• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pozwolenie na wytwarzanie odpadów, a warsztat?

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Witam koledzy,
macie porobione pozwolenia u siebie, byłem u siebie w starostwie, żeby spytać co tam złożyć dokładnie to mi powiedzieli, że ja jako warsztat nie muszę tego mieć nawet jak przekraczam ilości wytwarzanych odpadów, które są w ustawie, ponieważ ustawa mówi o odpadach z instalacji, a wg starostwa auto to nie instalacja. W internecie się naczytałem czego innego, że muszę to mieć, stąd moje pytanie ?

maciej86

Gaduła
Punktów
7
wydaje mi sie ze jak wytwazasz ponad tone rocznie smieci to musisz mieć. Ale glowy nie daje... Coś kiedys rozmawialem z czlowiem z ochrony srodowiska i mi mowil ze na warsztat nie trzeba jak nie wytwarzasz duzo smieci.

D@minO

Początkujący
Punktów
0
n
i tak jest,do tony jestes twórcą bezpiecznym a powyzej niebezpiecznym i dlatego trzeba miec,nic nowego i tak było od dawna
Na jakiej podstawie przy kontroli określają jaką ilość odpadów się wytworzyło? Od zawsze mnine to ciekawiło :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Jest cos takiego jak JPK,jak bierzesz garty na FV to ci wyliczą bardzo dokladnie ile wziales towaru a ile wytworzyles,to 1 ze sposobów na rozliczenie przedsiebiorcy .Zapewne maja jeszcze jakies metody.

D@minO

Początkujący
Punktów
0
Pytam z ciekawości bo sam mam zamiar otworzyć działalność i mam też znajomego który stoi przed dylematem czy takowe bdo musi założyć. Wykonuje naprawy czysto diagnostyczne, na firmie nie kupuje żadnych części, w hurtowni też nic nie zamawia, olej zmienia w swoich prywatnych autach, składuje odpady i nie wliczając kartonów przez rok uzbierał 30 worków i 60L oleju.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Pytam z ciekawości bo sam mam zamiar otworzyć działalność i mam też znajomego który stoi przed dylematem czy takowe bdo musi założyć. Wykonuje naprawy czysto diagnostyczne, na firmie nie kupuje żadnych części, w hurtowni też nic nie zamawia, olej zmienia w swoich prywatnych autach, składuje odpady i nie wliczając kartonów przez rok uzbierał 30 worków i 60L oleju.
:)
Po zmianie przepisów od nowego roku które objęły serwisy samochodowe i np. przychodnie weterynaryjne i taka przychodnia jak ukuje jakiegoś zwierzaka i wytworzyła igłę w ilości 1 szt. musi się zapisać do BDO , wypisać kartę i zamówić samochód do zutylizowania igły w ilości 1 szt. .....
Taki mamy klimat w RP panowie i panie ...

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jaka przychodnia weterynaryjna utylizuje jedną igłę? A jak by było tych igieł tylko 100 zmieszczą się w małym worku foliowym, czy to znaczy że można to wywalić do zwykłych śmieci?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Jaka przychodnia weterynaryjna utylizuje jedną igłę? A jak by było tych igieł tylko 100 zmieszczą się w małym worku foliowym, czy to znaczy że można to wywalić do zwykłych śmieci?
To oczywiście przykład ale wg przepisów tak jedna igła podlega utylizacji, takie mamy przepisy w naszej kochanej kurduplo...ej RP...
Wymienisz kpl filtrów w jednym samochodzie i jak jesteś przedsiębiorcą to musi być BDO i karty przekazania itd ...

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
To oczywiście przykład ale wg przepisów tak jedna igła podlega utylizacji, takie mamy przepisy w naszej kochanej kurduplo...ej RP...
Wymienisz kpl filtrów w jednym samochodzie i jak jesteś przedsiębiorcą to musi być BDO i karty przekazania itd ...
To albo jesteś przedsiębiorcą albo nie. Napiszę jeszcze raz jaki warsztat wymienia filtry tylko jeden raz w roku?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
To albo jesteś przedsiębiorcą albo nie. Napiszę jeszcze raz jaki warsztat wymienia filtry tylko jeden raz w roku?
Kilex prowadzę firmę od trzydziestu paru lat i takiej ilości wymagań do spełnienia jeszcze nie było...
Co do Twojego pytania to np. elektromechanik który chce zmienić oliwę w swoim samochodzie, jest przedsiębiorcą z branży która wytwarza odpady i całe BDO go obowiązuje ...
Współczuje osobom które próbują teraz wejść legalnie w tą branżę, może zniechęcić
ale to ma jeden cel, wykosić małą przedsiębiorczość i mają funkcjonować molochy w branży motoryzacji też a widać to w szczególności w branży spożywczej gdzie "pani Krysia z warzywniaka" prowadząca sklep o powierzchni 15m2 ma zgłosić swój sklep do BDO bo przeterminowanego jogurtu nie może wyrzucić do śmietnika tylko musi zutylizować zgodnie z BDO ... Ty jako konsument możesz wyrzucić zgrzewkę do "odpowiedniego kosza" ale "pani Krysia" już nie.
Myśleć ludziska, myśleć to wszystko ma tylko zniechęcić albo w inny sposób zmusić do pracy za miskę ryżu ...
nie ubliżając skośnym którzy są bardzo pracowici.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
"pani Krysia z warzywniaka"
Ta pani Krysia, jak i większość takich jak ona, to sami głosowali na tych co ich teraz jeb...ją... więc nie ma co ich żałować...sami są sobie winni...bo jak dawali 500 to każdy leciał i nic innego się nie liczyło... a teraz beczą...barany...:banghead:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Ta pani Krysia, jak i większość takich jak ona, to sami głosowali na tych co ich teraz jeb...ją... więc nie ma co ich żałować...sami są sobie winni...bo jak dawali 500 to każdy leciał i nic innego się nie liczyło... a teraz beczą...barany...:banghead:
Tak Woodoo, zgadzam się z Tobą ale pomyśl że też skądś musisz brać jedzenie, a już niedługo nie kupisz "ćwiartki świnki" tylko będziesz musiał kupić w molochu "mięsopodobne coś" zapakowane w kondona którego pochodzenia nie będzie w stanie określić nikt....
Wierzą ludziska w naklejony papier od spodu a później wychodzą "akcje serwisowe" bo w partii nr 0965460946509 wykryto coś tak ale cóż ileś tam % towaru już się rozeszło w sklepach...
i co po paragonie mają kupujących powiadomić że kupili gów... w kondonie....

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Niestety takie są regulacje prawne w całej UE. Nic tylko wyjść z unii jak GB i przyłączyć się do wschodnich braci.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak jest już teraz... i tego nie unikniemy...niestety...ale winni są temu sami producenci (rolnicy) bo potrafią tylko łapy wyciągać po dotacje i blokować drogi, ale żeby coś zrobić to już nie...:meh:
Kto im broni się zrzeszać i konkurować zdrową żywnością... tylko, że oni nie chcą, bo to złodziej na złodzieju i tylko łapę po kasę wyciągać potrafią...choć i tak mają ulgi o jakich my usługodawcy możemy tylko pomarzyć...:meh:

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Czy to PiS czy To PO jeden ..uj I tak i tak by to weszło. Nie składajmy tego na władze tylko na czasy w których żyjemy.

Do góry Bottom