• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 4007GP 2,2 HDI problem z odpaleniem

Punktów
0
Miasto
Essen
Witam szanownych kolegów i koleżanki. posiadam peugeota 4007
2,2 HDI od kilku miesięcy mam z nim problem. Najpierw było co jakiś czas jak go zgasiłem to nie mogłem później odpalić musiał samochód ostygnąć . Ale zaczęło się to robić bardzo częste . Jakieś 3 tygodnie temu samochód zgasiłem i nie mogłem odpalić . Komputer wskazał za wysokie ciśnienie paliwa . Wymieniłem czujnik na listwie. Zawór regulujący ciśnienie na listwie . Czujnik położenia wału . I czujnik położenia walka rozrządu . Pompę wtryskową. Zaworek wysokiego ciśnienia na pompie wtryskowej. Udało się odpalić. Nie pokazał żadnych błędów . Przejechałem 40 km. Zgasiłem samochód na parkingu pod sklepem . I znowu mam problem z odpaleniem samochodu. A komputer nie pokazuje żadnych błędów. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ?.

Samochód ma ponad polowe baku paliwa. Układ jest szczelny . I odpowietrzony. Kręci ale nie chce odpalić

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Napisz czym to diagnozowałes.
Być Może błąd źle opisany.
Wszystko wskazuje na to że masz za niskie ciśnienie paliwa.
Gdyby było za wysokie to samochód zapalałby normalnie tylko chodziły metalicznie lub po chwili zgasł.
Jeśli mam rację to warto zrobić próbę przelewową

Punktów
0
Miasto
Essen
Napisz czym to diagnozowałes.
Być Może błąd źle opisany.
Wszystko wskazuje na to że masz za niskie ciśnienie paliwa.
Gdyby było za wysokie to samochód zapalałby normalnie tylko chodziły metalicznie lub po chwili zgasł.
Jeśli mam rację to warto zrobić próbę przelewową

co to za próba?
ja osobiście się zastanawiam nad pompą paliwa w baku.
niby podaje paliwo ale bardzo małe ciśnienie jak na moje oko.
patrzałem jak odpowietrzałem układ paliwowy

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Nie chce być obcesowy, ale jak nie wiesz co to próba przelewowa to może nie bierz się za naprawe auta. Wymienisz wszystko a i tak nie bedzie naprawione.
Zacznijmy od tego że wygooglujesz co to jest.
Potem postaram się tobie jakoś pomóc chociaż może się okazać za nie bedzie łatwo jeśli nie robisz tego na codzień

Punktów
0
Miasto
Essen
Nie chce być obcesowy, ale jak nie wiesz co to próba przelewowa to może nie bierz się za naprawe auta. Wymienisz wszystko a i tak nie bedzie naprawione.
Zacznijmy od tego że wygooglujesz co to jest.
Potem postaram się tobie jakoś pomóc chociaż może się okazać za nie bedzie łatwo jeśli nie robisz tego na codzień

kiedyś pracowałem w Peugeot . ale już mineło 10 lat jak w tym nie siedzę tylko od czasu do czasu coś pogrzebie. w warsztacie. wymiana silnika . lub auto po wypadku. nie jestem w ciemie bity. własny program do peugeota też mam . ale z takim określeniem jak próba przelewowa się nie spotkałem. może u nas na to się inaczej mówiło. a jak mi pokazywał program na uszkodzony czujnik to go wymieniłem. tyle że to już dla mnie to tylko hobby

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Problem W tym że w serwisach zaczyna się od wymian bo tak jest szkolony personel.
W szanujacych się warsztatach zaczyna się od rzetelnej diagnozy, potem naprawa.
Dlatego przeważnie serwisy nie cieszą się zazwyczaj dobrą opinią.

Prościej się nie da.

Punktów
0
Miasto
Essen
coś w tym jest. :)
ale teraz na biegu muszę naprawić moje auto i tu już liczy się dla mnie czas.

najbardziej mnie zdziwił fakt że przeleciał 40 km. i jak zgasiłem silnik to umarł w butach. i nie idzie odpalić.

już się zorietowałem o co ci chodziło.. ale mam problem inny auto staneło na parkingu nie mam jak go odcholować teraz. a w silniku nie mogę grzebać na parkingu bo mi dowalą. Niemcy mają swoje prawa.
a po trzecie ten test powinno się robić na odpalonym silniku. a u mnie z tym właśnie jest problem

Ostatnia edycja:

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Jakby zatankował benzyny to na pewno by nie zapalił.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Test przelewowy robisz na zgaszonym silniku też. Ogarnij majty. Wyżej kolega napisał... Kup plaka i zapał dziada na parkingu.

damzzii

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Łowicz
Czegoś tu nie rozumiem, piszesz że masz własny program do peugeota, to co za problem podłączyć i kręcąc obserwować czy widzi obroty, czy jest synchronizacja rozrządu, jakie jest ciśnienie na listwie itd. Już bez jaj, to jest podstawa, bez tego to zgaduj zgadula.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Paliwo Ci się cofa do baku. Machnij zaworek zwrotny za 7 zł. Tzn tak na szybko

Do góry Bottom