• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami

Punktów
0
Witam. Potrzebuję pomocy. Pojechałam na wymianę opon, przy okazji wyszło, że zużyte są klocki. Firma zaproponowała wymianę. Czemu nie, skoro szybko. Wymienili. Po wyjeździe z warsztatu hamulec słabo działał ale myślałam, że sie muszą klocki ułożyć. Po kilku dniach przestał działać hamulec, zaczęła palić się kontrolka z czerwonym wykrzyknikiem. Wróciłam do warsztatu. Diagznoza " zardzewiałe tłoczki się przesuneły i wyciekł płyn hamulcowy ( płyn sprawdzałam rano i był) Wymienili tłoczki, kase wzięli, hamulec działa ale kontrolka świeci sie dalej Komputer nic nie pokazał a oni nie wiedzą o co chodzi. Czy ktoś mi może pomóc? Bo ewidentnie panowie z warsztatu robią ze mnie idiotkę tylko dlatego, że jestem kobietą i myślą, że nie mam pojęcia o czym mówią ( "olej wyciekł po tłoczkach" ) a tetłoczki zardzewiały przez 2 dni. Ciekawe.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Jak płyn uzupełniony to jeszcze może być uszkodzony czujnik zużycia klocków hamulcowych. Albo go nie wymienili z klockami.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witam. Potrzebuję pomocy. Pojechałam na wymianę opon, przy okazji wyszło, że zużyte są klocki. Firma zaproponowała wymianę. Czemu nie, skoro szybko. Wymienili. Po wyjeździe z warsztatu hamulec słabo działał ale myślałam, że sie muszą klocki ułożyć. Po kilku dniach przestał działać hamulec, zaczęła palić się kontrolka z czerwonym wykrzyknikiem. Wróciłam do warsztatu. Diagznoza " zardzewiałe tłoczki się przesuneły i wyciekł płyn hamulcowy ( płyn sprawdzałam rano i był) Wymienili tłoczki, kase wzięli, hamulec działa ale kontrolka świeci sie dalej Komputer nic nie pokazał a oni nie wiedzą o co chodzi. Czy ktoś mi może pomóc? Bo ewidentnie panowie z warsztatu robią ze mnie idiotkę tylko dlatego, że jestem kobietą i myślą, że nie mam pojęcia o czym mówią ( "olej wyciekł po tłoczkach" ) a tetłoczki zardzewiały przez 2 dni. Ciekawe.
Nie dubluj tematów bo robi się bałagan na forum.

Punktów
0
Jak płyn uzupełniony to jeszcze może być uszkodzony czujnik zużycia klocków hamulcowych. Albo go nie wymienili z klockami.

Czujnik podobno jest dobry. Pan "mechanik" mówi, że wymieniali.

Nie dubluj tematów bo robi się bałagan na forum.
Przypadek poprostu. Dopiero się zarejestrowałam, więc nie za bardzo wiem jak się tu poruszać. Szybko się uczę. Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wróć do nich- dobrze ich opier....l i ci zrobią, a jak nie to niech kasę zwracają, bo chyba masz paragon na usługę ?:D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Oni naprawdę powiedzieli, że "zardzewiałe tłoczki się przesunęły i wyciekł płyn"???
Niech te pajace nie dotykają się do hamulców.
Po takim tekście wątpię w to, że potrafią wymienić koło.

Sam czujnik zużycia klocków to nieistotny bzdet.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
zardzewiałe tłoczki się przesunęły ? otóż zawsze sprawdzam pod osłoną gumową jak wyglądają tłoczki i należy je przesmarować a tu wygląda że je wcisnęli i zostawili jeżeli jest rdza to trzeba wymienić zestawy naprawcze zacisków lub całe zaciski .W zestawie naprawczym są tłoczki uszczelki i osłony gumowe

Punktów
0
To jest VW
Wróć do nich- dobrze ich opier....l i ci zrobią, a jak nie to niech kasę zwracają, bo chyba masz paragon na usługę ?:D
Tak mam. Po nowym roku mam umowioną wizytę u sprawdzonego mechanika i ma sprawdzić co narobili. Nie mam zamiaru im tego odpuszczać.

zardzewiałe tłoczki się przesunęły ? otóż zawsze sprawdzam pod osłoną gumową jak wyglądają tłoczki i należy je przesmarować a tu wygląda że je wcisnęli i zostawili jeżeli jest rdza to trzeba wymienić zestawy naprawcze zacisków lub całe zaciski .W zestawie naprawczym są tłoczki uszczelki i osłony gumowe
To samo powiedział mój mechanik. Musileli je wcisnąć.

Oni naprawdę powiedzieli, że "zardzewiałe tłoczki się przesunęły i wyciekł płyn"???
Niech te pajace nie dotykają się do hamulców.
Po takim tekście wątpię w to, że potrafią wymienić koło.

Sam czujnik zużycia klocków to nieistotny bzdet.
Tak powiedzieli. Płyn nie wycieka bo sprawdzam. Przez przypadek tam trafiłam. Ostatni raz. Nie zostawie tego tak.

Nie ma czujnika w tym modelu. VW golf 4 1,9 TDI, 98 rok

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
no to chłopaki mieli złoty strzał - hihihihi
pewnie blondyna w szpilach popatrzyli ,pomysleli ,i zrobili :D:D:D:D:D:D:D
dobra .starali sie zrobic i cos nie wyszło :D:D:D:D kiedys miałem podobnie audi a 4 stare klocki wymienione zrobione wszystko git malina i sie zaczęło swiecic na czerwono -szukałem i znalazłem czujnik pozimu płynu ....
tekst klienta byl niesamowity PANIE ALE TO NA 100% DZIAŁAŁO -pytam jak działało ???-- no swieciło na czerwono a
teraz nie swieci !!!!!!!!!!!!!!!!!! COS JEST NIE TAK !!!!!!!!!!!!!!!!!! SKORO SWIECI TO JEST DOBRE I DZIAŁA!!!

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Z tego co pamiętam to czujnik zużycia to albo na żółto się zapala, albo komunikat bremsen belag.
Jak to stary golf iv to nie wiem co tam można było spaprać. Kontrolka hamulców zapali się na czerwono tylko jak nie będzie płynu albo czujnik wariuje(zawiesił się w zbiorniczku). Jeżeli chodzi oczywiście o usterkę typowo mechaniczną. Chyba że coś z ABS, ale zwykle raczej sama kontrolka ABSu się wtedy pali na żółto.
Ja stawiam na to że tłoczki nie chciały się cofnąć, więc wcisneli je na siłę. Były skorodowane więc tłoczek się zablokował, dlatego kiepski hamulec. A jak już się ruszył w końcu to rozwalił uszczelniacz w cylinderku i wyciekł płyn, hamulec znikł, kontrolka się zapaliła.
Nie widzę tylko sensu w tym, że wymienili tłoczki, uzupełnili płyn A dalej się świeci kontrolka. Tak więc bym stawiał na to że czujnik w zbiorniczku się zawiesił, no albo jest za mało płynu.
Robiłem swego czasu sporo tych vw, audi i zdarzało że zaciski przednie padały, ale z reguły jak nie chciały się wciskać to robiliśmy zestaw naprawczy. Chyba że nie było czego ratować to drugi zacisk. A jeżeli chodzi o tylne to notorycznie wręcz padały te zaciski i kończyło się najczęściej drugim zaciskiem, bo nie było zwykle czego ratować. Takie to bolączki tych VW z okresu 98-04.

Do góry Bottom