• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1.4 8v - problemy po wymienie UPG

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Auto jak w temacie,
Wymianiałem UPG. Głowica kompleksowo obrobiona, docieranie zaworów, wymiana prowadnic itp.
Auto skręcone, odpalam - silniczek chodzi idealnie, rowniutko i w ogóle, ale tylko na wolnych obrotach
jak dodaję gazu to dochodzi w miarę ok do 2000 obrotów, po czym zaczyna się dławić, dusić, ogólnie dochodzi max do 2500 obrotow i nie chce w ogole wiecej. Odglos taki troche jakby cos z mieszanka nie tak...

Rozrząd OK, sprawdzane wielokrotnie i bez problemu za kazdym razem punkty blokad pasuja idealnie.
Zadnej luznej wtyczni nie widzę :)

jakiś komputer (piszę jakiś, bo nie jest to zaden specjalistyczny sprzęt, jakiś uniwersalny) podaje 3 błędy: obwód cewki, czujnik temperatury ciezcy i czujnik temperatury powietrza.

Cewka jak i świece maja kilka miesiecy, czujnik temperatury podobnie (jakoś latem wymieniane).
jak odłączałem mapsensora na odpalonym to lekko skoczyl na obrotach, ale pozniej juz "chodził" tak samo jak z pospiętym.

Podobno w tym aucie trzeba adoprować przepustnicę programem (Planetem) i nie ma opcji ręcznego zaadoptowania. Zastanawiam się czy to może być problem, bo faktycznie całydolotowy był porozkręcany, przeczyszczone wszystkie czujniki (znaczy sie map sensor, krokowiec, czujnik położenia przepustnicy i sama przepustnica), ale czy byłyby takie objawy tylko przy niezaadoptowanej przepustnicy??
Możę tak, bo jeżeli otwieram przepustnicę, a czujnik tego nie przekazuje i dopływ paliwa jest ciagle jak na wolne obroty to może właśnie to być problemem... - w tym aucie jest przepustnica "hybrydowa", jest normalnei linka plus czujnik (potencjometr)

Może macie jakiś inny pomysł??

a może jest tu ktoś z poznania, co mógłby podjechać z Planetem, podpiąć kompa, ustawić przepustnicę i sprawdzić czy jakieś inne błędy będa - oczywiście normalnei usługa odpłatna ;)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Może kat zapchany?

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Sprawdź dobrze czy wszystko dobrze podpioles, czy czegosc nie pomyliłeś zwłaszcza podcisnienia

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
no wlasnie nie ma tam za bardzo mozliwosci pogrzebania podcisnien, bo ich praktycznie nie ma... jest tylko jedna odma.

mam podejrzenie włąsnie odnośnie czujnika przepustnicy, tym bardziej, że to akurat kolega skłądał i nie skontrolowałem...:confused:

jak nie będę miał innego podejrzanego to chyba jutro sciagne ssaka i sprawdze, czy przypadkiem nie jest zle zamontowany ten czujnik - bo tam jest taki jakby motylek i moze jest zle wlozony... :mad:

a co do kata - wczensniej nie bylo zadnych problemow, wiec kata bym wykluczyl...

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
żadnego czjnika wałka nie widziałem ...
czujnik wału faktycznie wtyczka jest połamana ;/

wczoraj zagadałem ze specem od francuskich aut i mowil, ze prawdopodobne, ze to bedize adaptacja przepustnicy - oby, po powiedział, ze za 60 PLN robi takie adaptacje :)
chyba mu podstawie auto

Do góry Bottom