• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Początki w elektronice samochodowej

Piotr Gabriel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Dzień dobry. Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam pytanie a właściwie kilka pytań, a w zasadzie to proszę o właściwie proszę o ukierunkowanie mnie na właściwy tor. Chcę się zajmować elektroniką samochodową, moje pytania dotyczą natomiast na co jest obecnie( i w przyszłości) zapotrzebowanie jeśli chodzi o usługi w branży elektroniki samochodowej? Uprzedzam pytania, nie znam się zbytnio na mechanice samochodowej, znam jej podstawy, grzebię jedynie w swoim motocyklu i to w dość ograniczony sposób, mam jednak ku temu predyspozycje i myślę że bym to dźwignął jeśli bym musiał. Jeśli chodzi o doświadczenie w elektronice to jest ono trochę większe. Od dziecka bawiłem się lutownicą żeby w wieku około 20 lat zająć się tym na poważnie i zacząłem grzebać w konsolach do gier. Począwszy od poczciwego psxa, przez Ps2,Ps3,Xbox360 i wszelkie 16 bitowce. Robiłem wszelkiego rodzaju naprawy te mniej skomplikowane oraz nieco bardziej, wymiany bezpieczników, tranzystorów mocy, mostków southbridge, naprawa ścieżek, rozlut/rework wszelkich układów sterowników napędów optycznych, flash pamięci nand, eeprom, lutowanie układów BGA na maszynie z promiennikiem podczerwieni, przeróbki konsol chipem jak i softwarowe, edycja plików hex również. Zbudowałem kilka programatorów które działały w prawidłowy sposób, lutowałem nawet aparaty słuchowe pod mikroskopem w firmie siemens audio sat. Ponadto naprawiałem i wszelkiego rodzaju napędy optyczne właśnie w konsolach, sprzętach audio/dvd, z wymianą głowic laserowych i kalibracją włącznie. Można by znaleźć parę pozycji więcej ale nie pamiętam, poza tym nie ma to już większego znaczenia. Z elektroniką jestem dość obyty, więc proszę mnie nakierować od czego mam zaczynać i na czym bardziej się skupić. Nie jestem nie wiadomo jak łasy na pieniądze, chciałbym normalnie zarabiać na tym co robię w sposób uczciwy i utrzymać w ten sposób swoją rodzinę. Budżet na start mam. Zacząłem od kupna kilku książek o tematyce samochodowej wydawnictwa komunikacji i łączności. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Oj tak... Życie pokaze zweryfikuje a potem sponiewiera...dobrze że chociaż kupiłeś ksiazki..ale co z tego i Tak zaczniesz chlac.

Oj tak... Życie pokaze zweryfikuje a potem sponiewiera...dobrze że chociaż kupiłeś ksiazki..ale co z tego i Tak zaczniesz chlac.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
samochody ciężarowe.
tachografy układy scr adblue pneunatyka układy hamulcowe.
w busach układy scr adblue
w osobówkach diagnostka silnika
tego brakowało brakuje i prawdopodobnie brakować będzie

Piotr Gabriel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Widzę że koledzy nie zawiedli, z chlaniem skończyłem, wiec się nie martw jeden z drugim. Pieniędzy wystarczy. Dzięki XMARIO, zabierać się za chiptuning, czy lepiej typowo diagnostyka? Jeśli skaner to jaki na początek? Co z immo, jak to wygląda z legalnością?

Piotr Gabriel

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Wiadomo, po 2 piwkach to nawet wskazane, przecież lepiej się jeździ, poza tym w Polsce to już przecież tradycja

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Chyba sobie poradzisz, jak kasę masz to zacznij od inwestycji w urządzenia do programowania. Ja pracuje na 10 progach i cały czas wydaje mi się że jestem ciemny jak 12 w nocy i nie to że mi się wydaje bo tak jest ale bez przerwy coś nowego wychodzi i czegoś brakuje. Elektronika samochodowa i sprzet do jej obslugi=niekończąca się opowieść i musisz się z tym liczyć że rok w rok po kilkanaście tysi będziesz musiał dokładać żeby coś dzialac.
Niewiem co ci powiedzieć, tj jest zajęcie horror trochę i ciężko mi opisać. Ale po krotce łatwiutko nie będzie a ludzie są teraz popierdoleni na potęgę. Musielibyśmy pogadać w realu.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Jest to fajna sprawa jeśli to naprawdę lubisz i masz twarda dupę.
Ty musisz inwestować duze pieniądze w testery, programatory itp a klienci z reguły przyjezdzaja i mówia tak:
potrzebuję to zaprogramować, tamto naprawić i przy okazji ustawić tamto żeby było nie tak tylko tak bo tak to mi sie nie podoba wiec niech bedzie tak... a i PRZY OKAZJI proszę rozkodowac mi tamto i zrobić test akumulatora bo coś słabo odpala auto jak postoi 4 miesiące nieodpalane a mój stary merc 123 odpalał a ten nowy nie chce więc proszę to naprawić wszystko tak żeby było tanio oczywiście bo przecież ile może kosztować poklikanie w klawiaturkę no nie? to co? stówka za wszystko bedzie ok nie? Troche sie spiesze wiec poczekam na miejscu bo nie mam gdzie isc i bede obserwowal zeby Pan cos nie popsuł i nie ukradł bo to drogie auto jest i nie moge ot tak zostawic.... A jak już skończy pieprzyć farmazony a ty zrobisz mu za stówke to wszystko PRZY OKAZJI to i tak wróci po miesiacu i powie: Panie po tej naprawie coś mi tu hałasuje pod deską a tego nie było wczesniej napewno, robiłem tutaj i ma Pan to poprawic żeby było ok...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dlatego pierwsze co napisałem to tachografy, potem układy csr adblue...itd.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Tachografy ok jeśli kolega ma dużą halę do obsługi cięzarówek i jest w miejscu gdzie takowe moga dojechać...
Do tego inwestycja w punkt legalizacji na miejscu i wtedy jest to interes.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
No tak... a do prowadzenia restauracji przyczepka i toitoi

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
No właśnie, mógłbym to też dodać, robiłeś pan mi lusterko a zjebal się z tyłu zacisk i to od tej pory co Pan to lusterko właśnie robił. Niestety takie są realia.
Przypadek z ostatnich dni, robiłem literki w renowce. Za kilka dni telefon z reklamacja że nie chodzi tempomat, pojechałem na miejsce skoro reklamacja , wgrywam ori, przejechałem tempomat nie działa bo jak ma działać jak przycisk zepsuty od tempomatu. Honorowo się zachowałem, oddałem kasę, wgrałem org, i po temacie, nie zbiednialem. . Już drugi raz nie będę robił tego samego nawet jak naprawi ta usterkę. Bo może zaraz wyjdzie że mu PDC nie działa i tak będzie do usranej śmierci bo za każdym razem będę wskazywał usterkę za free. Napisałem do tego co kolega Tesla napisał. Także ten tego, miej twarda dupe

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
No właśnie, mógłbym to też dodać, robiłeś pan mi lusterko a zjebal się z tyłu zacisk i to od tej pory co Pan to lusterko właśnie robił. Niestety takie są realia.
Przypadek z ostatnich dni, robiłem literki w renowce. Za kilka dni telefon z reklamacja że nie chodzi tempomat, pojechałem na miejsce skoro reklamacja , wgrywam ori, przejechałem tempomat nie działa bo jak ma działać jak przycisk zepsuty od tempomatu. Honorowo się zachowałem, oddałem kasę, wgrałem org, i po temacie, nie zbiednialem. . Już drugi raz nie będę robił tego samego nawet jak naprawi ta usterkę. Bo może zaraz wyjdzie że mu PDC nie działa i tak będzie do usranej śmierci bo za każdym razem będę wskazywał usterkę za free. Napisałem do tego co kolega Tesla napisał. Także ten tego, miej twarda dupe
A wiesz co ostatnio usłyszałem od klienta? Że zaczyna brakować elektroników, że coraz więcej jest mechaników co wymieniają klocki hamulcowe, efekt motyla... Ale w swoich działaniach ludzie nie widzą przyczyny

Do góry Bottom