Piotr Gabriel
Początkujący
Dzień dobry. Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam pytanie a właściwie kilka pytań, a w zasadzie to proszę o właściwie proszę o ukierunkowanie mnie na właściwy tor. Chcę się zajmować elektroniką samochodową, moje pytania dotyczą natomiast na co jest obecnie( i w przyszłości) zapotrzebowanie jeśli chodzi o usługi w branży elektroniki samochodowej? Uprzedzam pytania, nie znam się zbytnio na mechanice samochodowej, znam jej podstawy, grzebię jedynie w swoim motocyklu i to w dość ograniczony sposób, mam jednak ku temu predyspozycje i myślę że bym to dźwignął jeśli bym musiał. Jeśli chodzi o doświadczenie w elektronice to jest ono trochę większe. Od dziecka bawiłem się lutownicą żeby w wieku około 20 lat zająć się tym na poważnie i zacząłem grzebać w konsolach do gier. Począwszy od poczciwego psxa, przez Ps2,Ps3,Xbox360 i wszelkie 16 bitowce. Robiłem wszelkiego rodzaju naprawy te mniej skomplikowane oraz nieco bardziej, wymiany bezpieczników, tranzystorów mocy, mostków southbridge, naprawa ścieżek, rozlut/rework wszelkich układów sterowników napędów optycznych, flash pamięci nand, eeprom, lutowanie układów BGA na maszynie z promiennikiem podczerwieni, przeróbki konsol chipem jak i softwarowe, edycja plików hex również. Zbudowałem kilka programatorów które działały w prawidłowy sposób, lutowałem nawet aparaty słuchowe pod mikroskopem w firmie siemens audio sat. Ponadto naprawiałem i wszelkiego rodzaju napędy optyczne właśnie w konsolach, sprzętach audio/dvd, z wymianą głowic laserowych i kalibracją włącznie. Można by znaleźć parę pozycji więcej ale nie pamiętam, poza tym nie ma to już większego znaczenia. Z elektroniką jestem dość obyty, więc proszę mnie nakierować od czego mam zaczynać i na czym bardziej się skupić. Nie jestem nie wiadomo jak łasy na pieniądze, chciałbym normalnie zarabiać na tym co robię w sposób uczciwy i utrzymać w ten sposób swoją rodzinę. Budżet na start mam. Zacząłem od kupna kilku książek o tematyce samochodowej wydawnictwa komunikacji i łączności. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.