• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy automat do jazdy po mieście

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Co do bezawaryjności to powiem tak. Kasa na jakieś tam naprawy się znajdzie. Bardziej chodzi mi o święty spokój, że mogę pojechać co jakiś czas na dłuższą wycieczkę i nie będę wracał na lawecie. Miałem już taką "przyjemność" starą Astrą lata temu. Nie polecam.

Jeśli chodzi o Mazdę to jak to jest dokładnie z wtryskiem bezpośrednim? Czytałem na forach, że koszt przeróbki to ok. 5k, ale pali wtedy tyle gazu co paliłbym benzyny, więc szybko się zwraca. Mazdy CX7 w Benzynie można znaleźć za ok 30k.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
rozrzad oryginal robi VW ? czy podproducent ? zmieniajac olej co max 12 tys km , robisz rozrzad raz na 200 tys km , czyli jak pasek.

mowie tylko o 1.4 tsi 122km - CAXA - bo innych nie ma co brac pod uwage.

dsg kiepskie ? sprzegla starczaja na 200 tys km , skrzynie jesli robisz olej co 100 tys km , zrobi ci wiecej niz silnik 1.6mpi ktory tak polecasz a zlopie olej na potege , mocy nie ma , i paliwo pije hektolitrami.
Mówimy o starym aucie a nie z salonu
Rozrząd jest wadliwy i zmiana oleju co 12 tys km niewiele da... DSG jest słabe, kiepskie i wytrzymuje max 200 tys jak ktoś ma mega farta, a jak nie to szybciej i koszty 30% wartości auta
Dziwie się trochę że odradzasz dobre auta, a TSI najgorsza benzynę ostatnich dekad, tak polecasz jakby to była Honda 1,8
popatrz sobie na niemieckie portale ile jest TSI motor "szaden"

Oryginalny rorząd do CAXA 1,4 tsi to koszt 2500 + robocizna? robi się niezła sumka.
Piszesz że 1,6 chleje paliwo, a założysz lpg i jeździsz taniej niż dieslem, a TSI ile pali?

Jak ma być tanio to Astra J 1,4T miażdży wszystko tak na prawdę, bo jest moc, turbina i do lpg jest ok, ale Seju89 coś wspominał że słaba widoczność..

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Mówimy o starym aucie a nie z salonu
Rozrząd jest wadliwy i zmiana oleju co 12 tys km niewiele da... DSG jest słabe, kiepskie i wytrzymuje max 200 tys jak ktoś ma mega farta, a jak nie to szybciej i koszty 30% wartości auta
Dziwie się trochę że odradzasz dobre auta, a TSI najgorsza benzynę ostatnich dekad, tak polecasz jakby to była Honda 1,8
popatrz sobie na niemieckie portale ile jest TSI motor "szaden"

Oryginalny rorząd do CAXA 1,4 tsi to koszt 2500 + robocizna? robi się niezła sumka.
Piszesz że 1,6 chleje paliwo, a założysz lpg i jeździsz taniej niż dieslem, a TSI ile pali?

Jak ma być tanio to Astra J 1,4T miażdży wszystko tak na prawdę, bo jest moc, turbina i do lpg jest ok, ale Seju89 coś wspominał że słaba widoczność..
Nie zliczę już ile dsg dq200 z przebiegiem ponad 350 tkm zrobiłem, nie mówiąc już o tym że sam posiadam takie auto, plus sąsiedzi którzy mnie utwierdzili w tym żeby takie auto nabyć. Rozrzad z wariatorem ori koszt 2500 zł to trochę przesadziłeś.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Póki co sytuacja wygląda tak, że Verso 1.8 (147km) > Astra 1.4 TSI (140KM) > Mazda CX 7 2.3 TSI > Golf Kombi 1.4 TSI (122KM). Zagłębię się w temat, poczytam, pooglądam testy, przemyślę i dam znać. Póki co wychodzi na Wasze :) A zaczęło się od Merca z klasy B i Tiguana.

Z tego co czytam to Valvematic nowy kosztuje 4k. Dużo, ale jeśli to będzie jedyna usterka przez 5 lat to brzmi spoko.

Ostatnia edycja:

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Niestety dopiero w kwietniu będę mógł kupić. Teraz byłoby trochę na wariata. Pewnie będą jeszcze podobne oferty. Honda CRV w 2.4 jest dla mnie bliska ideału.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
W weekend mam ochotę obejrzeć Outlandera 2.4. Co myślicie? Top3 w tej chwili to Honda CRV 2.0/2.4, Toyota RAV4 2.0, Mitsubishi Outlander 2.4. Planuję przeróbkę na gaz. Poniższy trochę za drogi, ale chciałem przynajmniej przetestować każdy z tych trzech przed zakupem.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Cześć,
Szukam bezpiecznego samochodu do jazdy po Warszawie i wyjazdów do 200km. Od kilku lat poruszałem się jedynie komunikacją miejską i uberem. Oboje z żoną pracujemy z domu, a poza miasto wyjeżdżamy raz na kilka miesięcy. W tym roku jednak postanowiłem kupić coś dla nas, bo wyjazdy do rodziny bywają bardzo uciążliwe.

Moje wymagania na ten moment:
Budżet do 30k PLN
Skrzynia automatyczna
Przebieg do 250,000
Rocznik 2008>
Bezpieczny, ale relatywnie mały samochód, żeby można było zaparkować w centrum miasta

Na tę chwilę znalazłem dwie opcje:
Mercedes B W245, silnik 2.0
Chevrolet Captiva, silnik 2.0, 150 KM, 4x4

Czy pomożecie mi w wyborze? Kompletnie nie znam się, długo nie jeździłem niczym, a wcześniej stara Opel Astra i Pajero (r.1988).

Pozdrawiam,
Łukasz
Z mojego doświadczenia Yaris ze skrzynią zautomatyzowaną. W rodzinie przerobiliśmy kilka sztuk, różne modele/roczniki od 2004 do dziś, żadnych problemów i minimum obowiązków z obsługą, oczy trzeba pilnować tego co trzeba , jak w każdym samochodzie. Krótko- postawiłbym na yarisa.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
W weekend mam ochotę obejrzeć Outlandera 2.4. Co myślicie? Top3 w tej chwili to Honda CRV 2.0/2.4, Toyota RAV4 2.0, Mitsubishi Outlander 2.4. Planuję przeróbkę na gaz. Poniższy trochę za drogi, ale chciałem przynajmniej przetestować każdy z tych trzech przed zakupem.

wybor fajny , praktyczny samochod , 2.4 typowo pod usa rynek , czyli slabe ale wieczne i eko

Do góry Bottom