Tomek09
Nowy
Witam, zmieniam uszczelkę pod głowicą ponieważ spod głowicy ciekł olej. Nie wiem jaki dokładnie to silnik 1.5 lub 1.6, a rok produkcji silnika to 1979 i przejechane więcej niż 200tyś, przez ten okres głowica nie była demontowana
Auto jest w trakcie odrestaurowania i nie było odpalane od roku. Silnik mam wymontowany, wykręcone 10 śrub trzymających głowicę i tutaj zaczyna się problem, nie mogę oddzielić głowicy od bloku, głowica nawet nie drgnie. Nie odkręcałem tak jakby drugiej mniejszej głowicy z wałkiem rozrządu i zaworami, ponieważ nie chce mi się tych wszystkich części później składać, ale na 100% nie ma już tam innych śrub trzymających głowicę, nie ma miejsca żeby były w środku.
Przez 2 godziny się męczyłem żeby jakoś ją odzielić, a ona nawet nie myśli się z "stamtąd" ruszyć. Cały silnik podniosłem za głowicę, a kolega uderzał w blok młotkiem przez deseczkę i nic. Macie jakieś pomysły? Nie chce mi się rozbierać spodu silnika wyciągać tłoków itp. bo może jakoś od dołu bym się do niej dobrał. A może odwrócić silnik i włożyć głowicę do gorącej wody?
Jutro (o to już dzisiaj) rano zrobię zdjęcia silnika i wrzucę tutaj.
Auto jest w trakcie odrestaurowania i nie było odpalane od roku. Silnik mam wymontowany, wykręcone 10 śrub trzymających głowicę i tutaj zaczyna się problem, nie mogę oddzielić głowicy od bloku, głowica nawet nie drgnie. Nie odkręcałem tak jakby drugiej mniejszej głowicy z wałkiem rozrządu i zaworami, ponieważ nie chce mi się tych wszystkich części później składać, ale na 100% nie ma już tam innych śrub trzymających głowicę, nie ma miejsca żeby były w środku.Przez 2 godziny się męczyłem żeby jakoś ją odzielić, a ona nawet nie myśli się z "stamtąd" ruszyć. Cały silnik podniosłem za głowicę, a kolega uderzał w blok młotkiem przez deseczkę i nic. Macie jakieś pomysły? Nie chce mi się rozbierać spodu silnika wyciągać tłoków itp. bo może jakoś od dołu bym się do niej dobrał. A może odwrócić silnik i włożyć głowicę do gorącej wody?
Jutro (o to już dzisiaj) rano zrobię zdjęcia silnika i wrzucę tutaj.