• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik kolumnowy Nussbaum HL2.30NT

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ja będę potrzebował 3 podnośników i też myślę o nussbaum HL 2.30 i HL2.40

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
na jakim konkretnie? jak z dostępem do drzwi? ergonomia użytkowania? Ja przez długi czas robiłem na KONI

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Hl NT 2.30.
Jest fantastyczny krótko mówiąc,niechcialbym innego.Z dostępem do środka sobie radzę bo ma fajnie skonstruowane łapy.I co jeszcze,nie ma chyba drugiego takiego szybkiego i mocnego.
Osobówka vs dostawczak hydraulika nie czuje różnicy.Robiony test czasowy na Volvo S40 II,od samej gleby na max do góry i spowrotem na dol to 36sek.dobry wynik??

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Bardzo dobry wynik. Ja myślę o dwóch HL NT 2.30 i jednym HL NT 2.40. Ciągle zastanawiam się czy jest sens robienia kanału. Nie mam dużo czasu na decyzję bo prace projektowe w toku.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
To zamiast kanału zrób nożycówkę tak jak u mnie w robocie, jest dwukolumnowy nussbaum i nożycówka. I fajnie się pracuje bo jedno auto lepiej podnieść na dwukolumnowym a inne na nożycach. Jest to tak rozwiązane że w kanale jest wstawiona nożycówka, w sensie zalana płyta betonowa w którą jest przykręcona nożycówka i można korzystać z kanału przy długim busie ewentualnie na podnośnik wjeżdża osobówka.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
2.40 ma odrobinę grubsza konstrukcje,może trochę mocniejsza pompa i może trochę grubsze tłoczyska.
Znajomy ma obydwa.
Jak kupisz hl nt to bedziesz się śmiał przy każdej robocie.Poezja jak dla mnie.

romsped

Gaduła
Punktów
11
Nussbaumy to bez wątpienia światowy top jeśli chodzi o podnośniki. Jedynie przez ostatnie lata ponoć serwisu w Polsce nie ma i jak się zepsuje to jest problem. Myślałem, żeby kupić do siebie w zeszłym roku 2.30HLa, to mnie na Stenhoju namawiali. Finalnie nic nie wziąłem, ale ogólnie chciałbym znać opinie kogoś kto pracował na tym i na tym.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Zanim zamontowałem HLa to właśnie miałem stenhoja na śrubie i też miałem brać to samo tylko w wersji nowej też na śrubie,po przemyśleniach powiedziałem że dość skakania i pilnowania tych śrub itd.Przepatrzylem dobrze temat i stwierdziłem że w HLu nie ma prawie nic a działa,jednak śruba ma zdecydowanie więcej oporządzenia ktore tez nie będzie wieczne bo to już nie ta konstrukcja Stenhoja jak w latach 90 gdzie to wszystko było pancerne i wiekowe bo mój akurat był z 97r.
Akurat tak się składa że chłopaki z firmy Suw Rzeszów którzy są tu na forum montowali u mnie HL i mają wiedzę na temat różnych podnośników bo instalują je codziennie,proponuje się z nimi skontaktować bo handlowcy nie wiedzą nic na temat sprzetu,oni patrzą tylko wcisnąć i pojechać na najwyższej marży.

Punktów
0
Miasto
Błonie / Wawrzyszew
kems.pl
Czyli ogólnie sprzęt godny polecenia, z najwyższej półki. W końcu to inwestycja na lata, dlatego nie chcę dziadostwa.
Z serwisem i przedstawicielami, z tego co się orientowałem i potwierdzałem u osoby z Nussbaum na Polskę, to są dwie firmy EuroGold Toruń i MotoTechnik Dobrodzień.
Aktualnie dogrywam oferty sprzedaży, jeszcze leasing no i myślę zakup i montaż i w końcu praca.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Geometrię będę robił. Większy podnśnik 4 kolumnowy na którym można ogarnąć też busy to ok 40k zeta. Koszt podnośnika jest w tym wypadku wyższy nisz koszt wykonania kanału. Do tego robiąc busy potrzebny jest wyższy warsztat bo gdy bus ma 2,2m żeby go podnieść potrzebne jest +- 4.5 m.

Do góry Bottom