• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Potrzebna opinia mechanika

xBONIEKx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum i potrzebuje zasięgnąć opinii w sprawie pewnego zdarzenia.
W samochodzie Ford Transit 2,2tdci przyszedł czas wymiany oleju znajomy z podjął się tego wymienił olej który zakupiłem wraz z filtrem(wkładem). Przy odbiorze powiedział mi że przy odpaleniu auta nastąpił wyciek spod wkładu filtra lecz biorąc auto olej był w normie i nie było wycieku. Powiedział mi jednak ze gdyby się coś działo to żeby dać mu znać. Odebrałem auto i po przejechaniu około 10 km wyjeżdżając na stację paliw zauważyłem że pod autem jest duża plama oleju, mimo to pojechałem autem w stronę domu lecz nie dojechałem, zapaliła się kontrolka oleju i auto zgasło. Nie kręciłem już silnikiem tylko ten znajomy zaciągnął mnie do siebie wlał olej na swój koszt i naprawił usterkę. Okazało się że uszczelka pod korkiem filtra była założona w złym miejscu. Auto odpaliło lecz silnik zaczął klepać. Mechanik stwierdził że naprawa wyniesie 3 tys zł. I teraz pytanie kto powinien ponieść koszta naprawy ja czy ten co zmieniał olej.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Ewidentna wina mechanika.Ty nie musisz się znać na mechanice,nie znasz konsekwencji natomiast mechanik nie powinien wydać takiego auta,chyba,że to "wydanie" było na Twoją prośbę i tu sprawa by się komplikowała i to tak jak byś wziął na własną odpowiedzialność ;)

Ostatnia edycja:

xBONIEKx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Gdy odbierałem auto wycieku nie było, dojechałem do domu i później wyjechałem na cpn. On nie jest mechanikiem po prostu miał czas i miejsce żeby to zrobić bo mechanicy nie mieli czasu a auto było potrzebne a wyszło że miska była uszkodzona i był wyciek. Ciężka sprawa.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Wina mechanika i po czesci twoja bo jak zauważyłeś wyciek na stacji to powinienes odrazu zadzwonic do tego mechanika zeby cie zacholowal

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Podchodząc do sprawy uczciwie, to wina leży po obu stronach. Nie chodzi o to jak to się przedstawia z prawnego punktu widzenia tylko, jakby to rzec, z takiego normalnego, sensownego podejścia do tematu.
Ten co robi bierze odpowiedzialność za usługę i niewątpliwie ma dołożyć wszelkich starań żeby wykonać ją poprawnie. Jeśli założył filtr i zaczęło mi ciec, to powinien go zdemontować i sprawdzić poprawność montażu, a nie przetrzeć szmatą i dociągnąć na chama.
Z drugiej strony.... W momencie odbioru nie było wycieku, więc ten Twój znajomy mógł rzeczywiście sądzić że wszystko jest ok.
Twoja wina jest taka że widząc na stacji że masz wyciek, nie zrobiłeś z tym nic. Gdybyś podniósł maskę i sprawdził stan oleju, to najprawdopodobniej stwierdziłbyś że bagnet jest suchy. To że ktoś naprawia nie zwalnia Ciebie z myślenia.
W tym momencie masz paskudną sytuację; bezpośrednią przyczyną jest wadliwie wykonana usługa, ale Ty swoim postępowaniem pośrednio się do tego przyczyniłeś.
Dodatkowo dochodzi do tego fakt że gość który to robił nawet nie jest mechanikiem, czyli robił Ci to mówiąc krótko na czarno, bez żadnych paragonów i miałeś tego świadomość. Co za tym idzie jak mu udowodnisz że w ogóle coś Ci grzebał przy samochodzie?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
moze sie dogadaj teraz z mechanikiem i jakos dojdziecie do tego faktury pewnie nie masz za usluge?
przewaznie tak bywa ze klijent przyjezdza do warsztatu niby wszystko fajnie spokojnie i nie spieszy mu sie a potem dostaje telefon wybiera presje na mechanikach i potrzebuje auto na zaraz a tu mu sie mowi moze by tak przy okazji wymieni uszczelniacz bo cieknie ...nie too nastepnym razem ...a potem jak co do czego to wychodza klocki gdzie byles z tym samochodem kto TOBIE GO ROBIL...?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
troche ciezka sprawa.... twoj kolega chcial dobrze,chcial pomoc bo wiedzial ze potrzebujesz auta a zaden mechanik nie mial czasu... a teraz musi zabulic prawdopodobnie(bo pewnie bedziesz chial pol na pol) polowe za naprawe ajjjjj...a druga strona to wzial za naprawe kase??czy poprostu tak po przyjacielsku ci to zrobil?

Ostatnia edycja:

xBONIEKx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Znajomy mi to robił i dogadałem się z nim ze pokryjemy to na pół a to będzie nauczka dla nas dwóch na przyszłość za błędy trzeba ponosić konsekwencje a nie zwalać winę jeden na drugiego.

Kasę wziął ale parę groszy w sumie sam mu dałem bo wiadomo że pół dnia nie będzie marnować na moje auto a jak olej wyciekł to pokrył to z własnej kieszeni więc był jeszcze na tym wszystkim stratny.

A

Anonymous123

Twoj przypadek powinien byc powielany w internecie i powinien dawac do myslenia tym, ktorzy mysla , ze wymiana oleju to wylac i wlac i nie powinno to kosztować więcej niz 10zl. Ostatnio na lawecie przyjechala mazda 6. Dziura w bloku z przodu i z tylu. Klient gdzies z mazur, pracuje w Niemczech. Zjechal w sobote, a w niedziele powrot. Jakis mechanik na szybko wymiana oleju i auto w trase. Przy odkrecaniu filtra oleju ruszyl chlodniczke, jak dokrecal to oring sie gdzies zawinal i wyciek oleju w takim miejscu to gwarancja katastrofy. Mialo byc szybko ( nie wiem czy tanio) a juz stoi miesiac i postoi jeszcze troche bo naprawa kosztuje.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Gdy odbierałem auto wycieku nie było, dojechałem do domu i później wyjechałem na cpn. On nie jest mechanikiem po prostu miał czas i miejsce żeby to zrobić bo mechanicy nie mieli czasu a auto było potrzebne a wyszło że miska była uszkodzona i był wyciek. Ciężka sprawa.

Ale na koncu tej wypowiedzi piszesz ze miska byla uszkodzona . przed wymiana oleju byla uszkodzona czy na cpn- nie sie okazalo ze jest uszkodzona?????

Do góry Bottom