustawić na znaki i już będzie dobrze ?

Silnik 1.4 vti 95 km Przebieg 120000

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
240 obr/min ma w czasie zapalania .
Podłączałem pod komputer silnik nie ma błędów .
Jak wyciągam świece to są mokre tylko ciężko powiedzieć czy z oleju czy z benzyny bardziej śmierdzą na benzynę odkręcając korek wlewu oleju tez trochę śmierdzi benzyna. Nie sprawdzałem jeszcze rozrządu zrobię to dziś ale dlaczego łańcuch miał by sam przeskoczyć coś musi hyc wada napinacz ? Przecież nawet jak by był przestawiony to co ustawić na znaki i już będzie dobrze ?

Silnik 1.4 vti 95 km Przebieg 120000

Czujnik temperatury płynu podmień i oczywiście rozrząd do sprawdzenia

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Rozrząd należy sprawdzić jak przeskoczył do wymiany łańcuch i napinacz jak jesteś mechanikiem nie pytaj dlaczego ! sprawdzić ciśnienie sprężania. Najpierw Wkręć nowe świece jak są zalane do śmierci! powodzenia

irek1101

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tarnow
Witam wiec tak sprawdzilem dzisiaj rozrzad byl przestawiony o 2 zeby myslalem ze to to ale dalej to samo.
Cisnienie na tlokach 9 bar rowno na wszystkich cisnienie paliwa jest jak juz wczesniej pisalem 3 bar. Wykrecilem swiete i piekna iskre maja wszystkie .
Jedyne co dzis zauwazyklem przy sprawdzaniu cisneinia na tlokach ze az pluje du gory bezyna i po przykreceniu swiec i proby odpalenie jak by chcial zapalic ale odrazu gasnie i swiece na nowo mokre ale wszystkie maja iskre. Jakims cudem sie caly czas zalewa. juz nie wiem gdzie szukac

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
2400 na rozruszniku? masz zaje**isty rozrusznik, to chyba od jakiegos miga 29.
umiesz czytać?;)

Witam wiec tak sprawdzilem dzisiaj rozrzad byl przestawiony o 2 zeby myslalem ze to to ale dalej to samo.
Cisnienie na tlokach 9 bar rowno na wszystkich cisnienie paliwa jest jak juz wczesniej pisalem 3 bar. Wykrecilem swiete i piekna iskre maja wszystkie .
Jedyne co dzis zauwazyklem przy sprawdzaniu cisneinia na tlokach ze az pluje du gory bezyna i po przykreceniu swiec i proby odpalenie jak by chcial zapalic ale odrazu gasnie i swiece na nowo mokre ale wszystkie maja iskre. Jakims cudem sie caly czas zalewa. juz nie wiem gdzie szukac
wszystkie mokre czy tylko jedna, dwie...? a wtryskiwacze nie leją? rozrząd rozumiem że zrobiony na nowych gratach i na blokadach?

irek1101

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tarnow
Tak rozrząd zrobiony tak jak ma być .
Wszystkie mokre właśnie nie chce mi się wierzyć by z dnia na dzień wszystkie zaczęły łac nagle

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Albo za dużo paliwa albo silnik nie dostaje powietrza.Odłącz pompę paliwa i sprubuj uruchomić.Świece po wykreceniu podgrzej zapalniczką wypalisz z nich nagromadzone paliwo.Czy 9 bar przed rozrzadem czy po.

W tym silniku niema przepustnicy a regulacja obrotów odbywa za pomocą wzniosu zaworów.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Po kolei do weryfikacji świece na nowe albo do wypalenia, wtryskiwacze czy pylą czy leją strugą, szczelność w dolocie. Ciśnienie w cylindrach moim zdaniem za małe jeżeli jest podejrzenie o paliwo w oleju to zlej i zweryfikuj. Parametry rzeczywiste i czujniki temp i MAP . I jeszcze wymiana rozrządu lub weryfikacja a na deser pomiar szczelności .

J44

Nowy
Punktów
0
Na silniku regulacji wzniosu jest wejscie z tyłu na imbus 5 pokręc nim aby zawory były nie podparte, bo to sicnienie spręzania jest za niskie według tego pomiaru.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wpierw odetnij zasilanie paliwem wymień olej, bo inaczej jeszcze silnik eksploduje. Potem zakręć rozrusznikiem i musi zapalić i wypalić stare paliwo. Następnie mierz ciśnienie, wyciąg wtryski itd jak koledzy radzą

irek1101

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tarnow
Wiec tak Map ma dobry oring i szczelny swiece wymienilem na nowe czujnik temperatury wymieniony wtryski sprawdzone ladnie pyla po wyciagnieciu odrazu lapie .
Ewidenktnie zalewa go za kazdym razem nawet z nowymi swiecami i nowym czujnikiem temperatury . przyjze sie jeszcze dolotu bardziej a i ten silnik ma przepustnice .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie się wydaje że zawory dostały po przeskoczeniu rozrządu , sprawdź dokładnie ciśnienie bo 9 bar to nie zapali . to ten układ ze zmienna regulacją wzniosów ma może LPG ?

Do góry Bottom