• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik jednokolumnowy vs podnosnik nozycowy

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
właśnie też myślę nad tym nożycowym, ze względu na geometrię, nie chce sobie zajmować miejsce podnośnikiem 4 kolumnowym w którym zrobię jedynie geometrię i jakieś małe naprawy.. a wydam na niego minimum 15-20 tyś zł, dwukolumnowy jest nie do ogarnięcia przy geometrii - ze względu na to, że blisko są kolumny samochodu gdy zamontujemy głowicę, a ten nożycowy wydaje się być najlepszy do tego zadania jak i do wykorzystania do innych napraw..

chodzi mi oczywiście o zbieżność wykonywaną w kanale na opuszczonym samochodzie, a używanie go jedynie do podnoszenia aby podłożyć obrotnice itp..

Jak się to w ogole sprawuję np.: przy wymianie zawieszenia, sprawność ogólnie podobno jak do dwukolumnowego czy coś nie tak ?
Oczywiście nie mówię tutaj o sytuacjach gdzie progów nie ma bo zjadła rdza

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Lepszy ten pierwszy przy jedno kolumnowym auto się buja.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Potwierdzam. Taki jednokolumnowy to raczej do wymiany kół i jakiejś tam robótki przy klockach itd. Wejść pod to bym nie wszedł :)

Co do tego nożycowego na kanał do zbieżności, to pomysl nawet o tym nożycowym niskiego podnoszenia, powinno styknąć :)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
wiem, wiem.. tylko znowu wiesz kupić przykładowo nożycowy niskiego podnoszenia za 8 000 zł który będę używał tylko aby podłożyć obrotnice i ew. koła zmieniał.. a dołożyć 4 000 zł i kupić normalny, to wole mieć spokój na dłużej bo w kanale nie lubię robić

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
właśnie też myślę nad tym nożycowym, ze względu na geometrię, nie chce sobie zajmować miejsce podnośnikiem 4 kolumnowym w którym zrobię jedynie geometrię i jakieś małe naprawy.. a wydam na niego minimum 15-20 tyś zł, dwukolumnowy jest nie do ogarnięcia przy geometrii - ze względu na to, że blisko są kolumny samochodu gdy zamontujemy głowicę, a ten nożycowy wydaje się być najlepszy do tego zadania jak i do wykorzystania do innych napraw..

chodzi mi oczywiście o zbieżność wykonywaną w kanale na opuszczonym samochodzie, a używanie go jedynie do podnoszenia aby podłożyć obrotnice itp..

Jak się to w ogole sprawuję np.: przy wymianie zawieszenia, sprawność ogólnie podobno jak do dwukolumnowego czy coś nie tak ?
Oczywiście nie mówię tutaj o sytuacjach gdzie progów nie ma bo zjadła rdza

Cayenne wjechał zgrabnie ale jak coś na obniżonym zawieszeniu wjedzie ?

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
My w pracy mam nożycowy wpuszczony w podłoge i jest na równi z podłogą.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
znajomy miał taki z IC to była spora porażka - bujało się to na wszystkie strony - niektóre auta nie mieściły się w progach i trochę wisiały na ogumieniu - wysoki

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
znajomy miał taki z IC to była spora porażka - bujało się to na wszystkie strony - niektóre auta nie mieściły się w progach i trochę wisiały na ogumieniu - wysoki

czyli wygląda na to że jednokolumnowy lepszy ze względu na wszechstronność ..oczywiście dobrze mieć coś z drugiej strony do podparcia np dwa takie: https://allegro.pl/podnosnik-srubowy-mechaniczny-750-kobylka-skrzyni-i7363323331.html żeby czuć się dobrze pod podnośnikiem..

Ostatnia edycja:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Jednokolumnowy czy ten nozycowy podprogowy to takie dosyć niestabilne. Balbym sie wiekszych aut pod tym robi. Jak juz to jakies klocki czy olej.

Do góry Bottom