• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z klimatyzacją na postoju A3 8P

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Witam,
Pacjent audi a3 8p 2.0tdi bkd 2005 rok po przekładce silnika. Auto jezdzi nie ma zadnych problemow oprócz jednego. Klima na postoju przechodzi w tryb econ. W trakcie jazdy jest ok. Byłem ja nabic i chlopak stwierdzil ze nie dziala wentylator od klimy i to sie zgadza. Dzis Byłem u znajomego i sprawdziliśmy dwa inne wentylatory i rowniez bez skutku. Wszystko chodzi idealnie do zatrzymania samochodu i chwilowego postoju az wzrosnie cisnienie przez brak wentylatora i klima przejdzie e tryb econ ktorego nie można wylaczyc az do ponownego odpalenia auta. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone i sprawne. Temperatura pokazuje sie ok. Płynu, oleju oraz zewnętrzna.

Pozdrawiam

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Dziś zrobiłem test vcds i w sterowniku silnika załącza sie wentylator w sekcji klimy nie rusza. Błędów brak. Ma ktos jakis schemat tej instalacji wentylatorów w a3 8p ?

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Zapinałem z dwoch innych a3 wentylatory sprawne i zaden nie ruszył a w innych autach chodzą. Wiec temat uszkodzonego wentylator raczej bym odrzucił

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Nie mam, jesli ktos mial by to poprosił bym to poszukam sobie problemu. Moze to jakaś błahostka w postaci zerwanego kabelka

LuOdCyfer

Nowy
Punktów
1
Miasto
Bielsko Biała
Nie mam, jesli ktos mial by to poprosił bym to poszukam sobie problemu. Moze to jakaś błahostka w postaci zerwanego kabelka
Pisałeś że po przekładce silnika, wiec razem ze sterownikiem silnika czy został Twój?? Nie za bardzo wiem jak ma się to do grupy VAG ale tutaj taki przykład jeśli chodzi o PSA francuskie pieski itd. Kilkukrotnie przerabiałem podobny problem w Citroënie po przekładce silnika lub samego sterownika że całe BSI lub niektóre funkcje min. klima, wentylatory, przepustnice i całą masę innych pierdol trzeba było kodować od nowa w zależności od wersji wyposażenia i osprzętu silnika, ale tak jak pisze nie wiem jak się to ma odnośnie VAGa. Pozdrawiam.

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Wymieniany sam goly słupek. Wszystkie czujniki itd. Zostaly z poprzedniego silnika. Może ktos ma ten schemat instalacji ?

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Oto schemat silnika wentylatora i modulu

Załączniki

• 20210613_065225.jpg
    20210613_065225.jpg
    686 KB · Wyświetleń: 16
  • 20210613_065236.jpg
    20210613_065236.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 14

Florian29a

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Podkarpacie
Zapinałem z dwoch innych a3 wentylatory sprawne i zaden nie ruszył a w innych autach chodzą. Wiec temat uszkodzonego wentylator raczej bym odrzucił
Ogólnie każdy wentylator ma inny sterownik i wentylator w VAG zawsze szukaj po numerach. Ja mam podobny problem z a3 8p tylko jest taki że mały wentylator od klimy wlacza sie kiedy chce nawet w nocy mimo zimnego silnika. Po stuknięciu w zderzak np. Wymienilem na Inny ale o takim Samym numerze i porblme nadal występuje

Do góry Bottom