• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polerowanie reflektorów

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Już pisałem o lakierowaniu i aby lakier się nie łuszczył , trzeba dobry podkład na tworzywa . Lakier z utwardzaczem i uelastyczniacz , dobre drogie materiały . Wychodzi ich na dwa reflektory , tyle co kot napłakał . Ostrzegam nie przyspieszać suszenia , bo klar popęka . I to jest pewnie sedno przeciwników lakierowania . 400 czy 500 na sucho a potem 800 i1200 na mokro wystarczy .

Ps. Lakierowałem reflektory jeszcze nim na rynek wszedł Auto Coolor ze swoimi zestawami do regeneracji reflektorów , czy inne firmy z polerką . Bez dobrego zmiękczacze i dobrego uelastyczniacza owszem lakier pęka .

Ostatnia edycja:

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
Zdejmowalem okolo rok temu zluszczony lakier z lamp w clio. Syzyfowa praca, najlepiej kupic nowe niz poprawiac po kims kto odswierzyl se lampy bezbarwnym w sprayu hehehe nie ukrywajac kiedys w swoim aucie przyciemnialem tylne lampy baza z bezbarwnym, wyszlo super i lakier nie zluszczyl sie przez kilka lat. Grunt to dobrze przygotowac powierzchnie przed pryskaniem.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zdejmowalem okolo rok temu zluszczony lakier z lamp w clio. Syzyfowa praca, najlepiej kupic nowe niz poprawiac po kims kto odswierzyl se lampy bezbarwnym w sprayu hehehe nie ukrywajac kiedys w swoim aucie przyciemnialem tylne lampy baza z bezbarwnym, wyszlo super i lakier nie zluszczyl sie przez kilka lat. Grunt to dobrze przygotowac powierzchnie przed pryskaniem.
Bez dobrego zmiękczacze i uelastyczniacza , no i klar z utwardzane , to Syzyfowa robota. A i klient dziś nie głupi ,i w necie grzebie . Nabrać da się raz.

Mateusz100

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Cześć,

dwa pytania:
1. czy oryginalne reflektory nie powinny matowieć z czasem? Tylko zamienniki dotyka ten problem?
2. Czy to zmatowienie/zamglenie na zdjęciu jest do "odrestaurowania"? Pytam bo to reflektory z doświetlaniem zakrętów - nowe są bardzo drogie. A myślę nad zakupem auta. Oba reflektory z góry są przymglone(boki czyste). Nie wiem natomiast czy to matowienie jest od wewnątrz, czy od zewnątrz...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja w C5 mam szklane ale to xenony i auto z najwyższej półki, kolega ma już plastik

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
koledzy... ja w swojej Madzi chce wkład reflektora psiknąć na czarny mat, kiedyś w VB rozklejałem opalarka ;) ale były pewne ale.. tu gdzieś czytałem żeby rozklejać w piekarniku, a czy wiecie jaka jest bezpieczna temperatura ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
włóż rękę przez dziurę żarówki i wyklej folią...:p:D
z tym piekarnikiem to nie przesadzaj bo przestanie pasować na mocowania...:D
jeżeli już to opalarka i to z wąską dyszą, pracochłonna robota...

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
dla tego pytałem czy polecacie jakaś temp. 100 , 200 stpni ? :p opalarka robiłem do vecrty, jakoś wyszło ale faktycznie ciężko mi to szlo :p

Punktów
0
Miasto
Nysa
Dla wszystkich co myślą o regeneracji reflektorów w samochodzie polecam ten instruktaż:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Weź kiedyś spróbuj pastą do zębów. Efekt masakra

szczepcio202

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Firma protec, której jestem dystrybutorem posiada w swojej ofercie zestaw nanotechnologiczny do regeneracji reflektorów
Poproszę o szczegóły na temat tego zestawu. Nie wiem, czy skorzystam, ale nie wykluczam takiej możliwości. Nie zamierzam ukrywać, że cena ma dla mnie dość duże znaczenie.

Do góry Bottom