• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

podnośnik nożycowy

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
co myślicie o podnośniku takim jak na filmie
innego wstawić nie mogę bo warunki nie pozwalają. chodzi mi o to czy moge sobie zostawiać na każdej wysokości jaka mi się podoba czy tylko tam gdzie są te zapadaki(blokady).

chodzi mi o te aukcje :

http://allegro.pl/podnosnik-nozycowy-2-7-t-nowy-ulepszony-model-oo-i3274999435.html
najbardziej jestem za tym bo podnosi na 1.4m czyli przydał by się nawet w nowym garażu

w swoim obecnym będe mógł podnosić na 1.2m

mam jeszcze takie propozycje:

http://allegro.pl/przesuwny-podnosnik-nozycowy-2-8-tony-bergone-i3269038090.html

tylko że ten ma tylko te 3 zapadki

i taki http://allegro.pl/podnosnik-samochodowy-nozycowy-2-8-t-hydrauliczny-i3250552479.html

piszcie jeżeli macie takie lub widzieliście.
ogólnie to chodzi zeby robić klocki , coś przy zawieszeniu na stojąco.
jak by ktoś z was mógł zmierzyć na ile musi być samochód podniesiony żeby się dało robić.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Ja mam 193 cm wzrostu i do klocków podnosze własnie gdzies tak na 140 cm(srodek koła).A wracajac do tego podnosnika to bardzo nie praktyczny i faktycznie trza sie ograniczyc do klockow i koncowek dr.Jego Konstrukcja całkowicie blokuje dostep do wiekszej czesci podwozia. np sprzegła juz nie zrobisz nawet siedzac na taborecie bo podstawa podnosnika bedzie ci stała na drodze.Moim zdaniem o duzo za drogi na tak wąska przydatnosc.Wolał bym juz kanał wykopac,no chyba ze juz go masz i dysponujesz niepotrzebnymi 5,5tys zł.Tak jak juz napisałem na tak waska przydatnosc o duzo za drogi,jak by było 2 no powiedzmy 2,5 tys to mozna by pomyslec ,ale za 5,5 napewno nie.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
o na tym filmie dobrze widać co można od spodu zrobić
przewińcie sobie od razu na 7:10

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
No faktycznie moze i niebyc taki zły.Skrzynie z taboretu powinno sie dac wyjac,jesli bedzie w poprzek,Filtra paliwa w bmw tez nie wymienisz.Zmieniam troszke zdanie na temat jego przydatnosci ale nadal odstrasza mnie cena.U ciebie nie wejdzie ale Za tytle to juz mozna kupic normalny dwu kolumnowy podnosnik z ktorego zrobimy wszystko a tu jestesmy o połowe ograniczeni,wiec dlaczego cena taka sama.Patrzac wizualnie to materiału na zrobienie tego podnosnika tez bedzie ok połowy mniej nisz na dwu kolumnowy.Ciekawe jeszcze czy one faktycznie podnosza te 2,5t?nawet jesli tak to jak długo? bo wydaje mi sie ze konstrukcja bedzie mocno nadwyrezana.Tak jak pisałem, dlamnie to jest warte max 2,5 tys zł.No ale kazdy jest inny,ja poprostu wyraziłem swoje zdanie.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja też mam takie zdanie ale inny niestety nie wejdzie :(
wiem że cena też odstrasza za takie coś ale co zrobić

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Kanał masz? jesli nie a masz mozliwosc zrobienia to powinienes sie zmiescic w 1000zl.Jasli sam wykopiesz:Di wymurujesz

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
kanał by zrobił ale teren jest nie sprzyjający i zamiast kanału basen będzie xD :D

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
No to nic innego ci nie zostaje:( .Chyba ze masz mozliwosc postawienia jakiegos blaszaka (samorobnego)bo te gotowe sa za niskie i wtedy wstawic tam normalny podnosnik.Lub zrobic kanał najazdowy ma on tez sporo minusow ale nie kosztuje 5,5tys.
np cos takiego tylko trza by zrobic z pelnego materiału te elementy po ktorych jada kola aby lewarkiem podniesc auto i postawic podstawki. Tu cena jest dosc wysoka ale mysle ze jak sam bys to pospawał to powinienes sie zmiescic w połowie http://www.ebay.co.uk/itm/CAR-VAN-D...470&pid=100015&prg=1006&rk=1&sd=290913099715&

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
kanał by zrobił ale teren jest nie sprzyjający i zamiast kanału basen będzie xD :D
oj tam oj tam :D my mamy na warsztacie kanał właśnie na podmokłym terenie, mamy na końcu wmurowaną beczkę a w niej pompę do brudnej wody

adam207

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Jak już masz inwestować w taki sprzęt to polecam Nortec. Ja właśnie u nich zakupiłem podnośnik i jestem bardzo zadowolony, bo mimo że było to kilka lat temu to do tej pory działa niezawodnie. Słyszałeś coś o nich?

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
Właśnie kupiłem kilka lat temu... Nortec a to w ogóle coś jest?

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Odgrzebię trochę temat, żeby nie zakładać nowego.
Chcę kupić sobie podnośnik. Do użytku domowego ;), żaden warsztat. rozważam jedne z dwóch poniższych typów:
podnośnik1.PNG podnośnik2.PNG

Nie mogę mieć dwukolumnowego, bo po 1. wysokość ogranicza, po 2 szerokość garażu.
Zdaje sobie sprawę z różnych ograniczeń tych sprzętów, ale dla moich potrzeb powinny spokojnie wystarczyć.
Zastanawiam się tylko który mozę byc lepszy...
ten pierwszy ma dwa plusy (tak mi się wydaje) - 1. nie jeździ kółeczkami po posadzce, więc nie ma obawy przed uszkodzeniem posadzki i z jednej strony nie ma poprzeczki, co daje trochę lepsze dojście od spodu.
ten drugi typ jest na podwójnych siłownikach i z wyglądu prezentuje się trochę stabilniej.

mieliście może do czynienia z takimi urządzeniami? który mozę być lepszym rozwiązaniem?

Na pewno ważna sprawa do czego może byc używany - kilka samochodów w rodzinie i do tej pory (przez kilka lat) zdażało się robić wiele różnych rzeczy, od wymiany hamulców, rozrządów, wymiany UPG, sprzęgło, a nawet wymiana "sanek" tylnych w Accordzie VI gen - wszystko to na kobyłkach i się dało. Chodzi mi o moja wygodę, stąd chęć podnośnika.
Dodatkowo chcę trochę pobawić się z youngtimerami, tzn. mam CRX-a, którego chciałbym zrobić porządnie, reperaturki nadkoli, progów, rozebrać na części pierwsze i odświeżyć. Póżniej może jakiś podobny projekcik.

Będę wdzięczny za jakeiś sugestie, a może jest ktoś w Poznaniu lub okolicy i posiada tego typu sprzęt i mógłbym podjechać dotknąć ;) ?

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Dolacze się do pytania? Wytargam na takim skrzynie, sprzęgło?

Załączniki

• Zrzutekranu_2019-08-16-22-59-54-823.jpeg
    Zrzutekranu_2019-08-16-22-59-54-823.jpeg
    237,8 KB · Wyświetleń: 12

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Za wyjątkiem Nortec-a te wszystkie podnośniki to amatorka, bez zabezpieczeń w przypadku usterki układu hydraulicznego, aż strach pomyśleć co się stanie jeżeli ktoś będzie się znajdował w obszarze podnoszonego auta gdy gwałtownie spadnie ciśnienie w układzie hydraulicznym. Dzisiaj bez oznaczenia CE w przypadku tego typu urządzeń to nawet nie warto myśleć o jego kupuje a warto jeszcze sprawdzić kto te oznaczenie nadał. no chyba, że lubisz problemy.

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
https://allegro.pl/oferta/podnosnik-nozycowy-mobilny-euro-trade-tdy-2812-8290918693#
CE nie ma chyba, ale zabezpieczenie jest. Niby w każdym jest. Choć nikt nie wie jak się zachowuje jak spadnie ciśnienie. Czasami robię fuchy blacharskie, progi te sprawy. Tylko chce wiedzieć jak dla własnego użytku mechanika, za kiedyś muszę sprzęgło zrobić dla tego za takie pieniądze fajnie by było żebym to też ogarnial. A dla zastosowań hobbystycznych to da radę r nie chce mi się leżeć ciągle na podłodze a do blacharki się nadaje bo łapy można dać pod zawieszenie a nie tylko pod progi.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Kupując przez neta masz zawsze 14 dni na zwrot. Więc jeżeli odpowiada Ci to urządzenie to kupuj. Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa użytkowania - zwróć je.

Ostatnia edycja:

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Niby tak, tylko wielu sprzedawców ma odbiór osobisty, a ten ma wysyłka w cenie. Nie wiem czy później nie będzie problemów żeby to wysłać spowrotem. Jak dobiorę się bez problemu od spodu do silnika, przekładni to będę traktował to jako dobry zakup, gorzej jak będzie z tym lipa.

phu_eurotrade

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zwardoń
allegro.pl
https://allegro.pl/oferta/podnosnik-nozycowy-mobilny-euro-trade-tdy-2812-8290918693#
CE nie ma chyba, ale zabezpieczenie jest. Niby w każdym jest. Choć nikt nie wie jak się zachowuje jak spadnie ciśnienie. Czasami robię fuchy blacharskie, progi te sprawy. Tylko chce wiedzieć jak dla własnego użytku mechanika, za kiedyś muszę sprzęgło zrobić dla tego za takie pieniądze fajnie by było żebym to też ogarnial. A dla zastosowań hobbystycznych to da radę r nie chce mi się leżeć ciągle na podłodze a do blacharki się nadaje bo łapy można dać pod zawieszenie a nie tylko pod progi.

Witam, podnośnik Euro Trade TDY-2812 posiada "mechaniczne zabezpieczenie" w postaci zapadek bezpieczeństwa. Zapadki te odbezpieczane są za pomocą elektromagnesów bezpośrednio z pulpitu sterującego. Nie ma obaw, że gdy ciśnienie w układzie hydraulicznym spadnie ponieważ przy podnoszeniu zapadki przeskakują i nawet gdyby w momencie podnoszenia nad zapadkami ciśnienie spadło zatrzyma się własnie na nich. Praca podczas której wykorzystujemy podnośnik ( tyczy się to wszystkich podnośników hydraulicznych zaopatrzonych w "mechaniczne zabezpieczenie" ) powinna odbywać się na zapadkach, wtedy układ hydrauliczny jest odciążony.

Podnośnik posiada pełny zakres dokumentów potrzebnych do zgłoszenia podnośnika do UDT , miedzy innymi dokument CE.

Do góry Bottom