• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z mechanikiem.

Martel22

Nowy
Punktów
0
Witam,
Od około miesiąca reperuję skodę octavie z 2002 roku. Wymieniłem rozrząd, opony , akumulator , sprzęgło, skrzynie biegów i odmę , jednak ostatnio w aucie zaczęło odcinać prąd. Na resztce mocy dojechałem do najbliższego warsztatu. Powiedziano mi że trzeba wymienić alternator i kable wychodzące z kopułki. Jednak od dwóch dni nie mogę odebrać auta z warsztatu. Będąc w warsztacie zauważyłem ,że auto ciężko odpala, silnik skacze w środku jak szalony, z wylotu na bagnet tryska olej i wąż przez który przepływa płyn chłodzący strzela nim na wszystkie strony. Wjeżdżając do warsztatu auto chodziło cicho, nie było problemów z odpalaniem , płyn chłodzący nie strzelał z węża oraz nie było wycieków oleju. Podczas miesięcznych wielu napraw żaden z dwóch poprzednich mechaników nie zwrócił uwagi na silnik ani wymienione objawy, a auto jeździło normalnie jednak uszkodzony alternator go nie ładował co miało być jedynym problemem . Po długim opóźnieniu dostałem odpowiedź ,że ten warsztat zajmuje się autami wyprodukowanymi od 2006 roku w górę, moje auto to złom i to z tego powodu ciężko się je naprawia i że może poprzedni mechanik coś źle zrobił . Problem leży w tym ,że obecnie auto jest w takim stanie ,że nie mam nawet możliwości wyjechać nim z warsztatu. Czy uważacie ,że obecny stan może być spowodowany jakimiś starszymi usterkami ? Dodam że ostatnią naprawą była wymiana sprzęgła, skrzyni biegów i odmy, a auto przez półtorej tygodnia jeździło niezawodnie.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Przy wymianie alternatora , nie da się tak popsuć silnika , więc jest to zbieg okoliczności. Po prostu silnik zakończył swój żywot. Samochód nie jest nowy.

Martel22

Nowy
Punktów
0
dziękuję za pomoc, faktycznie kable zapłonowe były pomylone i zostałem powiadomiony ,że przy wymianie alternatora został źle założony rozrząd dlatego będę musiał dłużej poczekać na odbiór auta.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Tak to widzę.

Załączniki

• bedzie-pani-potrzebowala-nowa-skrzynie-biegow-co-to-skrzynia-biegow-i-to-nie-jedna.jpg
    bedzie-pani-potrzebowala-nowa-skrzynie-biegow-co-to-skrzynia-biegow-i-to-nie-jedna.jpg
    182,4 KB · Wyświetleń: 53

Martel22

Nowy
Punktów
0
W takim sensie, że przy wyminie alternatora z jakiegoś powodu rozrząd był zdejmowany, już nie dopytywałem dlaczego co i jak, zabrałem auto i po prostu przewozimy auto do innego warsztatu. Decyzja o zabraniu go byłą jeszcze łatwiejsza jak zostałem powiadomiony ,że częściowo autem zajmował się "znajomy z innego warsztatu" bo nie nie mogli sobie poradzić z odpowiednim podłączeniem elektryki.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
częściowo autem zajmował się "znajomy z innego warsztatu" bo nie nie mogli sobie poradzić z odpowiednim podłączeniem elektryki.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
niech jakiś bóg ma cie w opiece, jakikolwiek.

tu już ino w Budde łoczęta swe wpatrywać i ręce ku niebu stawiać...w tym przypadku tylko łun pomocy przyniesie...

no dobra ...to moze altek byl napinany razem z napinaczem rozrzadu...to by wyjasnilo sprawe czemu demontowany byl rozrząd...

na forum powinien byc jeszcze dział taki: Warsztatowa Dochodzeniówka..wydział kryminalny w kategorii : nie do wiary lub nie możliwe:D :D :D

p.s gdzie jest WooDoo???

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Ej ale to nie jest takie głupie altek i cały osprzęt na rozrządzie do tego wszystko z czujnikami, że bez blokad nie ruszysz :D ale to by była poezja, do tego pierdylion rolek i ze dwa napinacze :D
A tak na poważnie to chciałbym poznać pełną historię tego przypadku bo zepsuć wymianę altka w skodzie 1.6 to podziwiam, może to ta wersja z napinaczem paska w formie sprężyny i ktoś tak napinał, że rozrząd rozwalił?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Słów brak :stinkyfeet::bored:, z takich przypadków właśnie biorą się legendy o mechanikach oszustach to coś jak chirurg który wyciął kolesiowi niewłaściwą nerkę albo ksiądz który gwałci dzieci... Nawiasem mówiąc to żeby pomylić kolejność kabli zapłonowych w 21 wieku :dead:? Chyba dlatego tego wymyślono zespolone moduły zapłonu nakładane bezpośrednio na świece...

Do góry Bottom