• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Partner 1,9d wymiana amortyzatora

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
witam, jestem posiadaczem Peugeota Partner 1,9d rocznik 1999, niedawno pękła mi sprężyną z przodu z lewej strony w taki sposób że wbiła się w koło, postanowiłem wymienić cały amortyzator i tu się pojawił problem tego typu że nie mogę na tyle obniżyć wahacza ze zwrotnicą aby ulokować nowy amortyzator czy coś trzeba jeszcze odkręcić, odkręciłem drążek stabilizatora, odkręciłem drążek kierowniczy i nic. Nadmienię że amortyzator nie przykreca sie obok zwrotnicy tylko trzeba go wsunąć w zwrotnice od góry, za pomoc z góry dziękuje

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Tu masz wahacz ze sworzniem po lewej.
f-srl-wahacz-peugeot-partner-g-11-02-03-08.jpg

A tu po prawej stronie:

250px_wach10.png
Bo nie wiem którą strone robisz... :p
Ale sam tego nie rób tylko zleć mobilnemu mechanikowi, będzie bezpieczniej dla Ciebie i auta...

Edit: Kolega był szybszy...

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
hehe dla odważnych świat należy, wahacz wiem jak wygląda bez przesady tylko nie wiem w którym miejscu jest ten sworzeń, gdzieś na forum czytałem że wystarczy stabilizator odkręcić, amortyzator od zwrotnicy i reszta powinna pójść jak po maśle, ale tu tak nie jest. to jest strona kierowcy. To znaczy jak ten sworzeń wyjmę to odejmę wtedy zwrotnice????

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Da radę zwykłymi tylko jak nieumiejętnie przemieści zwrotnicę to jeszcze półoś wysunie i olej ze skrzyni wyleje.

krzysztofkgb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
konin
witam, udało mi wypiąć sworzeń, ale zauważyłem poważne uszkodzenie mieszka gumowego więc raczej kwalifikował by się do wymiany i tu jest następny problem bo dostępne są sworznie z dwoma średnicami stożków 16mm i 18 mm i teraz który dopasować, od czego to zależy