• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 3 - falujące huczenie podczas jazdy

schizykk

Nowy
Punktów
0
Cześć
Mam problem z falującym buczeniem w Skodzie Octavii 3 2018r. Hałas jest najbardziej słyszalny przy 105-110km/h i moim zdaniem dochodzi z prawej strony przód. Koła były wyważone drugi raz i zamienione przód na tył, ale bez skutku. Nie wiem czy to łożysko, bo hałas nie jest jednostajny a taki "falujący". Poniżej dołączam film gdzie można to usłyszeć. Zauważyłem też, że przy mocnym skręceniu kół w prawo i delikatnym ruszaniu też słychać to buczenie ale już w sposób ciągły. Czy to może oznaczać początek końca łożyska? Na podnośniku nie czuć większego oporu i przy dłuższej jeździe nie ma różnicy w temperaturze na kołach. Dodam, że jak wcisnę sprzęgło podczas jazdy to hałas nadal występuje więc to raczej nie skrzynia.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Możliwe, że któryś z przegubów. A jak jedziesz bardzo powoli to czuć takie delikatne kiwanie autem lewo/prawo?

mar75

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Cześć
Mam problem z falującym buczeniem w Skodzie Octavii 3 2018r. Hałas jest najbardziej słyszalny przy 105-110km/h i moim zdaniem dochodzi z prawej strony przód. Koła były wyważone drugi raz i zamienione przód na tył, ale bez skutku. Nie wiem czy to łożysko, bo hałas nie jest jednostajny a taki "falujący". Poniżej dołączam film gdzie można to usłyszeć. Zauważyłem też, że przy mocnym skręceniu kół w prawo i delikatnym ruszaniu też słychać to buczenie ale już w sposób ciągły. Czy to może oznaczać początek końca łożyska? Na podnośniku nie czuć większego oporu i przy dłuższej jeździe nie ma różnicy w temperaturze na kołach. Dodam, że jak wcisnę sprzęgło podczas jazdy to hałas nadal występuje więc to raczej nie skrzynia.
Witam
Mam taki sam problem w mojej skodzie, czy problem jest już rozwiązany ? proszę o info.

schizykk

Nowy
Punktów
0
Witam
Mam taki sam problem w mojej skodzie, czy problem jest już rozwiązany ? proszę o info.
To łożysko w prawym kole. Można to zweryfikować jadąc takim wężykiem, długimi łukami raz w prawo i w lewo. W ten sposób można oszacować które to koło i czy to w ogóle łożysko. Hałas wtedy powinien nasilać się jadąc w jedną stronę i ucichnąć jedząc w drugą stronę.

mar75

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
To łożysko w prawym kole. Można to zweryfikować jadąc takim wężykiem, długimi łukami raz w prawo i w lewo. W ten sposób można oszacować które to koło i czy to w ogóle łożysko. Hałas wtedy powinien nasilać się jadąc w jedną stronę i ucichnąć jedząc w drugą stronę.
Dzięki bardzo za odpowiedź, niebawem jadę do serwisu z hamulcami także będzie naprawione.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
Dzięki bardzo za odpowiedź, niebawem jadę do serwisu z hamulcami także będzie naprawione.
i zlecisz wymianą łożyska koła po diagnozie przez internet?

coraz weselej się robi na tym świecie. czyli trzeba, nagrać filmik na którym nic konkretnego nie słychać prócz szumu przy 100 kmh.
następnie zapytać na forum, a po przeczytaniu losowego komentarza w stylu "może to łożysko" udać się do warsztatu i zlecić konkretnie wymianę tego elementu bez diagnozy. ostatecznie narzekać, że te mechaniory nic nie wiedzą, gówno potrafią i jeszcze taka kasa poszła a dalej szumi.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
213
Stawiam na łożysko ale podporowe półosi
ale skasować klienta zawsze można :)
Swój chłop :) . Są pewne granice których ja bym nigdy nie przekroczył to jedna z nich z nigdy nie policzył bym klienta za coś czego nie wymieniłem. Całkowicie czysty nie jestem jak to w tym fachu bywa ,nie raz coś się wymieni nie potrzebnie ale wie to tylko ten co w tym siedzi .

Do góry Bottom