• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z hamulcami Renault laguna

cichykat

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Grudziadz
Witam jestem posiadaczem Renault Laguna 1.9 dci z 2002 r.Do wczoraj wszystko bylo ok i nagle pojawil sie dziwny problem,wsiadajac rano do samochodu po odpaleniu ruszyłem i usłyszałem dziwne tąpnięcie przy ruszaniupo czym hamulce stały sie słabe pedał twardy,po dłuższej jezdzie wszystko wrocilo do normy.Za kazdym razem jak samochod postoi cięzko go z miejsca ruszyc jakby hamulce trzymaly i po jakims czasie wszystko wraca do normy,do tego wszystkiego zauwazylem ze jak na wlaczonym silniku na postoju wciskam pedal hamulca to wpada on w podlogie czy ma ktos jakis pomysl co moze byc grane??czyzby servo mialo z tym cos wspolnego

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
servo vacum itp zacznij od przewodów podciśnienia idących do serva

cichykat

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Grudziadz
ok w najblizszym czasie bede prowadzil ogledziny czy zerwana poduszak z przodu pod silnikiem moglaby miec wplyw na takie zjawisko co prawda to zupelnie odmienne rzeczy

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Nie do końca. Silnik mógł się opuścić i uszkodzić w ten sposób, albo zagiąć, przewody od podciśnienia.

hardy1

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Sciegny
myśle że serwo nie ma tu nic wspólnego bo do czego innego służy , a może zostawiasz auto na ręcznym ? pedał jak wpada niżej niż powinien tylko po dłuższym postoju czy jak pojezdzisz to wszystko jest w normie? w podejrzeniu pompa hamulcowa...

cichykat

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Grudziadz
po postoju jest twardy i slabe sa hamulce po przejechaniu jakiegos odcinka wszystko wraca do normy ale po jezdzie zauwazylem ze pedal w pada w podlogie jak go trzymam dluzej musze wezyki posprawdzac moze ktorys leci

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Albo któryś puchnie.
Pierwszy objaw wskazuje na serwo bądź problemy z podciśnieniem jednak, moim zdaniem.
Powietrza nie masz w układzie??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja bym zaczął od zdjęcia choć jednego koła i wyczyszczenia prowadnic zacisku hamulcowego

Do góry Bottom