• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 2.0 HDI 110 KM Tryb awaryjny dpf i abs

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Witam. Mam taki problem z peugeotem 307 2.0 HDI 2004r. , mianowicie auto przyjechało w trybie awaryjnym, szybka diagnostyka i okazało się, że różnica ciśnień na dpf-ie na postoju ponad 70 milibar, podczas jazdy przy około 100km/h różnica dochodzi do ok. 170-200 milibar. Wyjęliśmy dpf wyczyściliśmy chemią zaklejony był strasznie. Poskładaliśmy i auto nadal przechodzi w tryb awaryjny,(na postoju 0.0 milibar różnicy podczas jazdy około 70milibar) tylko dziwne jest to, że przy przejściu w tryb najpierw pokazuje abs/esp faulty i zaraz potem antipoloution fault. Następnie odcięcie przy 3 tyś. obr. W abs pokazuję sporadyczny brak komunikacji abs ze sterownikiem silnika. Czy takie zachowanie może być spowodowane nadal zapchanym dpf? czy może coś z abs-em.

Ps. Z błędów pokazuję jeszcze stały błąd czujnika korka paliwa, oraz czujnik temperatury powietrza dolotowego(w parametrach temperatura jest, wydaję się realna) Próby wypalenia dpf autocomem uruchamia ale po kilku minutach wypalania pokazuje, że zakończona niepowodzeniem.

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Zbiorniczek wyglądał na pusty zamówiłem już płyn, ale czy przez to wpadałby w tryb awaryjny?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Norma. Jeszcze musisz zaadoptować dolewke bo też będzie krzyczeć i nwm. chyba kaganiec będzie też z tego powodu.

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Adaptacja lexia to norma ;) jutro będzie wiadomo czy to wina dodatku czy nie, Jeszcze chyba trzeba zajrzeć do korka bo inaczej nie poda dodatku. Przez abs raczej nie powinno tak wariować? Przy wariujacych czujnikach abs nie wpada w tryb to teraz tez chyba nie powinien :/

magda621

Nowy
Punktów
0
Też mam problem z moim Fap, ciągle wywala błąd. Próbowano już wielokrotnie go wypalać i nic. Będę regenerować, tylko nie bardzo się na tym znam, są jakieś różne rodzaje tej regeneracji, podpowiecie mi jaka będzie najlepsza?

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Oddałem filtr do regeneracji wszystko zakodowane płyn, Dpf i nadal powraca błąd i tryb awaryjny. Zastanawia mnie czy czujnik obecności korka wlewu paliwa będzie powodować takie zachowanie?

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Pompa działa uruchomiona lexia pompuje chwile głośniej później jak zassała dodatek to już normalnie. Ciagle widzi ze otwarta, ale dodatku nie poda :/ sęk w tym czy powodowałoby to tryb awaryjny. Po odpięciu przepływki jakby żwawiej wkręca się na obroty ale po 1-2km i tak tryb awaryjny. Jest Jeszcze błąd temperatury zasysanego powietrza - nie prawidłowy sygnał can

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
dpf jest ostatecznoscia , najpierw zajmij sie usunieciem bledow nie zwiazanych z dpf

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Tak właśnie się staram eliminować jutro ogarnę temat klapki i pojawił się błąd niskiego ciśnienia doładowania (w parametrach zadane Ok 1700 zmierzone 1100) stawiam na elektrozawor sterujący gruszką. Jutro dam znać co i jak

Do góry Bottom