• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy automat do jazdy po mieście

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Niestety w moim budżecie jest tylko jedna Kia Sorento II z przebiegiem 280k. Lepsze oferty już grubo ponad 40k. A co z tą mazdą cx7?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Do miasta cvt. Tak wybiera serce. Rozum wybiera klasyczny automat rwd.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Do miasta cvt. Tak wybiera serce. Rozum wybiera klasyczny automat rwd.
A co powiesz o awaryjności obu? Głównym mankamentem Tiguana jest dla mnie potencjalna awaryjność i dość słabe wyposażenie. CX7 ma wyposażenie na wypasie. Mazda trochę pali, ale można przerobić na gaz w przeciwieństwie do Vw.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
A co powiesz o awaryjności obu? Głównym mankamentem Tiguana jest dla mnie potencjalna awaryjność i dość słabe wyposażenie. CX7 ma wyposażenie na wypasie. Mazda trochę pali, ale można przerobić na gaz w przeciwieństwie do Vw.
Gtszudi napisał Ci że CVT w CX7 to porażka bo przy ewentualnej awarii naprawa może Cię kosztować ok 25-30 % wartości samochodu ...

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Gtszudi napisał Ci że CVT w CX7 to porażka bo przy ewentualnej awarii naprawa może Cię kosztować ok 25-30 % wartości samochodu ...
Rozumiem. To bardzo ważna informacja. W testach na yt tego nie mówią. Czyli pozostaje Tiguan w benzynie. Naprawdę ciężko znaleźć dla niego konkurenta w tej cenie i roczniku/przebiegu.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Mazda CX7 z tego rocznika ma klasyczną automatyczną skrzynię biegów.
A tak na marginesie, co jest złego w skrzyniach CVT. Opinie o usterkowości skrzyń CVT zapoczątkowała skrzynia z Audi multitronik. Sam osobiście mam w RAV4 IV skrzynię CVT i jestem zadowolony.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Mazda jest naprawdę fajna za te pieniądze. W benzynie chla okrutnie, ale w gazie powinna być tańsza w utrzymaniu, niż Tiguan. Prędkość do setki identyczna. Bagażnik praktycznie też. Jest sporo ofert w gazie. Co prawda roczniki 2007, ale z przebiegiem ok. 150k. Pytanie tylko, co częściej może przysporzyć bólu głowy u mechanika. Czy to prawda, że eksploatacja w Mazdach jest droższa, niż w Volkswagenach?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Cvt w toyocie akurat jest najbardziej udane ale jissanow bym unikał. Jf015 juke albo jf016 murano to padaczki

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
sam nie wiesz czego chcesz.
Z całym szacunkiem, ale czemu ma służyć taki komentarz? Wiem, czego chcę, ale chcę mieć pewność, że dobrze wydaję swoje ciężko zarobione pieniądze. Samochód kupię w kwietniu. Nie ma więc pośpiechu, ciągle przeglądam oferty, czytam fora, testy itd. Właśnie po to, żeby nie wdepnąć na minę. Sorry, jeśli jestem zbyt męczący zadając tak wiele pytań.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Dzięki za rady. Po przemyśleniu zastanawiam się, czyli Golf nie będzie za mały przy powiększeniu się rodziny. Czy przerobienie Tiguana na gaz jest opłacalne i jakiego rzędu to może być koszt?

Rozumiem. Szkoda, że nie opłaca się przerabiać. Spalanie w Tiguanie nie jest aż takie złe. Koniec końców nie będę nim jeździł zbyt dużo, bo oboje z żoną pracujemy z domu. Golf Kombi to faktycznie dobra alternatywa, ale chyba jednak Tiguan bardziej do mnie przemawia.

Jeszcze jako ciekawą alternatywę dla Tiguana podrzucam Golfa Plus. Wydaje się oszczędny i fajny do miasta. Bagażnik spory. Co myślicie o tym?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak się wpuścisz w maliny z jakąś skrzynia zautomatyzowana to się możesz zdziwić ile części kosztują.
Za dwa lata do smarta wladowale 8080 zł. Łatwa cyfra do zapamietania

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Jak się wpuścisz w maliny z jakąś skrzynia zautomatyzowana to się możesz zdziwić ile części kosztują.
Za dwa lata do smarta wladowale 8080 zł. Łatwa cyfra do zapamietania
Mam tego świadomość. Dlatego staram się dużo czytać na ten temat, żeby nie kupić badziewia. Skrzynia dsg Tiguana ma raczej neutralne opinie. Ni to czołg, ni chińszczyzna. Obserwuję jeszcze ceny RAV4, Hondy CRV i Mazdy CX7, ale póki co Tiguan ma najlepsze oferty na otomoto.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Lata temu miałem Vectra A w automacie. Na bank był cofnięty licznik. Autem pozniej jeździł teściu. 700 tyś km i złom bo buda zgniła ale zero awarii. Dążę do tego, że zwykły hydrokinetyk może przeniesieniem napędu nie grzeszy ale przeżyje niejedna dwumase w passeratti.
Chyba od 1999 r jak żona zdała prawko to zawsze był automat. Padały inne rzeczy ale skrzynie nie

Do góry Bottom