• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy samochód...

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
tak zwłaszcza 1.4 16V będziesz napewno jeździł. Omijaj ten silnik w grupie VW

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
1.3 8v fajny motorek, tylko ta cholerna zamarzająca odma

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
jak chcesz bezawaryjną skodę to może być fabia 1,4 8 zaworów zrobiona na starym silniku skody, części do fabianki też tanie. A te silniki 1,2 3 cyl to faktycznie kicha niby na łańcuchu czyli teoretycznie bezobsługowe, a ja już ze 3 razy rozrząd przewalony w takim miałem- pękają ślizgi łańcucha napinacze się zesr... itd.

do tych silników VW 1,4 i 1,6 16V to mam zawsze szczęście jak już kiedyś był wymieniany rozrząd prawie w każdym są przeciągnięte gwinty od rolek wychodzi na to że nawet w serwisie skody dynamometrów nie mają lub ktoś tego nie ogarnia...:mad:

Ostatnia edycja:

Maciejos178

Początkujący
Punktów
0
http://tablica.pl/oferta/volkswagen...ekwencja-zamiana-CID5-ID55ERP.html#c6b2794988

http://tablica.pl/oferta/volkswagen...ekwencja-polecam-CID5-ID5pKo9.html#81831ff29c

http://tablica.pl/oferta/polo-fl-szybka-sprzedazgaz-CID5-ID5r9HZ.html#5d019dbc92

znalazlem takie ogloszenia, co o tym sadzicie? doceniam wasze opinie, ale jak kazdy bedzie narzekał na kazdy silnik i na kazdy samochod to sobie rower kupie:) kazdy samochod wymaga wkladu finansowego czy te poloweczki waszym zdaniem nadaja sie na pierwsze auto?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
wszystko do obejrzenia, ja bym wziął ten najtańszy po obejrzeniu auta i dokumentów ale dokładnie sprawdzić bo on chce szybko sprzedać auto a co nagle to po diable :)

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Mi osobiście ten 'SZPOJLER' się nie podoba i nie jestem pewny ale czy maska się nie do końca zgrywa?

Maciejos178

Początkujący
Punktów
0
pewien mechanik odradzil mi dzis kupno tych samochodow poniewaz maja silnik 16v co z gazem zle wspolpracuje, musze poszukac czegosz z 8V:)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Poszukac to Ty musisz...koniecznie...ale innego mechanika ;) niech mi ten mechanik poda powód,dla jakiego 16 zaworowy silnik ma kiepsko chodzic na gazie ;) z reszta sam jeżdże 1.8 16V z LPG i spisuje sie rewelacyjnie ;) ciekawa ta teoria,tzn sie co,jak teraz wiekszość "większych" silników jest co najmniej 16V to zakłady montujace LPG mają zwijac interes?:)

Maciejos178

Początkujący
Punktów
0
kazdy ma swoje zdanie, ale dleczego juz ktoras osoba odradza mi zagazowane silniki 16V? cos w tym jest

miskun

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Przemyśl
cześć, sam też mam gazik w 16V i działa dobrze. Ja bym szukał auta już z LPG (przy takim rocznym dystansie).... Wytypowałeś Hondę, a nie myślałeś może nad Daewoo Lanos? Za kwotę 4 000 dorwiesz lanosa z lpg, klimą i to jeszcze nie raz na czarnych blachach! ;)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Fakt,lanos to dobre i tanie auto....choć jak ktoś kiedyś napisał "obniża status społeczny właściciela" :D
Trzeba przyznać,że mozna dorwac egzemplarze igiełki "od dziadka" właśnie czesto na czarnych blachach,wspomaganie toto ma,cześci dość tanie i blacharka bez tragedii...tez można przemyslec jakby trafiła sie okazja.
A japonie bym sobie odpuścił na pierwszy samochód.

miskun

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Przemyśl
Wiem jaka krąży opinia o lanosach, wielu szoferów nie docenia, wręcz wyśmiewa markę. Natomiast ja chciałbym tu zaprezentować lanosa z zupełnie przeciwnej perspektywy, przeciwnej do "dziadkowego stylu". Mianowicie: lanos mojego kolegi:
silnik wyżyłowany podajże do 137 km, nie jednego jaśka dziwi :)

Ostatnia edycja:
Punktów
0
fabia to dobre auto dla emeryta wg powszechnej opinii,ale to tylko stereotypy. Nie lepszym wyborem byłby 1.9 diesel? Bo 1.4 odpada,zbyt mułowaty jak dla mnie. Raz miałem okazje jechać i dziękuje.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
jak chcesz bezawaryjną skodę to może być fabia 1,4 8 zaworów zrobiona na starym silniku skody, części do fabianki też tanie. A te silniki 1,2 3 cyl to faktycznie kicha niby na łańcuchu czyli teoretycznie bezobsługowe, a ja już ze 3 razy rozrząd przewalony w takim miałem- pękają ślizgi łańcucha napinacze się zesr... itd.

do tych silników VW 1,4 i 1,6 16V to mam zawsze szczęście jak już kiedyś był wymieniany rozrząd prawie w każdym są przeciągnięte gwinty od rolek wychodzi na to że nawet w serwisie skody dynamometrów nie mają lub ktoś tego nie ogarnia...:mad:
Trochę odgrzeję starego kotleta ale właśnie zauważyłem korbowód na twoim zdjęciu i się zastanawiam od czego to??? widziałem korbowody na łożyskach igiełkowych tylko w trabancie

Kamil68

Nowy
Punktów
2
Miasto
Łódź
Moim pierwszym samochodem też był maluch 126p. Uważam że w pierwszy samochód nie powinno się dużo inwestować, a podstawowym kryterium wyboru powinno być bezpieczeństwo, bo to przecież tak naprawdę na nim młody kierowca będzie uczył się jeździć.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Tak sobie tu czytam i jakos malo propozycji koles pisze ze 5/7.5 tys a tu juz mozna fajne auta kupic golf , polo(cos sie wszyscy uparli:) ale np peugeot 206 307 fajne auta, Opel astra albo corsa C ,Citroen c3 , jakas ibiza . Honda civic .Co do diesli to Jtd mozna smialo polecic 105/115 km pewnie mnie tu zaraz wysmieja ale alfa 147 1,9jtd zajebiste auto przy nim kazdy szmelcvagen to zabytek w tym samym roczniku.

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
wlasnie jak pisałem juz wczesniej jak auto to tylko vw audi bo inne to juz sa do du.....y a w cale to nie prawda

Do góry Bottom