• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
głębiej osadzisz :) to nie podniesiesz tak żeby wejść pod samochód :) no chyba ze pracowników krasnali masz :D nie sprzedaje nussbauma ja go serwisuje i tą markę uważam za swoją specjalizacje a SLIFT to kopia MACHY ECON III :) przy tym podnośniku to dopiero mam roboty :) tez mam nakrętki na busie :D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
głębiej osadzisz :) to nie podniesiesz tak żeby wejść pod samochód :) no chyba ze pracowników krasnali masz :D nie sprzedaje nussbauma ja go serwisuje i tą markę uważam za swoją specjalizacje a SLIFT to kopia MACHY ECON III :) przy tym podnośniku to dopiero mam roboty :) tez mam nakrętki na busie :D
bez przesady przecież go nie zakopuje w połowie tylko chowam płytę parę centów:) slift hula bezproblemowo od bodajże 6-7 lat jak go przywiozłem z niemiec wymieniłem rok temu łożyska które w niby oryginale kosztują po 200 za szt. a idealnie pasują łożyska od kombajnu bizon (wahliwe od trzepaka) po 25 zł szt przy ostrowach jeszcze nic nie robiłem smarowanie i do przodu a przepraszam w jednym wymieniałem przycisk, niemiecki z 91 roku jest a ostrowy mają po 6 lat nie zamierzam na razie wymieniać na żadne inne,jeśli ktoś zapomina w ogóle o przesmarowaniu itd. to nawet hofman czy inne wcześniej czy później klękną nie ma mocnych,jeden z ostrowów stoi na wolnym powietrzu i lata czyli takie złe nie są nie ma co narzekać;) a poza tym jestem nie poprawnym patriotą i staram się kupować jak najwięcej polskiego sprzętu jak jest tylko możliwe

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
kolego nie wiesz jesteś przy ostrówkach i nie wychodziłeś poza granice. nussbauma spokojnie można łączyć dołem(inne tez można) i stoją gołe kolumny a ja jak widzę łańcuch targający się pod tym blatem wysokości ponad 10 cm przez którego nie da się podjechać dźwignikiem do skrzyń biegów w tych busach załadowanych których niby ostrówek dźwiga lepiej niż inne :) a co do dostępności części to co potrzebujesz bo ja na swoim busie mam nakrętki 2kpl płytkę sterującą 2 przełączniki 4 synchronizatory no i łożyska chyba z 3 kpl góra i 2 tulejki dolne wiec poza śrubą i ślizgami mam wszystko moi klienci są zadowoleni bo dbam o to :) teraz powiesz ze ty tych cześci nie potrzebujesz nie bo przy tym huku co wydaje ten łańcuch(naciągnięty) i wiele innych rzeczy łożyska na śrubie nie usłyszysz :) w innych słychać tylko delikatną prace paska wielorowkowego :D

na temat podnośników można dyskutować bardzo długo dużo ale do ostrówka to mnie nikt nie przekona tak samo jak do gabigi :D

Powiedz mi jakie nusbaumy bys mi polecil? Jeden potrzebuję do osobowek 2,5-3t drugi osobowe +bus3,5-4t . Obecnie mam Hofmann mtf 3000. Chyba ze Hofmann lepszy? Nie wiem czy lepiej śrubowy czy hydrauliczne?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ja polecam hydrauliczne, śrubowy to muł w porównaniu do hydraulicznego.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Jak popracujesz na nussbaum z serii 2.
to puźniej krew cię zalewa jak pójdziesz do innego takie muły

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ja przez 12 lat pracowałem na hydraulicznych koni i stenhøy. Rok temu zmienili nam na śrubowe w würtha, muł to łagodne określenie. Bliżej im do ślimaka.
Tragedia. Stoi jeszcze z dwa hydrauliczne i jak czasem przejdę ze śrubuwki na hydraulika. Poezja. Śmiem twierdzić że jestem w stanie podnieść i opuścić na senhøy zanim podniosę na würthcie.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Mogę polecić starsze stenhøye z nowymi nie wiem jak jest? Rozmawiałem ze sprzedawcą to chwalił Stenhøy i mówił że podobno z nussbaumem są problemy. Najlepiej jak się wypowie kolega serwisujący podnośniki. Cena podobna.

Dla mnie dobry podnośnik musi mieć/być :

-hydrauliczny
-dużą regulacja łap,
-łapy asymetryczne.
-Duży rozstaw kolumn z górną synchronizacją.

Wyjątkiem pod względem podnośnika śrubowego jest podnośnik do durzych busów takich jak Sprinter czy Crafter.

Wszelkie pokrywy czy podesty na posadzce miedzy kolumnami nie nadają się do profesjalnego warsztatu. Owszem hobbiści czy dorabiający po godzinach czy też prowadzący program Kup i Zrób mogą sobie na to pozwolić.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Wszelkie pokrywy czy podesty na posadzce miedzy kolumnami nie nadają się do profesjalnego warsztatu. Owszem hobbiści czy dorabiający po godzinach czy też prowadzący program Kup i Zrób mogą sobie na to pozwolić.

Przesadzasz z tą opinią....

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Może i tak ale:
-jak trzeba ci wepchać jakieś ciężkie auto na podnośnik to zawsze jest jakiś próg, zależy jaki próg i ile ludzi jest do wpychania.
-w samochodach z tylnym napędem skrzynia biegów jest akurat na w tym miejscu gdzie w podnośniku jest podest lub listwa.
Ciężko manewrować podnośnikiem do skrzyń biegów po takiej posadzce. Do tego dochodzi wiele innych sprzętów na kółkach typu migomat, acytylen/indukcja, podnośnik warsztatowy typu żaba.
Są auta w których trzeba wyjeżdżać całym zespołem napędowym silnik skrzynia do czego jest potrzebny stół.
Zazwyczaj stół do tego ma kółka i każda nadbudowa nad posadzką jest przeszkodą.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Nie neguję Twoich argumentów, wręcz jestem skłonny przyznać Ci rację. Jednakże "ujowej baletnicy rąbek u spódnicy". Zawsze coś będzie nie tak, za którki przedłużacz, zła końcówka do indukcji za duża dysza do acetylenu, zbyt mała nośność stołu do zespołów napędowych a na sam koniec źle wyważona skrzynia na podstawce hydraulicznej. Wybacz ale robię już 9 lat na hydraulicznych z "garbikiem" na ziemi i mi nie przeszkadza. Duże sprzęty wciągam wciągarką.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Gdybym miał pracować tam gdzie mogę wybrać to bym wybrał "NA SWOIM" a nie wynajętym. Reszta to dodatki.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Ja do wyjmowania zespołów lub skrzyń też mam stenhoja asumetrycznego z wolnym przejazdem, bo jak przychodzi opuścić jakąś v8 ze skrzynią 4x4 i zawieszeniem to szło by się posrać żeby stołem przez garb przejechać.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Czasem jest że się ciągnie albo pcha paleciaka i jak jakiś kamyk albo nakrętka wpadnie pod kółko to blokuje co dopiero garb w postaci osłony na synchronizację albo łańcuch.
Pisze to planując rozmieszczenie podnośników mając gotowy projekt. Z wiosny ruszam z budową.

Ostatnia edycja:

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Paleciaka używałem wcześniej, ale słabo na bok przesunąć. Teraz mam zrobiony stół podnoszony hydraulicznie na 4 obrotowych kółkach i jest zajebi....

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Nie wiem nad czym dyskutować garb pomiędzy kolumnami to troszkę problem ale tańsze rozwiązanie w produkcji i w serwisowaniu
Moim zdaniem drobne niedogodności da się znieść a koszty zakupu są dużo mniejsze serwisowanie to przez pół można liczyć
Minusem górnego połączenia jest sytuacja jak mamy halę 5metrow a połączenie standardowo na 4m tzn 1 metr w du....e

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
A nie jest tak że przy większych podnośnikach można zwiększyć wysokość połączenia?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
No tak ale górne rozwiązanie ww wysoki masterze to Sony temat by dobrze go podnieść. Ja ogarniam z garbem i tyle. A wózki do zespołów napędowych to stojaki do silników bez pionowej nóżki i zestaw drzewna.

Do góry Bottom