• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Partner stukanie

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Witam, posiadam Peugeota Partnera Tepee i męczy mnie głuche pukanie z prawej strony. Pukanie występuje przy wybojach (kocie łby, jakaś studzienka, poprzeczne koleiny). Mechanik przejrzał całe zawieszenie (tuleje sworzeń, łączniki, gumy stabilizatora) i powiedział, że jest wręcz w idealnym stanie zero luzu. Potem obstawiał amortyzatory, wyjął lewy sprawdził i dzwoni do mnie, że to nie amortyzator (bo byłem już zapisany na wymianę amortyzatorów), więc pytam dlaczego nie wyciągnął prawego zamiast lewego skoro z tej strony puka, a on na to, że sprawdzili go bez wyjmowania, no cóż nie odpowiem sobie racjonalnie co nim kierowało mógł zacząć od prawej strony. Potem pozaglądał i stwierdził, że to maglownica i teraz się zastanawiam, czy to na pewno ona a nie np. drążek kierowniczy. Myślałem, żeby zdjąć harmonijkę i sprawdzić czy ten luz występuje na jabłku drążka czy na maglownicy. Głównie chodzi mi o to jak stwierdzić czy to maglownica czy drążek, a może końcówka?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Toruń
Jeżeli to nie będą obejmy drążka stabilizatora, to po swojej walce z pukaniem/stukaniem podpowiem, górne łożysko amortyzatora.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Ale łączniki są dobre, chodzi mi tylko o wymianę gum stabilizatora, bo widziałem, że nie którzy odkrecają łączniki a niektórzy nie

Do góry Bottom