• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z Hamulcami Insygnia

cugus1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
polska
Jakie Rady ? Odpowietrzyć ? jak nie bylo ruszane nic to po co odpowietrzać ? innych rad nie slyszalem

cugus1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
polska
Dobrze Odpowietrzę ale z doświadczenia wiem ze to nic nie da . Bo raz wyżej łapie a raz niżej

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak wiesz lepiej to po co pytasz ? a tłoczków juz nie łaska wyczyscic ?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Marku przecież on wie lepiej. Z doświadczenia wyczuł że nie ma sensu odpowietrzac, a tym bardziej stosować się do rad innych.

cugus1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
polska
Z doswiadczenia wiem bo juz nie moje pierwse auto ze ma problem z hamulacami . Ciezko znalesc co to moze byc ale odpowietranie nice nie daj bo robilem . Nie w tym aucie ale w innym

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mnie pupa swędziała to podrapałam ale to nic nie dało...
Pupę nie swoją ale nic nie dało, dalej mnie swędzi... :p

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Mnie pupa swędziała to podrapałam ale to nic nie dało...
Pupę nie swoją ale nic nie dało, dalej mnie swędzi... :p
Stare chińskie przysłowie mowi:
Gdy w noci swedzi pupa,
to rano swedzi palec.

to rano śmierdzi palec.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Kupiles auto z wadliwie dzialajacym ukladem hamulcowym i przyp* sie do wlasciwych uwag odnosnie obslugi tego ukladu. Skoro ktos juz dzialal przy tym prawie nowym/salon Polska/tylko 120tys na blacie/200 w bagazniku to problem juz byl, montujac przegrzane tarcze i uzywane klocki do tej fury tniesz galaz na ktorej siedzisz. Albo czytaj i wyciagaj wlasciwie wnioski albo udaj sie do ASO opel gdzie za skromne pare kafli wymienia Ci caly uklad hamulcowy.

Jeszcze uwaga odnosnie twojego "doswiadczenia". Ja bym Ci nie dal hamulcow w kosiarce do trawy robic jak Ty takie cuda tworzysz powolujac sie na swoje doswiadczenie.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
maxsslko ja bym mu sprzedal mlotek a po co to wiadomo a nie hamulce nawet od kosiarki :D

cugus1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
polska
No i odpowietrzylem. I jak mowilem powietrza nie bylo nic nie dalo. Uprzecie sie 1 i tyle. A fejtowac sobie mozecie jak sie nauczycie cos wiecej niz odpowietrzanie

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Uwaga udzielam informacji jak naprawić auto: wymienić serwo, przewody od serwa, klocki przód, klocki tył, tarcze przód i tył oraz zaciski przednie i tylne. Z doświadczenia wiem, ze po tym zabiegu hamulce bedą jak brzytwa.

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Założył używane już klocki do przetoczonych tarcz więc jak może być dobry hamulec .

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Czasami nie rozumiem ludzi. Stać (?) ich na auto ,a na podstawowe naprawy już nie, Kombinują jak konie pod górę.
Szczerze powiedziawszy kto teraz toczy tarcze ? Średnie zużycie tarczy do jej minimalnej grubości to 1,8 do 2,2 mm.
Z doświadczenia to około dwukrotna wymiana klocków . Przy trzeciej wymianie to tarcze i klocki. I to jest bezpieczne .
Czy kupując samochód za kilkadziesiąt tyś złotych nie warto wyłożyć parę stówek na te powiedzmy następne 7o tyś km (zakładam na jedne klocki średnio 35 tyś) i mieć hamulce na odpowiednim poziomie ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Raczej to nie wina tarcz czy klockow, te hamulce w momencie zakupu byly pewnie kaplica. Tyle ze uklad esp odpowietrza sie z kompem lub przy uzyciu podcisnieniowych/cisnieniowych urzadzen. Jak sie nie wie to sie nie robi, a znajac zycie to pewnie pompa kaplica lub jakis inny drozszy temat. I tak mozna pisac do us**** smierci:p

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Koledzy podobne się pod temat

Mam podobnie
Hamulce raz są raz nie ma ..
Jak jadę normalnie w każdym przedziale prędkości nie mam hamulców nawet przy 150 km/h
Dopiero jak wciska się ten pedal obok gazu to działa wtedy zawsze i dobrze

I proszę mi nic nie doradzać bo z doświadczenia wiem ze gadacie źle i od rzeczy bo to mój nie pierwszy samochód z hamulcami i próbowałem już wszystkiego nawet jak kolega jechał przedemna rowerem to tez nie hamowalo

Do góry Bottom