• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 607 2.2 HDI 133KM brak mocy

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Owszem jest ogólno dostępnym forum mechaników i w miarę możliwości pomagamy. Ale możliwości czasem się kończą.

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
no i po to Gutenberg wymyślił czcionkę abyśmy się mogli globalnie komunikować,nawet z takich nieprofesjonalnych postów jak pow można się wiele dowiedzieć.np jak czegoś nie należy robić,albo jak zirytować Pana Marka,żarcik.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie naprawdę trudno zirytować.:D:D:D tak że spoko ziom

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A gdzie mieszkasz. Tez mam 2.2 hdi i wiem w czym moze tkwic problem.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam, pisałeś że silnik syczy, może gdzieś jakaś nieszczelność w układzie doładowania? Jakie ciśnienie turbo daje mierzyłeś? I ciśnienie paliwa porównaj z wartościami zadanymi. Odepnij przewody podciśnieniowe od przepustnic i spróbuj jak jedzie, może się zamykają jak zaczynasz przyśpieszać.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Nie ma bata trzeba lexia sprawdzic parametry szkoda, ze mieszkasz tak daleko bo z 2.2 hdi to diktorat moge napisac

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
Marku_S wydaje mi sie czy jesteś złośliwy? Bartek 4x4 zasugerował mi co moge zrobić w jego przypadku ponoć zadziałało w 2.2 hdi

może spedził nie jedną noc z takim silnikiem ale ważne że ma checi udzielić pomocy

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Co do błędów orto to ręce opadają( choć jest słownik i funkcja poprawek), to raz ale co do opisu merytorycznego czyli tego o co chodzi w uszkodzonym aucie to jest dopiero hucpa. Trudno czasami zorientować o co kaman. Chcemy pomagać ale dajcie nam szansę sobie pomóc. Co mam na myśli 1. dokładne dane auta, rocznik, pojemność, typ silnika, nr sterownika itp. ... .2. opis usterki, rzeczowy w języku polskim, z interpunkcją, żeby nie zastanawiać się co jest co. Jeśli ma być diagnoza na odległość to chociaż rzetelna/profesjonalna diagnoza , kody błędów, parametry. W przeciwnym wypadku to strata czasu. Tak to widzę .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie , kiedys pomagałem ustawić LPG własnie przez team viewer , jezeli znasz i możesz zrobić diagnostykę to można. Gdzie Tu tu widzisz złosliwosc ?

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
a więc Panie mar.wo;
1- pojazd to; peugeot 607 2001r. 2.2 hdi 133KM automat, oznaczenie silnika 4HX, sterownik BOSCH EDC15C2 ,
2- USTERKA auto ciężko wkręca się na obroty na postoju jak i w czasie jazdy (brak dynamiki jazdy w automacie czy w tiptronicu), tzn. strasznie ociężale rusza ze skrzyżowania, na pedał gazu najlepiej reaguje w zakresie 4000 - 5000 od 1000-2200 reaguje jakby jakaś przyczepa gabarytowa była podczepiona, przy spokojnym toczeniu się do 90 km/h nic się nie dzieje ale gdy depnę mocniej zapala się błąd silnika, auto wchodzi w tryb awaryjny max 3000 obrotów dynamika jazdy jakby turbo nie pompowało lub za mała dawka paliwa, auto nie kopci,
3- błędy;
- P 1517 Funkcja zakodowanego zapobiegania uruchomieniu; funkcja nieprawidłowa. (nie można skasować)
- P 1421 Katalizator 1 sygnał temperatury wlotowej, zwarcie do plusa lub przerwa w obwodzie (nie można skasować)
- P 0340 Synchronizacja wału korbowego i wałka rozrządu; brak sygnału wału korbowego (nie można skasować)
-P 0235 Sygnał ciśnienia turbo; zwarcie do plusa lub wartość zbyt wysoka (można skasować)
4 diagnoza;
- turbina sprawna,
- podciśnienia szczelne,
- klapy (wszystkie) kolektora dolotowego działają,
- EGR czysty działa,
- filtr cząstek stałych usunięty fizycznie i elektronicznie,
- katalizator przebity dziura średnicy wydechu, wydech drożny,
- filtr paliwa wymieniony,
- immobilaizer odcięty,
- czujnik położenia wału korbowego nowy BOSCH,
- wymieniony sterownik EDC15C2 na identyczny soft wgrany na nowo,

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja nie wiem o tym żeby w dieslach były katalizatory są DPF ale ja sie widać nie znam. Czytam wątek i dla mnie to jaskrawy przykład do sp... auta poprzez radosną twórczość amatorów chiptuningu bo auto pracuje a pokazuje blokadę immo ..

Ostatnia edycja:

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
123 maxim : i tak powinien wyglądać opis.
Szukałbym w instalacji, wtyczki na pierwszy ogień a druga sprawa to chyba wróciłbym do ori softu tak na próbę. Miałem podobnie w c8.
Ps.
1. uwaga wcześniejsza dotycząca opisów nie jest skierowana ad personam ale również dotyczy
2. Co jest chyba zupełnie oczywiste diagnoza pp2000/diagbox to podstawa.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Chodzi w trybie ograniczonej mocy, moze to nawet spowodowane elois , tyle że trzeba wiedzieć o co kaman .. kolega ma w C5 taki motorek

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Zobacz w lexia w telekodowaniu bsi opcja domieszkowania oleju napedowego. Jak fapa ni ma to powinno to byc dezaktywowane

Do góry Bottom