• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z mechanikiem

clementino

Początkujący
Punktów
0
Witam, chciałbym prosić o pomoc doświadczonych mechaników zanim udam się do prawnika. W marcu oddałem samochód do legalnie działającego warsztatu (Audi tfsi wada olejowa) niestety byłem pewien że oddaje samochód w dobre ręce i pewne. Na początku mechanik stwierdził że naprawa potrwa około 3 tygodni bo stwierdził że silnik jest zagotowany. Od oddania samochodu mineło już 7 miesięcy do tej pory nie naprawiono tego samochodu i cały czas jest rozebrany. Mój błąd że nie sporządziłem protokołu przekazania do warsztatu i zapłaciłem zaliczkę. Mechanik jawnie odciąga z tygodnia na tydzień. Chce polubownie odzyskać auto bo latanie po sądach też mnie nie bawi. Ale będe do tego zmuszony chyba.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
odebrać auto możesz z policją
po resztę ..sąd

nie ma tam drugiego dna ? nikt chyba takim idiotą nie jest, żeby miesiącami bez powodu trzymać auto

clementino

Początkujący
Punktów
0
Właśnie chodzi że nie wiem o co już chodzi w Tym wszystkim. Z tego co mi mówił wymienił pompę paliwa, turbinę, nowe tłoki i pierścionki, podobno głowica była dwa razy na planowaniu i wkońcu okazało się nie nadaje. Najgorsze jest to że auto stało te 7 miesięcy na placu a silnik do tej pory nie jest wsadzony do auta. Wygląda to na ciągłe odciąganie. Chciałbym od kogoś mądrego rady jak go odzyskać i ewentualnie czy jest sens iść do sądu jeśli nie mam żadnego papieru na przyjęcie do warsztatu.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Tylko że to kupy się nie trzyma, auto zabiera miejsce, nie wiem ile zaliczki dałeś ale hajs w części włożony. Nie ma czegoś o czym zapomniałeś napisać? Jak na przykład mega duży rachunek na który się nie zgadzasz?

clementino

Początkujący
Punktów
0
odebrać auto możesz z policją
po resztę ..sąd

nie ma tam drugiego dna ? nikt chyba takim idiotą nie jest, żeby miesiącami bez powodu trzymać auto
Właśnie chciałem się dopytać jak to najlepiej zrobić zadzwonić po lawetę i policje i samochód do ASO Audi i dalej prawnik, rzeczoznawca i sąd?
Automatyczne połączenie postów:

Tylko że to kupy się nie trzyma, auto zabiera miejsce, nie wiem ile zaliczki dałeś ale hajs w części włożony. Nie ma czegoś o czym zapomniałeś napisać? Jak na przykład mega duży rachunek na który się nie zgadzasz?
Zaliczkę dałem po dwóch dniach i to kwota powyżej 10k. Nie chodzi o pieniądze bo do tej pory nie było nawet tematu zapłaty. Na samym początku właściciel zakładu powiedział mi że nie jest w stanie przed wyjęciem silnika i zdiagnozowaniu wszystkich problemów powiedzieć ile to będzie kosztowało. Ale wstępnie powiedział mi że muszę się liczyć z kosztami 20-30k żeby ten samochód "zakuć" i doprowadzić do porządku, ja się zgodziłem bo szkoda mi tego auta było sprzedawać.

Ostatnia edycja:

clementino

Początkujący
Punktów
0
To ładny warsztat wybrałeś ....pewny::D
No w Warszawie podobno jeden z lepszych fachowców z grupy VAG
Automatyczne połączenie postów:

A jaka jest odpowiedź serwisu? Dlaczego silnik nie włożony?
Cały czas ten sam temat że na części trzeba czekać i co to teraz sie dzieje to jest nieporozumienie bo podobno na części z VAG trzeba czekać 2-3 tygodnie. Ja wszystko rozumiem ale samochód jest już 7 miesięcy.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Nie chce tu bronić ani skazywać nikogo ale może rzeczywiście czeka? Jedź tam osobiście i dokładnie niech powie a nawet pokaże co ma a na co czeka. Bo nawet jak złożą silnik, fura zacznie chodzić to hamulce pewnie potrzebują przeglądu.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Teraz z częściami do aut to są cyrki, zwłaszcza te z elektroniką i mikrochipami, teraz to nawet reklamują jak zamówisz auto z salonu i nie otrzymasz auta do 6 miesięcy to masz 5k zniżki po 6 mscach, serio 6 mscy na auto się teraz czeka? No właśnie tak, zamawiasz auto nowe w czerwcu, płacisz jak za zboże, a odbierasz auto w styczniu w 2022 i co? auto ciach i 40% tańsze i jesteś w plecy, ja się nie dziwie w tych czasach dostawcą z częściami.

A

Anonymous123

Tylko że to kupy się nie trzyma, auto zabiera miejsce
Mam na placu auta powyżej roku, z różnych powodów i muszę z tym żyć.
podobno głowica była dwa razy na planowaniu i wkońcu okazało się nie nadaje
Miałem taką sytuację w n13. Kupiłem nową na swój koszt, dołożyłem do interesu aby nie obciążać klienta i nie narażać się na krytykę, że koszty się zmieniły drastycznie w trakcie naprawy. Finalnie po odbiorze auta kilka dni później przyjechał i zapłacił za nową głowice i podziękował.

Ale wstępnie powiedział mi że muszę się liczyć z kosztami 20-30k ż
Z takimi kosztami to ogarnia się N63 z tulejowaniem bloku, dwiema turbinami.
Pytanie zasadnicze, czy widziałeś ten silnik na warsztacie i w jakim jest stanie?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
578
Miasto
Podkarpacie
@Encore Ja mam na marzec 2022 odbiór części w aso do audi a6 . Jak poszedłem do salonu by zamówić nowy samochód spersonalizowany pod siebie to dostałem termin grudzień 2022 .
W tym momencie zanim przyjmę samochód na warsztat sprawdzam czy będą części do naprawy by nie blokować placu .
Przed pandemią powiedział bym że ten warsztat leci w hu.. , ale teraz to jednak bym się dopytał i sprawdził czy go blokują części oraz sprawdził w aso czy faktycznie jest taki długi czas oczekiwania na nie .

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Mam na placu auta powyżej roku, z różnych powodów i muszę z tym żyć.
Rozumiem jak nie ma części, albo klient wali, ale nie brałbyś fury do naprawy i potem ją olał mając części i wypłacalnego klienta.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
677
Miasto
WLKP
Źle trafiłeś ze swoimi żalami, bo tu 3/4 jak nie więcej jest takich wymieniaczy jak ten twój mechanior, więc będą bronić partacza...:)
Rób tak jak ci napisałem wyżej i oddaj do kogoś kto się zna i ci to naprawi...:)
Gorzej jak ten jego mechanior tez tu jest na forum.

clementino

Początkujący
Punktów
0
Dzięki wszystkim za wpisy pod postem ale temat już do zamknięcia. Rozmawiałem dziś z prawnikiem który prawdopodobnie się tym zajmie i ogólnie sprawa jest mniej skomplikowana niż myślałem. Muszę się tylko nastawić na długi czas w sądzie i koszty. Ale przynajmniej wiem na czym stoję i co robić na przyszłość.

clementino

Początkujący
Punktów
0
Ogólnie wygląda to tak:
1. oddajecie samochód do naprawy, pierwszy temat protokół przyjęcia samochodu przez mechanika plus foto.
2. Na tyle sporządzacie szczegółowy opis i podbija się pod tym.
3. Najmniejsza głupota na kwicie i od razu dwóch świadków.
4. W dniu wstawiania do ubezpieczenia zgłaszacie że jest remont silnika.
5. Na każdą część z ASO kwit z numerem i danymi.
6. Jak jest problem policja i odbiór przy ich notatce.
7. Laweta kwit skąd zabiera o której godzinie.
8. Kwit przyjęcia do ASO z datą i godziną i opisem.
9. Po wszystkim dopiero piszemy kwity do PINB, US, OŚ i UDT.
10. Każda zaliczka na kwicie z NIP i pieczątka.

clementino

Początkujący
Punktów
0
Do proboszcza nie zapomnij jeszcze naskarżyć.
Do proboszcza to tylko czy ma zgodnie z gminą podpisaną umowę o wywóz odpadów i czy zgadza się ze stanem faktycznym. Najwyżej stara rozgrzeszenia nie dostanie i ksiądz opłatka nie poświęci.

clementino

Początkujący
Punktów
0
Każda zaliczka wymaga wystawienia faktury zaliczki plus kp jeśli jest płatna gotówką. Żadne tam kwitki z pieczątką.
Dokładnie ale każda zaliczka wpłacona w obecności organu Państwowego nie wymaga tego kwitu wystarczy zgłoszenie do US. Chce walczyć będziemy walczyć.

Do góry Bottom