• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powershift getrag450 nie jedzie

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Problem w mrozy z getragiem. zagrzyt przed wrzuceniem 4 biegu. Po przejechaniu 2km wszystko cichnie. Tak samo po ostrym ruszeniu w mróz (pierwsze 2km) po wrzuceniu na2 bieg jest poślizg jakbym ruszal w manualu na 2 biegu. Romuald w TOBIE nadzieja.

Sterownik ze zdjęcia zamieniony dawno na ten bez tych zaworów

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Czy wykonywałeś kalibrację widełek zmiany biegów i odpowietrzanie sprzęgła komputerem ?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Nie. Sprzetem co posiadam mogę zrobić adaptację sprzegiel ale przez forda jakiegoś ale i tak kończy się niepowodzeniem. Do kogo pojechać z tym? Jest szansa na poprawę po kalibracji? Czym trza to robić?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
mecha lezy. mam identyczny problem u siebie , po zalozeniu drugiej mechy zaczyna jezdzic normalnie az sie nagrzeje , wtedy glupawki totalnej dostaje , (wiazka przy chlodnicy poprawiona)

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Jakim programem można zrobić adaptację/kalibracja? Podzwonil bym po okolicy może ktoś by ogarnął. Mechatronike zmienialem bo na poprzedniej przez jeden solenoid na zimnym rzucalo błędem widelek. Dostać uzywke dobra graniczy z cudem . Wszystko od razu skupuja zakłady co siedzą w tym.po zmianie oleju (na inny niż zaleca producent tak na próbę ) auto baaardzo kiepsko jezdzilo.miałem wrócić do poprzedniego ale po jakimś czasie jeżdżenia stopniowo się wszystko poprawialo. Ogólnie teraz nie jest źle. Zostały tylko zgrzyty na zimnej skrzyni w mrozy.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Romuald-f a co powiesz na kod błędu p 1759? Wyskakuje mi po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Ponowne uruchomienie załatwia sprawę. Kilka Godzin postoju i temat powraca. Gdy błąd jest skrzynia zostaje na 2 biegu i nie wrzuca nic innego.

Kod błędu mówi że awaria zaworu elektromagnetycznego hamulca a znowu inna interpretacja że temp oleju w przekładni kilkukrotnie przekroczona.. Jeżeli to elektrozawór to chciałbym pomocy który to w sterowniku.

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Mam teraz Journea w naprawie z tym samym problemem ( https://forum-mechanika.pl/threads/dodge-journey-komputer-skrzyni-biegów.61300/ ). Wymiana czy też podmiana elektrozaworu nic nie daje. Jutro dostanę inny komputer z wgranym softem od Journea i zobaczę czy będzie w końcu dobrze.
Ps. klient chciał kupić nową mechatronikę (bo tylko tak występuje) ale cena spowodowała że się rozchorował (11000 zł.).

Ostatnia edycja:

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Daj znać jak włożysz. Ja nie grzebałem jeszcze nic. Miałem chęć podmienić elektrozawory miejscami ale zbiles mnie z tropu. Mówiąc o komputerze masz na myśli ten nad skrzynia?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Nad skrzynią ?? On jest przykręcony do bloku zaworowego.

Załączniki

• 01.jpg
    01.jpg
    98,8 KB · Wyświetleń: 34
  • 02.jpg
    02.jpg
    75,8 KB · Wyświetleń: 34

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Teraz wiem. Myślisz że jakiś zakład by to sprawdził ew. Naprawił? Czym się kierować przy doborze np używki? Ja miałem kiedyś od volvo ten komputer bo kupiłem całą mechatronike ale załozylem tylko płytę z elektrozaworami i wtedy problem znikł. Komputer po jakimś czasie sprzedałem. Tak wgl jak interpretować ten błąd 1759? Jakiego zaworu bezpieczeństwa? Dziś rano Dodge ruszył bez problemu. Po postoju 9 godzin wrzucił po odpaleniu na 2 i tak został. Mam wrażenie że toczył się bez gazu na 1 i wrzucił na 2. Jak podmienisz komputer to daj znać czy pomogło i w jakich kosztach to wychodzi.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Dostałem komputer, podłączyłem do wtyczki i nie ma błędu P0601. Zamontowałem mechatronikę do skrzyni i próbna jazda. Niestety skrzynka z początku "głupawka" a później już dobrze, błąd P1759. Jednak muszę wymontować skrzynkę (myślałem że mnie to ominie) i na stół. Jak się uporam z problemem dam znać.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Słuchaj gdzieś wyczytalem w sieci że objawy miał takie same i pomogła wymiana filtra (trochę mało wiarygodne). Co prawda ja filtr wymieniałem jeden i drugi przy rozbieraniu skrzyni jakieś 20tys temu. Myślisz że mogl się już przypchac? Raczej wątpię.

Dziś rano jak uruchomiłem auto i pracowało 5 minut to ruszył bez jakich kolwiek problemów. Ewidentnie coś jest z temp. Jeżeli mechatronika nie bo podmieniales to pod wpływem temp jeszcze zmienia trochę właściwości olej. Co by było mechanicznie w skrzyni uszk a pod wpływem temp się naprawiało?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Dlatego napisałem że będę musiał wymontować z pojazdu skrzynkę i na stół. Jak rozbiorę to oczywiście do wymiany filtr wewnętrzny, mycie wewnątrz skrzyni i najważniejsze regeneracja sprzęgła wraz z tłumikiem drgań.
Ps. filtr może być mało drożny po 2tyś. (miałem taki przypadek) i to nie jest mało wiarygodne.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Masz nr filtra? Stosujesz org? Czy są zamienniki? W IC krzyczą grubo ponad 200zl. Kiedyś w sieci kupowałem taniej ale nie wiem czy to nie jakiś kiepski zamiennik. Masz markę sprawdzona?

Do góry Bottom