• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powrót do Polski, czy to dobry pomysł?

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Cześć,
Od dłuższego czasu zastanawiam się czy pomysł powrotu do Pl ma sens, czy w ogóle warto. Sytuacja wygląda tak. Mój ojciec ma warsztat samochodowy 1os działaność. Pracy ma, mógłby mieć więcej. Ja 10 lat temu wyjechałem, pracuję oczywiście nie jako mechanik, kokosów też nie zarabiam i od jakiegoś czasu prowadziłem rozmowy z ojcem gdzie doszliśmy do porozumienia że w pierwszym kwartale 2021 wracam do Polski, rejestruje się, zakładam firmę itp itd. Tylko po tych wyborach, po tym jak czytam, oglądam o nowych pomysłach włodarzy w Polsce, to nie wiem czy powrotem nie strzelę sobie w kolano.

Pomyślałem że zapytam Was. Z Waszego punktu widzenia, jako mechanicy, właściciele warsztatów żyjąc wiedząc jak prowadzi się firmę w Pl, ile to kosztuje i jak to będzie wyglądać czy warto zaryzykować, czy jest w ogóle szansa odpowiedzieć na to pytanie.
Może ktoś niedawno wrócił z zagranicy, otworzył działalność i już wie, czy warto było czy jednak nie. Z ilością roboty myślę że nie będzie problemu, wiadomo raz lepiej raz gorzej, ale tak jak pisałem wyżej, mój ojciec pracy ma, siedzi od rana do wieczora.
Warsztat na wsi gminnej (jakieś 7k mieszkańców), w okolicy jeszcze jeden warsztat.
Pozdrawiam

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Gdyby Rafał Trzaskowski został prezydentem to byś wrócił ? Jeżeli tak myślisz to nie wracaj
bo tutaj bród , smród i ubóstwo teraz jak A.D. zostanie ponownie prezydentem, będzie
jeszcze gorzej.
PS Zacznij czytać Historię Polski , jak dojrzejesz to wtedy wrócisz.

Władek01

Bywalec
Punktów
11
To kto rządzi nie ma dla mnie kompletnie znaczenia.
Prawda jest taka że wiele osób w internecie oraz na yt mówią jak to w Polsce źle,jak to długo trwa zakładanie działalności i inne podobne głupoty.Prawda jest taka że założenie działalności nie jest żadnym wyzwaniem.Co do dofinansowania to nie wiem jak to wygląda dla osób, które wracają zza granicy, więc nie pomogę.
Jeśli zaś chodzi o założenie warsztatu to jeśli ktoś zna się na tym i ma pojęcie,a wśród ludzi ma dobrą opinię to spokojnie ma pozajmowane terminy na miesiąc.

Gdyby Rafał Trzaskowski został prezydentem to byś wrócił ? Jeżeli tak myślisz to nie wracaj
bo tutaj bród , smród i ubóstwo teraz jak A.D. zostanie ponownie prezydentem, będzie
jeszcze gorzej.
PS Zacznij czytać Historię Polski , jak dojrzejesz to wtedy wrócisz.
Rozumiem że na zachodzie,a tym bardziej na wschodzie to wszyscy mieszkają w willach,pracują po 3h dziennie i jeżdżą ferrari?
Co do czytania historii to rozumiem że jesteś kolejnym ślepo zapatrzonym człowiekiem, który uważa że to Polska ma najpiękniejszą historię,a o honorze i dumie Polaków to trzeba głosić światu bo jesteśmy i byliśmy lepsi od innych?

Ostatnia edycja:

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Tak k..a Polska krwią przelana byla i dzieki ludziom tamtej daty i byc moze Pogodzie??? Bogu??? nie mowimy Po Niemiecku lub po Rosyjsku....Polski nie bylo jakis czas na mapach a mimo to jakos potrafili sie zjednoczyc i przetrwac walczyc itp... Prosze mi tu na Pana Stanislawa nie krzyczec:) Kazdy moze miec swoj Świato pogląd...Aaaa dudy i 5ak bedzie podpisywal wszystko jak leci...a jak leci jak co miesiąc;)

Cześć,
Od dłuższego czasu zastanawiam się czy pomysł powrotu do Pl ma sens, czy w ogóle warto. Sytuacja wygląda tak. Mój ojciec ma warsztat samochodowy 1os działaność. Pracy ma, mógłby mieć więcej. Ja 10 lat temu wyjechałem, pracuję oczywiście nie jako mechanik, kokosów też nie zarabiam i od jakiegoś czasu prowadziłem rozmowy z ojcem gdzie doszliśmy do porozumienia że w pierwszym kwartale 2021 wracam do Polski, rejestruje się, zakładam firmę itp itd. Tylko po tych wyborach, po tym jak czytam, oglądam o nowych pomysłach włodarzy w Polsce, to nie wiem czy powrotem nie strzelę sobie w kolano.

Pomyślałem że zapytam Was. Z Waszego punktu widzenia, jako mechanicy, właściciele warsztatów żyjąc wiedząc jak prowadzi się firmę w Pl, ile to kosztuje i jak to będzie wyglądać czy warto zaryzykować, czy jest w ogóle szansa odpowiedzieć na to pytanie.
Może ktoś niedawno wrócił z zagranicy, otworzył działalność i już wie, czy warto było czy jednak nie. Z ilością roboty myślę że nie będzie problemu, wiadomo raz lepiej raz gorzej, ale tak jak pisałem wyżej, mój ojciec pracy ma, siedzi od rana do wieczora.
Warsztat na wsi gminnej (jakieś 7k mieszkańców), w okolicy jeszcze jeden warsztat.
Pozdrawiam

na pw opisze ci moja historie. ja wrocilem i juz siedze drugi rok ...zmienilem auto ..żyje kulawy nie chodze...jesli masz rodzine tu w Pl to. ja bynajmniej tak myslalem ze rozląka ze wzgledu na pieniądze nie będzie wyzej stala jak Moja Rodzina

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Rodzinę mam, jak najbardziej. Tak jak piszę, wróciłbym do swojego domu i robił z ojcem.

Władek01

Bywalec
Punktów
11
Tak k..a Polska krwią przelana byla i dzieki ludziom tamtej daty i byc moze Pogodzie??? Bogu??? nie mowimy Po Niemiecku lub po Rosyjsku....Polski nie bylo jakis czas na mapach a mimo to jakos potrafili sie zjednoczyc i przetrwac walczyc itp... Prosze mi tu na Pana Stanislawa nie krzyczec:) Kazdy moze miec swoj Świato pogląd...Aaaa dudy i 5ak bedzie podpisywal wszystko jak leci...a jak leci jak co miesiąc;)
Każdy kraj był krwią przelany.To przez takie myślenie o swoim kraju od początku istnienia ludzi są wojny.Nie miałeś wpływu na to czy przyjdziesz na świat jako Polak,Niemiec,Rosjanin,Ukrainiec itd. Myślisz że Niemcy,Chiny,Portugalia,Hiszpania itd to państwa w których ludzie nie doświadczyli cierpienia,wojen i utraty dorobku życia?To jest jedynie moje zdanie i szanuję jeśli masz inne, ale proszę nie obrażać Polaków, którzy mają odmienne spojrzenie.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Jesli mialbym taka mozliwosc to nie zastanawialbym się...rozumie cie doskonale ...tez mialem ten dylemat..tylko ze ja nie mam ojca ani nikogo w rodzinie co by prowadzil warsztat..ale postawilem na jedną karte wóz albo przewóz...i po dwoch latach bycia tu razem z rodziną nie zaluje... Teraz moge powiedziec ze to byl dobry krok w dobrą stronę.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Każdy kraj był krwią przelany.To przez takie myślenie o swoim kraju od początku istnienia ludzi są wojny.Nie miałeś wpływu na to czy przyjdziesz na świat jako Polak,Niemiec,Rosjanin,Ukrainiec itd. Myślisz że Niemcy,Chiny,Portugalia,Hiszpania itd to państwa w których ludzie nie doświadczyli cierpienia,wojen i utraty dorobku życia?To jest jedynie moje zdanie i szanuję jeśli masz inne, ale proszę nie obrażać Polaków, którzy mają odmienne spojrzenie.
.

nikt nikogo tu nie obraza ...:D No a kim mialbym sie urodzic jak matka byla Polka a i ojciec też??? :)

kazdy bedzie tak mowil na swoj kraj czy Ukrainiec czy Niemiec .Rosjanin Japonczyk..
Niemiec np.nie bedzie Ci wspołczol ze przegralismy wojnę. Oni tez przegrali i czują sie tez poszkodowani.
Widzisz...w Rosji Mowia ze to przez Polske byly wojny:)
i meritum calej trj dyskusji : widziałes grabie ktore grabią od Siebie??:D
Wlodziu...bez spiny:D

Władek01

Bywalec
Punktów
11
.

nikt nikogo tu nie obraza ...:D No a kim mialbym sie urodzic jak matka byla Polka a i ojciec też??? :)

kazdy bedzie tak mowil na swoj kraj czy Ukrainiec czy Niemiec .Rosjanin Japonczyk..
Niemiec np.nie bedzie Ci wspołczol ze przegralismy wojnę. Oni tez przegrali i czują sie tez poszkodowani.
Widzisz...w Rosji Mowia ze to przez Polske byly wojny:)
i meritum calej trj dyskusji : widziałes grabie ktore grabią od Siebie??:D
Wlodziu...bez spiny:D
Ja w ogóle nie jestem oburzony,a raczej chodziło mi o wypowiedź Stanisława "Zacznij czytać Historię Polski , jak dojrzejesz to wtedy wrócisz".Nie znoszę dyskutować z ludźmi, którzy nie potrafią zaakceptować to że ktoś ma inne zdanie.Wielu katolików kamieniowałoby homoseksualistów, a wielu narodowców pobiłoby Ukraińców i powypisywałoby wulgaryzmy na Polaków, którzy wyjechali z Polski za chlebem.To jak rozmowa na to czy Powstanie Warszawskie miało sens czy nie.Każdy ma w tym temacie swoje zdanie i nie należy zarzucać niczego żadnej ze stron.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
"Władek01" dalej pisz tylko o samochodach, polityką się nie trudnij w Twoim wykonaniu
jest na bardzo niskim poziomie.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Ja w ogóle nie jestem oburzony,a raczej chodziło mi o wypowiedź Stanisława "Zacznij czytać Historię Polski , jak dojrzejesz to wtedy wrócisz".Nie znoszę dyskutować z ludźmi, którzy nie potrafią zaakceptować to że ktoś ma inne zdanie.Wielu katolików kamieniowałoby homoseksualistów, a wielu narodowców pobiłoby Ukraińców i powypisywałoby wulgaryzmy na Polaków, którzy wyjechali z Polski za chlebem.To jak rozmowa na to czy Powstanie Warszawskie miało sens czy nie.Każdy ma w tym temacie swoje zdanie i nie należy zarzucać niczego żadnej ze stron.
Forum dla mechanika czy dla historyka? Chłop się pyta i oczekuję jasne odpowiedzi. Tak wracaj, masz możliwości. Lub nie, zostań. A ty jakieś bajki historyczne opisujesz.

Do tematu, chłopie masz gdzie wracać w miarę czego ojciec ci się pomorze rozbujać, więc wracaj i rozwijaj się zawodowo. Będziesz miał tak samo albo lepiej, zwłaszcza, że rodzina w miarę czego ci pomoże na początku.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Podatki jakie są takie są, każdy wie.
Jak założysz działalność to jeśli chodzi o ZUS to w pierwszych 6 miesiąca płacisz tylko zdrowotne, potem przez następne 18 miesięcy zaniżoną składkę, niecałe 600 zl a potem już ok.1500 zł
Roboty jest od groma bo ludzie nadal sprowadzają gruzy z Niemiec itp to chyba wiesz skoro twój ojciec ma warsztat.
Hurtownie też już wchodzą warsztatom w t.... bo im zależy na obrocie.
Poza tym zawsze warto być na swoim i z rodziną niż pod butem jakiegoś Niemca czy Holendra.
Jesteś u siebie i robisz co chcesz.
Masz zły dzień to zamykasz bajzel i idziesz wypić kawkę z żoną.
Jedyna wada to roszczeniowi klienci. W tym przypadku na głowie masz ich Ty A nie twój pracodawca.

To tylko mój pogląd i moja opinia.
Życzę powodzenia.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Nie wiem jak gdzie indziej ale u nas Państwo robi wszystko żeby zniechęci do prowadzenia działalności. Co innego siedzieć na dupie i robić dzieci

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Jeśli za granica masz stabilna dobrze płatną prace którą lubisz i panuje w niej dobra atmosfera to nie wracaj . Jak jest ci źle to wróć .

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
Prowadzić działaln ość ? To jest śmiech - mam klijenta mondeo 2010 4 gówniaki mieszkanie od gminy - nigdzie nie pracują , full socjal dobre układy u księdza .... 8 tyś wpada miesięcznie ....

Do góry Bottom