• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 T9 szarpanie i przerywanie

kuba1794

Nowy
Punktów
0
Witam. Na wstępie zaznaczę, że na mechanice samochodowej nie znam się zbyt dobrze. Szukałem pomocy po mechanikach ale widocznie nie potrafię trafić na takiego który by pomógł. Jestem posiadaczem samochodu Peugeot 308 T9 z silnikiem blueHDI 1.6. Pierwszy problem jest taki, że auto podczas ruszania szarpie. Co ważnie-nie zawsze. Najczęściej podczas dłuższej podróży. Czy to sprzęgło+dwu masa, czy szukać gdzie indziej ?

Drugi problem to przerywanie auta. Dzieje się to rzadko, bo czasami raz na pół roku, czasami trochę częściej. Podczas jazdy ( 4 bieg wzwyż) auto przerywa. Po dodaniu gazu brak siły i wyraźnie przerywanie, dopiero poprzez redukcje biegu na 3 ( na tym nigdy nie przerywał) jest okej i auto jedzie, przyspiesza. Po chwili (więcej niż 5km nie miałem tego problemu) wszystko wraca do normy i problem ustępuje. Raz miałem taki przypadek, że podczas ruszania jakby totalnie odcięło napęd (uczucie jakbym nagle wcisnął hamulec), po czym wrócił, rozpędzał się i znowu przerwanie, ciężko mi opisać słowami ten problem. Dałem do jednego mechanika to zdiagnozował przegryziony przewód od dozowania adblue, ale po niby wymianie problem był dalej. Jakieś pomysły co to może być i gdzie szukać.
Z rzeczy które mogą się przydać zaobserwowałem usterke pojawiającą się rzadko podczas odpalania auta ( odrazu znika) coś w stylu:,, nieprawidłowe ciśnienie oleju"

Do góry Bottom