• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poszukiwanie dobrego mechanika - okolice Rzeszowa

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam !

Bardzo proszę o polecenie warsztatu w okolicach Rzeszowa, który jest w stanie za rozsądną cenę (oczywiście nie mam tu na myśli 50 czy 100 zł) zweryfikować problemy z moim autem z 1.9 TDI BLS.

Potrzebny mi ktoś kto zna się dobrze na diagnostyce, podejdzie do tego z zaangażowaniem i pomoże mi znalezć przyczynę 2 objawów.

1. Późne wstawanie turbo wraz z wibracją nadwozia od silnika w przedziale obrotów 2000-2200. Im gwałtowniejsze przyśpieszenie, tym bardziej auto zadrży. Więcej na ten temat w moim temacie w dziale diagnostyka.

2. Huczenie podczas jazdy dobiegające z przodu auta. Huczenie słychać od 50 do 90 km/h. Najgłośniej w okolicach 80km/h, niezależnie od biegu, + najbardziej na puszczonym pedale gazu. Na pewno nie łóżyska kół gdyż były wymieniane i sytuacji nie poprawiły.

Wolałbym mieć rzetelniejszą diagnozę niż na pałę wymieniać pół silnika. Póki co kilka warsztatów nie było w stanie mi pomóc. Widać było że nie mieli ochoty lub umiejętności aby się w to bawić.

Termin mnie nie goni. Dostosuje się.

Będę bardzo wdzięczny za podanie dobrego fachowca, gdyż cały czas nie mogę znaleźć ,,swojego" mechanika.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam
Marek

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Drgania to pewnie kolo dwumasowe. Turbo jak znam zycie cos z geometria pewnie tzw gruszka

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Bardzo często jest tak ze warsztat ma umiejętności ale ochoty na takie roboty juz nie . A to dlatego ze klienci bardzo często nie rozumieją ze czasem na postawienie dobrej diagnostyki potrzeba dużo czasu a niekiedy trzeba jakas cześć podłożyć . Potem przychodzi do zapłaty i klient marudzi ze czemu tak dużo przeciesz pan zrobił tylko to czy owo , klient nie bierze pod uwagę ile warsztat musiał stracić czasu zeby postawić samą diagnozę . To tak samo jak np w elektryce klient płaci za przerwany kabelek i sie pluje czemu tak dużo przeciesz to tylko połączenie jednego kabelka , ale tego ze warsztat sie naszukał nie bierze juz pod uwagę

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Huczenie to może byc łożysko, turbo to może sterowanie, wibracje to może zawiech silnika, to wszystko może.
Kilku rzeczy na raz nie da się naprawić, trzeba po kolei. Na dzień dobry pytanie- Masz na to 1,2,3 a może 8tyś zł?
Nie czepiaj sie mechaników. A może to twoje cudeńko odstrasza mechaników, a moze Ty sam.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Zgadzam się, że wszędzie jest ,,może", dlatego tak jak piszesz wolałbym sprawdzać i naprawiać po kolei, a być może przyczyna jest ta sama w obydwu przypadkach. Tylko, że poważnie na razie nikt się nie chciał za to wziąć. Byłem u 3 mechaników i tak: nic nie sugerowałem (bo sam nie lubię gdy ktoś się wymądrza jak na czymś się nie zna), zaznaczyłem że za diagnozę dam więcej niż głupie 50 zł i że zależy mi na tym aby to sprawdzić bez względu na czas trwania diagnozy.

To zazwyczaj zwracali mi auto po 2 dniach z diagnozą, że oni nie widzą co to jest, i że Huczenie MOŻE pochodzić gdzieś z skrzyni a drżenie silnika nie wiadomo skąd pochodzi, ale żeby z tym jeździć bo w jeździe nie przeszkadza.....

W dwóch pokusili się jeszcze o sprawdzeniu łożysk we wszystkich 4 kołach na tej takiej rozpędówce czy jak to się zwie, co rozpędza koło w powietrzu gdzie zaznaczałem wcześniej że łożyska kół wymieniałem i tak jak było przed wymianą i tak jest nadal. Nie wiem być może problem jest przy obrocie półosi pod dociskiem nadwozia, ale raz jak zapytałem na hamowni czy mi to sprawdzą, to powiedzieli że nie ma sensu bo będzie taki huk że i tak nic nie usłyszymy....

Więc ja już nie wiem jak to zdiagnozować. Dlatego potrzebny mi ktoś kto np. za 200 zł potrafiłby to lepiej sprawdzić.
Bo lepiej więcej wydać na diagnostykę niż wymieniać na pałę pół silnika.

No chyba że rzeczywiście problem dotyczy skrzyni lub sprzęgła, to wolałbym wtedy poczekać do wymiany sprzęgła z dwumasą, która i tak jest nieunikniona.

To wszystko nie jest chyba tak odstraszające.

Do góry Bottom