• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 Sw 2.0 HDi rhs Czujnik ciśnienia paliwa?

Konserwa

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry.
Miałem objawy wskazujące na problemy z w/w czujnikiem. Została sprawdzona pompka vacuum, wymieniony czujnik na używany, wymieniony filtr paliwa. W filtrze nie zauważyłem opiłków.
Po wymianie auto ładnie pracowało przez jakieś 150 km. Dzisiaj powrócił problem. Wszelkie sugestie mile widziane.
Filmik z parametrami bierzącymi

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
do sprawdzenia:
- pompa
- regulator ciśnienia
- czujnik
- wtryski

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Co sie dzieje z autem ?

Konserwa

Początkujący
Punktów
0
Traci moc podczas jazdy, gaśnie na biegu jałowym. Na razie odpala bez problemu. Na poprzednim regulatorze nie mogłem uruchomić.

Konserwa

Początkujący
Punktów
0
Podpowie ktoś jak można edytować post bo poprzez użycie słowa "czujnik" zamiast "regulator" może wprowadzać w błąd?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Regulator nowy ? Czy uzywany ? Jak wyglądają wtryski na powrotach ?

Konserwa

Początkujący
Punktów
0
Regulator używany, na razie wrócił do normy. Wtryski jeszcze nie sprawdzane. Na razie muszę skupić się na innym problemie. Może dla uproszczenia wkleję posta z forum Peugeota...
Dzień dobry
Chyba ostatnio przechwaliłem swojego złomka i postanowił zagrać mi na nosie.
Po problemach z regulatorem pompy wysokiego ciśnienia pojawił się problem z doładowaniem.
Wyszło to przy okazji kontroli po przygodach z regulatorem. Pojawia się błąd P0246, ponadto zwróciłem uwagę, że auto nienaturalnie biało dymi zarówno na ciepło jak i na zimno, w szczególności na wyższych obrotach. Jeśli chodzi o zachowanie na drodze to czuć ubytek mocy. Z turbiny nie dobiegają żadne niepokojące dźwięki, auto odpala na dotyk.
Sprawdziłem szczelność "orurowania" i jedyne co wykryłem to minimalna nieszczelność na przepustnicy. Połączyłem rurki od elektrozaworu turbiny, odłączony przepływomierz, bez zmian. Zmierzone ciśnienie doładowania zmienia się w niewielkim zakresie niezależnie od obrotów, nie przekracza 1000 gdy zadane ciśnienie wynosi, np 1700.
FAP został usunięty przez poprzedniego właściciela i jak się domyślam stąd pojawia się błąd P1421. Auto posiadam od 4 lat i zawsze potrafiło przydymić na jasno przy zmianie obciążenia lecz poza tym miało moc, odpalało bez problemu na mrozach, oleju nie dolewałem od wymiany do wymiany. Spadek mocy w ostatnim okresie nie zwrócił mojej uwagi z powodu potyczek z układem wtryskowym. Ostatnio podczas pracy z programem diagnostycznym, po solidnym przegazowaniu wywalił sadzy tyle, że jest czarna plama na trawie.
Co jeszcze sprawdzić? Dobierać się już do turbiny?
https://zapodaj.net/plik-eKBF0XZ58X
https://zapodaj.net/plik-eKBF0XZ58X

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Słabo widzę korekty wtryskiwaczy. Ale jak jest 1.6 mg to taki wtrysk kwalifikuje się do naprawy

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Szczelnos zaworków.... ale na jednym masz wysoka korektę.... więc działać.

Konserwa

Początkujący
Punktów
0
Szczelnos zaworków.... ale na jednym masz wysoka korektę.... więc działać.
Na razie auto udało się przywrócić do używalności. Po odłączeniu EGR podział się dym i trochę poprawiły parametry pracy turbiny. Z tymi korektami to nie do końca rozumiem bo teraz były wysokie na 2 i 3.

Do góry Bottom