• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem Opel 2.0 CDTI 90KM

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Witam mam problem z vivaro 2.0 cdti 90km 2010, Samochód kopci przy przyspieszaniu, lub przy dodaniu gazu na postoju tylko na chwile na początku (czarny dym) ,Pali normalnie nawet w te mrozy bez problemu, jeździ raczej tez jak powinien .Pisze tu bo nie ufam już mechanika którzy wymieniali a nie naprawiali. Mam dostęp do interfejsu, tak ze mogę cos sprawdzić, błędów w ecu żadnych nie ma. Na komputerze byłem u 4 mechaników każdy mówi ze wszystko jest jak należy. Lista części wymienionych : Filtry Oleje , Przepływomierz , czujnik doładowania ,czujnik Maf, czyszczony i sprawdzony dolot, wtryski wszystkie 4 nowe, nowy katalizator. Ostatnio zauważyłem trochę oleju w przewodzie od odmy wiec zamówiłem nowy separator, i zastanawia mnie jeszcze sztanga turbiny po odpaleniu i przegazowaniu się nie rusza, sprawdzałem strzykawką i wtedy działa, chyba ze to jest normalne. Może ktoś miał podobny przypadek.

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Przez rok za to co jest zrobione, liczę że koło 9-10tys, samochód jezdzi zarabia na siebie, jak by mi ktos powiedział rok temu że tyle wyjdzie to bym go pewnie sprzedał,chce go doprowadzic do porządku I jeździć.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ok, chciałem to po prostu wiedzieć, bo czasem klienci przyjeżdżają mówią że mają to czy tamto nowe a tak na prawdę włożone używki ze złomu. Ale jeśli włożyłeś 9k w samochód to mniej więcej by się zgadzało z tym co pisałeś, że jest wymienione.

Odnośnie samochodu to najpierw sprawdź korekty dawek na wtryskiwaczach tym swoim komputerem w wartościach rzeczywistych. Katalizator jest oryginalny założony czy jak? Jaki przebieg ma auto?

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Mam wszystkie stare czesci, podejrzewam że dobre,katalizator kupilem na allegro coś ponad tysiąc dałem, stary byl zapchany jakaś mazia.
Przebieg 170tys.kupiłem miał 160tys sprawdzałem na stronie szwedzkiej I się zgadzał,ogólnie samochód nie zniszczony.Ile w tym prawdy nie wiem.
Korekty:
1Cyl 0,0 mg/cp
2Cyl -0,7 mg/cp
3Cyl 0,5 mg/cp
4Cyk 0,2 mg/cp

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Są ok. Z tą turbiną to też ok jest jak pisałeś wcześniej. Sprawdź jeszcze czy przepływomierz jest założony taki jak miał być, taki jak stary po numerach?
Automatyczne połączenie postów:

Pytanie jeszcze ile tego czarnego dymu jest? I czy dolot jest dobrze sprawdzony...

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Numery te same oryginalny renault kupowałem, czarny dym śmierdzi ropa jak mu nacisne to przez 3 sekundy puści czarny dym, A podczas jazdy widzę w lusterku najczęściej nocą jak samochód jedzie za mną i świeci światłami.Kolega ma tego samego tylko wersję 115km I nie widać żadnego kopcenia,kiedyś mi wyskoczyly błędy dodatkowego podgrzewacza, ale nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Tak czarny dym to niedopalona ropa. Spróbuj wlać przed tankowaniem jakiś środek do czyszczenia układów paliwowych Diesel np. Liqui Moly ja bym polecał.

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Wlewalem już to za bardzo efektu nie było, wyśle Ci jeszcze jutro te kody z ecu co wylapuje,tylko muszę go podpiąć i sprawdzic bo nie pamiętam,wszyscy mówili że to od webasto,nie wydaje mi się żeby było sparowane z ECU.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
To są błędy od podgrzewacza płynu chłodzącego. Możesz zobaczyć w wartościach rzeczywistych czy silnik dobrze się nagrzewa i czy utrzymuje temperaturę. Jeśli wtryskiwacze są nowe szukałbym przyczyny w dolocie, może być na przykład malutka nieszczelność czego ecu nie wyłapie i też będzie kopcił. Za mało powietrza do tej dawki paliwa. Trzeba zrobić porządną diagnostykę i przejrzeć układ paliwowy, dolotowy i doładowania, oraz posprawdzać wszystkie parametry rzeczywiste, które mają wpływ na skład mieszanki.

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Nagrzewa jak nagrzewa nie jakos szybko ale temperature trzyma.Sprawdzalem kiedys ten dolot zatkalem z jednej strony i nabiłem 1,5atm gdzies lekko syczalo gdzies lekko syczalo ale wydaje mi sie ze az takie cisnienie tam nie panuje.Jakie ciśnienie powinno być w takim układzie?Parametry mogę sprawdzić na postoju w czasie jazdy wyświetlane są tylko nie wiem jakie powinny być rzeczywiście.

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Danmar mam jeszcze takie pytanie do Ciebie,bobczytam na różnych forach o tych objawach,i w paru przypadkach ludzie skupili się na układzie paliwowym I powietrznym A okazało sie ze byla slaba kompresja na jednym z cylindrów,czy jest to możliwe Że samochód pracuje poprawnie A ma slaba kompresje i przy obciazeniu silnika kopci na czarno?

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Zawioze to do goscia z polecenia,zrobie listę co bylo wymienione I niech sprawdzi ten uklad paliwowy powietrzny I ta kompresję, i zrobi mi zdjęcia i dam znać co wyszło.

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Witam kompresja 24 25 25 25 , zostały jeszcze wyciągnięte dwa wtryski i w jednym jest podkładka 4mm w drugim 6mm, zostały założone nowe oryginalne podkladki na próbe Ale niestety nie da sie dokrecic wtrysku ucieka kompresja, teraz juz nie wiadomo jakie nowe zalozyc,dodaje zdjęcie podkladek jakie byly.
Automatyczne połączenie postów:

Edit źle napisałem to były dwie podkładki po 3mm na jednym, A.na drugim jedną 3mm I jedną 1mm.

Załączniki

• received_270254407937934.jpeg
    received_270254407937934.jpeg
    286,6 KB · Wyświetleń: 4
  • received_795945881019504.jpeg
    received_795945881019504.jpeg
    300,1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:

Toretto

Początkujący
Punktów
1
Masz jakiś pomysł co z tym robić jak dobrac te podkladki,może to przez te podkladki tak kopci na złej wysokości wtryski,ja już nie wiem co z tym robić.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Tak nie może zostać! Najlepiej jakbyś po aucie zamówił podkładki do wtryskiwaczy po numerze vin, albo uderzył z tematem do jakiegoś diesel serwisu co ogarnia temat. Oczywiście zrób wszystkie 4 sztuki ;)

Do góry Bottom