• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z automatem cvt w ford c max 2006

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
Ok więc sprawa wygląda tak.
C maksiu z 2006 1,6 cdti 110 kobyłek (silnik psa dv6) z at CVT produkcji zf model CFT23.
Trafił do mnie ok około tygodnia temu na wymianę płynów i ogólne sprawdzenie.
Wymiany poszły sprawnie po czym właściciel zadzwonił że ostatnio wyświetla mu się komunikat o usterce skrzyni biegów tylko mi zapomniał powiedzieć. No to lecę na jazdę - skrzynia wpada w tryb awaryjny.
Podłączam kompa i cała litania ze skrzynki się wysypała:
P2765 czyjnik obrotów turbiny- usterka obwodowa -nieciągły
P0715 czujnik prędkości obrotowej przekładni układ wejściowy
P0701 uszkodzenie w układzie sterowania at -poza zakresem - nieciągły
P0741 poślizg sprzęgła konwertera- nieciągły
no i tela
pierwsza myśl - olej w skrzyni ...wymiana olej plus filtr i na drogę
bez zmian tyle że p0741 się wyłączył
miska w dół mechatronika na stół
parę opiłków na suwakach oczyszczona i założona i...
tutaj właśnie zaczął się mój problem
odpalem -skrzynia ciągle w awaryjnym trybie i błąd P0790 czujnik położenia biegów - usterka
myślę więc najprawdopodobnie strzelła mi gdzieś na montażu taśma
więc znowu miska w dół -mechatronika ...tym razem do warszawy do specjalisty
powrót -montaż - odpalenie i ..dalej to samo
telefon do przyjaciela i wskazówka "mechanicznie uszkodzony czujnik TR"
skrzynia na zewnętrzną i rozbiórka kontrola optyczna ok czujnik cały
montaż - odpalenie ...i dalej to samo

Pytanie więc moje brzmi czy ktokolwiek zetknął się z podobnym problem bądź ma koncepcję jak można się z tym uporać, może jakiś wykres lub schemat do czujnika TR. Względnie namiar na jakiegoś speca od tego typu CVT

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprawny ster i po problemie. Jak mawiaja fachowcy amelinium nie pomalujesz. Skrzynia ma dobry dostep do czujnikow bez demontazu skrzyni wiec jej demolowanie celem naprawy nie ma najmiejszego sensu. W 99% przypadkow to sterownik gruz.

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
Ciężko stwierdzić bo na razie tryb awaryjny. Ster nie był za specjalny ale jest podniesiony tylko ten za..rany P0970 trzyma w awaryjnym. Slizgu nie sprawdze na jedynce niestety. Przed wszystkim jeździł ok

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
No właśnie
Problem z tym że TR sensor lata po can-ie i ni cholery go sprawdzić bez wykresu wzorcowego i schematu
Mechanicznie uszkodzony nie jest

Sorki samspec źle przeczytałem . Konwertor mokry na dualu z tego co na schemacie dopatrzyłem

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
I nawet się nie przejadę a masz zagrychę. One tak po złomach się nie walają.

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
No w mordę Ford. Od dawna takiej zagwozdki nie miałem. Z bezradności aż forum otworzyłem i nawet posta rypłem , może tutaj ktoś coś ...a tu patrz nikt nikomu nic.... grzebie po amerykańskich stronach i nic. Tych skrzyń po stanach lata jak u nas VW i tak dupa zero informacji. Emalie nawet do zf napisałem ale oni w dupie maja mechesa z priwiślanskiego kraju

A wracając do rzeczy to faktycznie pierwsze cztery błędy prowadzily mnie do konwertora, ale póki nie odbije awaryjny to i tak nie sprawdzę.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nawet nie mam Ci kogo polecić. Gdyby to Micra z ferytem, to bym od razu powiedział szkoda zachoda .

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
W micrach zf też łapska wetknęło i też cvt ładowali ale na i nnym kontrolerze. nie dotykałem ale pewnie bym ogarnąl. I po prawdzie z ferytem też nie robiłem ale wszystko przedemną.. Ale maksiu mnie już wku..wia swoim uporem.Przetrzepałem schemat ogólny i rano zabieram się za kontrolę can-u może tam coś znajdę.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jak na feryta- elektryczne sprzęgło trafisz, to odpuść skórkę za wyprawkę.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Oddalem taka micre cvt w poniedzialek na sprzegle elektrycznym, bajka :D Nie bij sie z tym cvt, mam taka na graty i w sumie nie pamietam juz dokladnie jakie bledy byly ale po zdemolowaniu calej skrzyni jedyne czego sie dopatrzylem to sterownik gruz. Zreszta, to slaby punkt w skrzyni i kontrolka "awaria skrzyni" na desce to 99% uwalony wlasnie sterownik. Ja przytargalem druga skrzynie, podmienilem sterownik i pojechalo autko od strzała. Nie wiem jak TR polaczony ze sterownikiem ale skad pomysl ze on na CAN? Sterownik skrzyni z reszta auta tak ale TR ze sterownikiem po can? tego nie ograniam.

Ostatnia edycja:

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
W sumie to ze schematu nie ma sygnału elektrycznego z tr a jest zintegrowany więc przypuszczam że leci po can no bo jak inaczej. Zresztą zerknij sam.
Zasilanie na tr ze sterownika 3.95 v na pięciu pina ch z 6 ciu.
Sam czujnik bezstykowy na oko polaryzacjny na cewkach.

Twoja podpowiedź z kodami ok. tylko czemu sterownik. Nie splitowałby sygnału?
Jak podejśc do tematu. To że sterowniki siadały wiem, konwertory też ale tu auto jeździło do samego konća do momentu demontażu mechatroniki.

Maxsslko a może wala Ci się gdzieś po gratach tr sensor?

Załączniki

• cft23.pdf
    617,8 KB · Wyświetleń: 17
Ostatnia edycja:

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
Problem rozwiązany . Taśma przy okrągłym złączu na sterowniku nadpalona na lini Hs CAN. Sterownik ok ale i tak poszedł drugi ... mniej kombinacji niż z przylutowywaniem infraredem bo konwencjonalnie nie da rady i 100% pewności dla klienta. Dzięki wszystkim za porady

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
NU, widzisz ze to jednak sterownik, Nie miales komunikacji CAN z reszta samochodu.

Do góry Bottom