• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Polo 9N] Metaliczne obcieranie po wymianie klocków hamulcowych

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Witam,
Ostatnimi czasy w Volkswagenie Polo 9N (2002 r., 1.4 TDI 75 KM AMF) wymieniane były klocki hamulcowe z przodu. Założone zostały klocki Samko. Przy wymianie klocków hamulcowych, prowadniki zacisku zostały wyczyszczone i przesmarowane. Na początku hamulec był słaby, ale z czasem (jakieś 200 km) wydaje mi się, że się ułożyły i hamulec jest taki jaki był wcześniej.
Tylko teraz jest problem, bo po tych 200 km, przy delikatnym skręcenie w lewo słychać takie metaliczne obcieranie gdzieś w okolicy tarczy hamulcowej. To jest ewidentnie odgłos tarczy hamulcowej. Rozbierałem wszystko jeszcze raz i jest w porządku. Klocki hamulcowe nie mają nigdzie luzu, prowadniki przesmarowane, powierzchnia okładzin ciernych nie zrobiła się "szklana".
Wykryłem jedynie, że uszkodzona została osłona przegubu zewnętrznego, która do sprawy nic nie wnosi, bo metaliczne obcieranie występuje zarówno przy napędzie załączonym jak i rozłączonym. Sama osłona nigdzie nie obciera.
Nie spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Tarcz kotwiczna podgięta ociera o tarcz hamulcową

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Odległość tarczy kotwicznej to około 1 cm, może troszkę więcej. Co najlepsze, przejechałem się i ten dźwięk pojawia się przy delikatnym skręceniu kierownicy w prawo. Czasem zdarzy się, że coś strzeli delikatnie, bądź puknie przy przy kołach na wprost. Oprócz tego cały czas słychać piszczenie tak jakby klocków hamulcowych nie było tylko hamowała blacha.
Rozbierałem to, żeby nie skłamać, cztery razy. Za chwilę rozbieram piąty raz. Za każdym razem wszystko rozebrane na czynniki pierwsze, wyczyszczone, przedmuchane powietrzem i... nic. Tłoczek pracuje bez zarzutu, cofa się delikatnie, osłona przeciwkurzowa cała. Może zrobię zdjęcia i wstawię, ktoś coś podpowie.

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Sprawa wyjaśniona, dla potomnych napiszę co się stało. Wymieniona została osłona przegubu i przegub (miałem z reklamacji wcześniej). Wszystko zostało złożone do przysłowiowej kupy, nastąpiła błoga cisza przez... kilkaset metrów. Rozebrane zostały ponownie hamulce lewy przód i wszystko w porządku. Odkręcona została tarcza hamulcowa i - pomiędzy tarczą hamulcową, a piastą utkwił malutki kamyczek, który nie mógł wypaść... Został usunięty i wszystko gra, także... no wpaść na to naprawdę ciężko.

Do góry Bottom