• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pozwolenie na wytwarzanie odpadów, a warsztat?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Niestety wszystko wskazuje na to że przepisy się będą zaostrzać. Ja za jakieś 3-4 miesiące będę robił odbiór na swój nowo postawiony warsztat. Jest tyle wymagań i przepisów czasem bzdurnych ale co z tym zrobić. Wszystko ma być wg przepisów inaczej odbioru nie będzie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Jaki jest Twój faworyt w kwestii najgłupszych przepisów i wymagań?? Ja swojego mam.....

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
Z tą likwidacją gotówki to tak szybko nie przejdzie, dla przykładu taki kościół będzie się bardzo przed tym bronił, bo za dużo siana tam w komin idzie, ale, że do tego zmierza to nie ma co ukrywać. Szara strefa znajdzie walutę zastępczą ;)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
kościół to nie problem, oni już z czytnikami po kościele latają.

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
Ale wszystkie pogrzeby, śluby, kolędy itd ludzie płacą gotóweczką i nikt nie jest w stanie ich z tego rozliczyć, co jest miodem na serduszka zatroskanych o los parafian proboszczów ;)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Oni są nieopodatkowani więc wali ich to czy Ty przelejesz na konto, z karty czy kasę dasz. Nie muszą się tłumaczyć jak My skąd ta złotówka na koncie i za co....

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Ale wszystkie pogrzeby, śluby, kolędy itd ludzie płacą gotóweczką i nikt nie jest w stanie ich z tego rozliczyć, co jest miodem na serduszka zatroskanych o los parafian proboszczów ;)
Każdy daje tyle ile może.... ksiądz zawsze mówi ci laska:D A ja mu pińć dych za chrzciny a un że mało :D
ale fakturę bat wstawił :banghead:

Pamusz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poczesna
Witam, przechodził ktoś ostatnio kontrolę z Inspektoratu ochrony środowiska? Dostałem pismo dotyczące planowanej i nie wiem czego się spodziewać.
Pozdrawiam

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ja sobie ogarnąłem panią od księgowości środowiskowej i to za darmo!!! W zamian jej firma będzie ode mnie odbierać odpady w cenie 1500 za tonę.
Co do kontroli to powiedziała że trzeba się tłumaczyć. Np jak leżą opony zużyte na zewnątrz to mówisz że to nie odpad, że Ty je jeszcze sprzedaż. Jak leży szmata na podłodze to mówisz że przed chwilą się wylało. Tyle ile masz grup odpadów w bdo tyle musisz mieć pojemników. Każdy opisany odpowiednim kodem. Jeżeli odpady są na dworze to muszą być pod przykryciem. Może być to karton, folia lub coś w tym stylu. Kontrola i tak kończy się upomnieniem i wytycznymi więc nie masz co się bać. No chyba że filtry oleju wyrzucasz do komunalnych to niech Ci dopier.ola jak najwięcej :)

Pamusz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poczesna
Ja sobie ogarnąłem panią od księgowości środowiskowej i to za darmo!!! W zamian jej firma będzie ode mnie odbierać odpady w cenie 1500 za tonę.
Co do kontroli to powiedziała że trzeba się tłumaczyć. Np jak leżą opony zużyte na zewnątrz to mówisz że to nie odpad, że Ty je jeszcze sprzedaż. Jak leży szmata na podłodze to mówisz że przed chwilą się wylało. Tyle ile masz grup odpadów w bdo tyle musisz mieć pojemników. Każdy opisany odpowiednim kodem. Jeżeli odpady są na dworze to muszą być pod przykryciem. Może być to karton, folia lub coś w tym stylu. Kontrola i tak kończy się upomnieniem i wytycznymi więc nie masz co się bać. No chyba że filtry oleju wyrzucasz do komunalnych to niech Ci dopier.ola jak najwięcej :)
Na odpady mam KPO, wszystkie odpady trafiają do utylizacji. Zastanawiam się jedynie jak wygląda sprawa z KEO.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
A sprawozdanie zrobiłeś? Masz odpowiednio przechowywane odpady? Masz faktury na to czym ogrzewasz warsztat? Jeżeli tak to nie masz się czym martwić

jaro77

Początkujący
Punktów
1
Miasto
wroclaw
wiec panowie wracającdo początku warsztat samochodowy jest instalacja czy nie

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
wiec panowie wracającdo początku warsztat samochodowy jest instalacja czy nie

Nie
I drugie sprostowanie, firmy działające w instalacji wytwarzające powyżej tony są tworca niebezpiecznym i jest od nich wymagane dodatkowe pozwolenie.
Warsztat samoch. nie działający w instalacji który wytworzył np. w 2019 tak jak ja powyżej tony nie ma się czym martwić, dziś składałem sprawozdanie. (złom mi zrobił wagę)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Nie
I drugie sprostowanie, firmy działające w instalacji wytwarzające powyżej tony są tworca niebezpiecznym i jest od nich wymagane dodatkowe pozwolenie.
Warsztat samoch. nie działający w instalacji który wytworzył np. w 2019 tak jak ja powyżej tony nie ma się czym martwić, dziś składałem sprawozdanie. (złom mi zrobił wagę)

Złom nie jest odpadem niebezpiecznym. Ja się zastanawiam co u mnie będzie bo mam ponad tonę oddanego oleju ;/ zawsze się mieściłem w ilościach bez pozwolenia a tu taki klops... Sprawozdanie wysyłam w poniedziałek.

Pamusz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poczesna
A sprawozdanie zrobiłeś? Masz odpowiednio przechowywane odpady? Masz faktury na to czym ogrzewasz warsztat? Jeżeli tak to nie masz się czym martwić
Jeśli KPO mam z tego roku, w 2019 nie oddawałem odpadów, również powinienem złożyć sprawozdanie?
Jak ma się sprawa z KEO? Z tego co wyczytałem do końca roku mogę prowadzić ewidencje papierową? Jak Wy sobie z tym radzicie?

Do góry Bottom