• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

polo 1,2 12V remont silnika

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
Witam panowie,silnik kopci na niebiesko czyli spala olej,co wymienić i naprawić w tym silniczku 3garowym ?
dodam że kompresja była na wszystkich garach około 15bar
zwaliłem wałki i na podporach były tak wyszlifowane jakby bez oleju pracowały

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Być może ktoś już tam był przed Tobą i pozatykał kanały smarujące te wałki. Śladów sylikonu nie ma pod tymi podporami ?

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
podpory były pozapychane syfem ale sylykonu nie było,silnik był wcześniej rozbierany bo przeskoczył łańcuch
co myślicie o spalaniu oleju ?
rwać tłoki ?

Ostatnia edycja:
A

autozibi

podpory były pozapychane syfem ale sylykonu nie było,silnik był wcześniej rozbierany bo przeskoczył łańcuch
co myślicie o spalaniu oleju ?
rwać tłoki ?
Na tym etapie co jesteś , to bym wyciągał tłoki i zmieniał pierścienie .

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
A ileż to roboty żeby te pierścionki zmienić ?! Zrobienie głowicy i nowe pierścionki masz niemalże pewne wyeliminowanie usterki

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
tak cały czas myślałem i szukałem potwierdzenia bo ten silnik to china zabawka

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
kolego jak planujesz nim śmigać to sprawdź i wymień wszystko jak już głowica zdarta to warto pierścionki zaglądnąć nie jest kto wie ile roboty

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
ok,podpowiedzcie jakiej marki kupić pierścienie tłokowe ?
może ktoś zna jakim momentem dokręcać korbowody w tym silniku i pokrywę z wałkami ?

Ostatnia edycja:
S

sz.pak

Robienie remontów na raty to nie remont. Jak już Wasz mość Pan ma zamiar jeździć ze 3,4 latka to robić wszystko. Szlify, planowanie, pierscionki, panewki, rozrządzik, sprawdzić pompę olejową, wszystko ślicznie pomyć, nowe uszczelniacze i można latać. Wyjdzie 1200-1400zł robiąc dobrze i w zaciszu domowym no ale czy za 1400zł można kupić sprawne Polo?

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
1400 na części itd. nie wystarczy
remont głowicy wydałem 400
wałki kompletne z obudową 420
dźwigienki na wałki 33sztuka
uszczelka głowicy 78
itd. itd.

S

sz.pak

Nie znam dokładnych cen. No ale nawet dajmy na to 3000zł! Kupimy coś za 3000zł? Nic. Polo z silnikiem do remontu.

nodi

Nowy
Punktów
2
Miasto
kalisz
pakować nowe pierścienie to bezsens moze być gorzej niż przed remontem, trzeba zmierzyć czy nie ma owalu w cylindrach zawiez blok do jakies firmy co robi honowania sprawdzą ci go czy warto remontować

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Według VW to nie możliwe w zwykłych warunkach składanie tego silnika. Gdzieś czytałem jakiś miesiąc temu (bo miałem podobny do remontu) o tym że jak się go "rozpołowi" to nie idzie prosto identycznie ustawić i skręcić z odpowiednią siłą i dokładnością- tzn na panewkach będzie za ciasno lub za luźno. Znajomy patrzył w else i autodatę i właśnie nic na temat momentów tych nie napisano. Po tym klient znalazł drugi silnik i przerzuciłem z wymianą rozrządu i napinacza i śmiga.

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
masz rację i jak ktoś pisze inaczej to błądzi w lesie
wsio z laluminiu i 4eleminty jako słupek silnika

DoktorBLN

SuperMechanior
Punktów
12
Spójrz najpierw na stopki korbowodow czy nie są one odlamywane, jeśli tak to daruj sobie. Nie ustawisz ich na punkt. Jak robić pierścienie o ile producent dopuszcza możliwość remontu, to blok do pomiaru. Ja bym nie oszczędzal jak masz tym śmigać dłużej :) sprawdź co producent pisze na temat remontu silnika :)

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
silnik nie będzie remontowany przytarty i dość ostro 3 cylinder

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
zmień silnik na 4 gary i zapominasz o problemach. Te silniki są dobre do 200k jeśli ktoś oczywiście lubi kulawce.

Do góry Bottom