• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z biciem hamulcy

Jobski

Nowy
Punktów
0
Witam panowie przychodzę z dosyć dziwnym tematem a pacjent to BMW
Od jakiegoś czasu zaczynają mi bić hamulce podczas hamowania (jeśli mocniej nacisne nie czuć ich tak bardzo)
Stawiałem na tarcze więc zakupiłem wraz z klockami komplet i wymieniłem razem ze smarowaniem oczywiście prowadnic itp
Wszystko było dobrze i cieszyłem się autem a po około miesiącu problem znów się pojawił...
Po jakimś czasie od tego gdy zaczęły bić miałem do zrobienia tuleje wahaczy lecz śruby od zwrotnicy były zapieczone i nie chciały wyjść więc wyjąłem całe zwrotnice przy czym musiałem ściągnąć zaciski więc gdy zakładałem ponownie przesmarowalem prowadnice w zaciskach i złożyłem i problem z bijącymi hamulcami znikł lecz nie na długo po około 2 tygodniach znów się pojawił i tutaj moje pytanie do was czego może być to powodem że po przesmarowaniu samych prowadnic problem ustaje i po czasie znów się pojawia może ktoś miał podobny przypadek proszę o pomoc bo już nie wiem co z nimi jest

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
po przesmarowaniu samych prowadnic problem ustaje i po czasie znów się pojawia
Przyczyną takiej sytuacji może być zbyt duży luz między trzpieniem (prowadnicą ) a otworem w jarzemku . Wypełnienie smarem w pewnym sensie zmniejsza owy luz więc nie odczuwasz bicia hamulców ....ale na krótką metę .

Jobski

Nowy
Punktów
0
Przyczyną takiej sytuacji może być zbyt duży luz między trzpieniem (prowadnicą ) a otworem w jarzemku . Wypełnienie smarem w pewnym sensie zmniejsza owy luz więc nie odczuwasz bicia hamulców ....ale na krótką metę .
A możesz doradzić co mógłbym zrobić lub jakoś to zregenerować czy tylko nowe zaciski? Dodam że tego smaru nie wale ile się da tylko cieniutko rozmarowuje

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Gdyby tu leżał problem ..przynajmniej należałoby wymienić trzpień ...lub optymalnie cały komplet .

Jobski

Nowy
Punktów
0
Gdyby tu leżał problem ..przynajmniej należałoby wymienić trzpień ...lub optymalnie cały komplet .
Właśnie już sam nie wiem jak do tego mogę podejść ale spróbuję ew. Gdyby ktoś jeszcze podpowiedział co to mogłoby być to od razu bym jeszcze innego sposobu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Po montażu zawsze warto sprawdzić bicie przyrządem zegarowym

Do góry Bottom