• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z odpalaniem 1.8T AWT

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Witam , na forum nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam nowy temat. Jakiś czas było ok teraz problem wrócił .Problem dotyczy silnika w B5FL . Sytuacja jest taka , że muszę kręcić z 2 razy żeby odpalił . Pompa wymieniona na dwie inne używki , problem pozostał , przekaźnik pompy paliwa wymieniony dwukrotnie nadal to samo , regulator paliwa wymieniony również dwa razy problem pozostał. Ciśnienie jakie dobija pompa to 4bary , natomiast sekunde po dobicie ciśnienie spada do ZERA , czyli ewidentnie się cofa. Jest też tak , że jak odpale i zgaszę to mogę dobić ciśnienie 3 razy i odpale od strzała , jeżeli po dobiciu nie odpale to później już nie mogę dobić ciśnienia i muszę kręcić dłużej. Najczęściej na zimnym kręci długo , na rozgrzanym ok , ale już stopniowa jak stygnie coraz dłużej trzeba kręcić . Aku nówka . Błędów na kompie nie ma , choć wcześniej wywaliło błąd układu węgla aktywnego , lecz po skasowaniu już nic nie wyskakuje . Czujnik temperatury ok , temperatura na klimatroniku a na vagu różni się do 2 stopni. Po odpaleniu nie zauważyłem spadku mocy , silnik nie gaśnie , ogólnie ok tylko to odpalanie. Ciśnienie paliwa podaczas pracy silnika to 3,5 bara. Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie bo nie wiem co jeszcze można sprawdzić/ zrobić ? Zapomniałem dopisać że auto posiada LPG , jednak wykluczyłem to zakręcając zbiornik , wyjeżdzając gaz z przewodów a także jeździłem na samej PB przez 3 dni . Przypomniało mi się , że mając 3/4 baku PB gorzej mi odapalał niż mając 1/4 PB , tzn teraz gdy mam mało paliwa (ćwiartkę) kręcić muszę z dwa razy ale odrobine krócej i tak miękko jakoś , niż mając dużo paliwa.

Ostatnia edycja:

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Zawór sprawdzony i podmieniany , podłączałem zasilanie i dmuchałem w niego nic nie puszcza , wydaje się być ok. Ostatnio wyskoczył znowu błąd z węglem aktywnym , rozebrałem prawe nadkole , rozkręciłem filtr z węglem ,wyleciało trochę kurzu/piasku , złożyłem , rurki drożne . Błąd skasowałem. Wydaje mi się , że musi być chyba nieszczelność i przez to dłużej kręci. Sytuacja jest taka : odpalam, odrazu gaszę , przekręcam zapłon pompa dobija 3 razy auto odpala normalnie. Druga sytuacja jest taka , że odpalam , gaszę , przekręcam zapłon , pompa dobija , ja nie odpalam . Po jakimś czasie , przekręcam zapłon pompa dobija już tylko raz , kręce , i odpalam dobiero za 2 , 3 razem. W momencie jak dobije pompa , ale nie odpale , paliwo się cofnie , zrobi się jakaś poduszka i dopiero podczas kilkukrotnego kręcenia odpale.

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
Miałem podobną w A4B6 sytuacje jeśli to 150KM to wymień filterek paliwa :)

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Tak to 150km , wiesz może czy filtr ma jakiś zaworek zwrotny ? czy to tylko sama bibuła w środku jest ?

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
w A4B6 on jest razem z regulatorem tzn. ma 4 wejścia na węzyki a niewiem jak w awt jest.

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
W AWT tylko wejście i wyjście, więc zaworku nie posiada .

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Wymieniona pompa paliwa na nową , regulator paliwa na nowy , wtryski benzynowe sprawdzone , filtr wymieniony , jak nie odpala za pierwszym na zimnym i po postoju tak dalej nie pali . Jak ciepły albo postój do 30min pali od strzała. Jak docisne ręcznie styki przekaźnika i przekręce kluczyk pali od strzała nawet na zimnym.? Czyżby przekaźnik do wymiany ? W sumie podmieniałem na dwa inne już . Jakieś sugestie?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
może trzeba styki podoginać

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
styki są ok , tylko nie wiem dlaczego mogę dobić ciśnienie tylko raz skoro paliwo sie cofa , a po odpaleniu i zgaszeniu normalnie dobije 3 razy tak jakby nigdy nic

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
czesto da sie sciagnac obudowe przekaznika i zajrzec do srodka, moze wilgoc albo korozja?. Zdarza sie czasem, ze na zimnym silnik benzynowy ciezko pali, ale ja pierwsze co obstawiam wtedy wymeczone cewki, szczegolnie jesli widac znaczna roznice w odpale jak temp jest na -.

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
obudowe przekaźnika mam ściagniętą dla testów , cewki ? gdyby coś się działo na vagu byłyby misfire, zresztą czy cewki miałyby coś do cofającego się paliwa ? dzisiaj założe przezroczysty przewód na powrocie i zmierze ciśnienie czy nadal spada do zero po chwili i dam znać

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
mozna odpalic awaryjnie na lpg, powinien lepiej odpalac jesli to uklad paliwowy pb.

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
A więc tak , na gazie pali więc ok.
Podłączam manometr , przekręcam zapłon pompa coś nie mrawo dobiła ciśnienie według manometru tylko 0,5bar . Przekręcam jeszcze raz dobiła do 4 i spadło do 3,5bar, odpalam od strzała. Gaszę i ... trzyma ciśnienie 3,5bar. Powtórzyłem sytuację i faktycznie trzyma ciśnienie , i odpalam normalnie. Po 3 razie już pompa nie trzyma ciśnienia , spada do zera, ale mimo to dobija do 4bar i jeszcze póki nie spadnie ciśnienie czyli dosłownie sekunda palę i odpalam normalnie. Założyłem przezroczysty wężyk na powrocie i po zgaszeniu silnika paliwo wraca do baku przez powrót , ciśnienie spada do zera od razu a w wężyku zostaje paliwo i bąble powietrza. Sprawdziłem szczelność pod maskę i na dekielku pompy , podczas pryskania wodą z płynem żadnych nieszczelności nie zauważyłem . I co teraz ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Regulator na ;listwie wtryskowej? Jezlei wystepuje bo chyba nie wszytskie 1.8T maja ta gruszke i ewentualnie nowa pompa. Ostatecznie pociagnij nowe przewody z przekaznika do pompy na testa, byc moze przewody gdzies sa skorodowane.

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Regulator nowy boscha , czyżby nowy był walnięty ? włoże inny stary i sprawdzę. Jak to nie regulator pociągnę kable zasilające tak jak piszesz . Idę działać.

Regulator zamieniony nie ma różnicy . A te przewody pociągnąć pomijając przekaźnik ? Poprostu od kostki przekaźnika do styków zasilania pompy ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Prosto do akumulatora lub przez przekaznik, wez plus z miejsca w ktorym pojawia sie po wlaczeniu zaplonu do jego sterowania, przekaznik na pewno w domu jakis masz, wystarczy 10 amperowy.

Uwazaj tez nieby nie iskrzyc przy zbiorniku lub zeby nie zrobic tam zwarcia, zabezpiecz to dokladnie i upewnij sie ze dobre podlaczyles. Benzynka nie jest specjalnie bezpieczna:)

Do góry Bottom