• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polonez Caro Plus 1.6 GLi nie odpala

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Witam,

Mam taki problem od wczoraj. Otóż przyjechał do mnie Polonez Caro Plus 1.6 GLI, jednopunkt Boscha. Samochód z dnia na dzień przestał odpalać. Sprawdziłem i jest iskra, pompka paliwowa włącza się w momencie przekręcenie kluczyka na około 1,5 sekundy. Paliwo dopływa do wtryskiwacza, ale ten wtryskiwacz nie otwiera się.
Wymieniłem przekaźnik od układu wtryskowego bo był trochę stopiony. Samochód dalej nie odpala. Wcześniej ktoś wymieniał w nim alternator i zastanawia mnie czy to nie wina czujnika położenia wału korbowego - ale wydaje mi się, że wtedy nie byłoby też iskry.

Jak sprawdzić wtryskiwacz? Idą do niego cztery kable - dwa czarne i dwa białe. Białe idą pod minus, a czarne pod plus. Zwykłym elektronicznym miernikiem chyba nie sprawdzę czy jest impuls od komputera? Wydaje mi się, że na jednych przewodach musi iść zasilanie, a drugie to impuls.
Możliwe, że w układzie jest za małe ciśnienie i dlatego wtryskiwacz nie podaje paliwa?

Nie mieliście już takiego problemu? Bo kompletnie nie wiem za co tam się można zabrać. Wszystkie bezpieczniki w porządku.

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Nie ma immo w tym egzemplarzu. Jutro sprawdzę to ciśnienie w układzie zasilania i dam znać co i jak.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A do wtrysku idzie impuls? a impuls wychodzi z ECU?(może kabel przegnity?), na samostarcie pali?

Do góry Bottom