• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpalaniem

Megsonn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Witam.
w dniu wczorajszym strzelił mi Bezpiecznik o nazwie Room. Dodam, że mam Mazdę 323f Ba.
Zjechałem , zgasiłem silnik żeby namierzyć problem. Po ponownym odpaleniu silnika zauważyłem, że aby odpalił trzeba do dłużej kręcić nie jak kiedyś od przekręcenia tylko tak około 4-5 sec i tak jest za każdym razem, chyba że zgaszę i odrazu zapalę.

co może być przyczyną?
Zapewne ten spalony bezpiecznik nie ma nic do rzeczy ale to taki zbieg okoliczności
bezpiecznik nowy ale problem odpalania pozostał.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
który rok tej mazdy?jaki silnik?więcej szczegółów podaj na desce masz kontrolkę chek engine?istniej możliwość odczytania kodów bez czytnika,a może to nie problem elektroniczny silnik pracuje równo?nie problemów z mocą?

Megsonn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
rok 98 czyli polift.
Check engine nie ma.
silnik 1,5 Z5
silnik pracuje równo nie ma problemów obrotami
przyspiesza też wydaje mi się dobrze
jedyny problem to to, że nie odpala "od strzala"

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
błedy można odczytać za pomocą kodów błyskowych przypuszczam że masz 17-stykowe gniazdo diagnostyczne ale dla pewności wrzuć fotę złącza to ci napiszę co i jak zrobić ,złącze powinno się znajdować w komorze silnika obok akumulatora,zobaczymy co wymiga wtedy możemy pomyśleć co dalej.

Megsonn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Tak wiem, że jest możliwość odczytania blędów za pomocą diody.
Jak będę w domu zrobię fotkę.
dodam tylko, że jestem laikiem w tej dziedzinie.
Kolega obstawia problemy z pompą paliwa
twierdzi, że zbyt późno paliwo dochodzi i stąd problem dłuższego kręcenia

Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
o właśnie taki schemacik,to spróbuj zapalić go w taki sposób przekręć zapłon kilka razy żeby pompa przepompowała trochę paliwa i dopiero start jeżeli pompa dawałby słabe ciśnienie to byłby kłopot i z uruchomieniem ale i z mocą i wysokimi obrotami ewentualnie zaworek zwrotny w pompie nie trzyma i paliwko może się cofać do zbiornika.

Megsonn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Z mocą nie zauważyłem problemu. Nawet jak jechałem to zrobiłem mu przegazówki i nie zauważyłem spadku mocy..
chociaż raz jak by było gorzej ale to potem ustąpiło. Dochodzi do odcinki nic nie zauważyłem co do zmian
jedynie właśnie ten problem z zapalaniem.

być może jest tak jak mówisz odnośnie tego zaworka w pompie bo to tak jak by na czas nie dochodziło paliwo
tak czy siak pewnie ta pompa będzie do wymiany.

Jeśli byś był tak uprzejmy , powiedział jak zrobić taką diodę , wystarczy tylko podłączyć do niej 2 kabelki ?
i krok po kroku z tym złączem diagnostycznym to może udało by mi się to ogarnąć
bo z tego co widzę, błędy wiele mogą powiedzieć

Ostatnio edytowane przez moderatora:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jako diodę możesz zastosować zwykłą próbówkę 12v,mostkujesz styki TEN I GND,podłączyćdiodę (bez przeróbek dioda 12v), próbówkę pomiędzy styki FEN i B+ ,włącz zapłon nie zapalaj
kody 1 do 9 to krótkie impulsy oddzielone również krótki przerwami około 0.5 sek więc siedem błysków oznacza kod 7
kody od 10 do 69
pierwsza seria błysków oznacza dziesiątki a druga jednostki
błyski dziesiątek trwają 1sek i oddzielone są od siebie krótkimi przerwami,dziesiątki oddzielone są od jednostek przerwą 1.5 sek.
jednostki trwają 0.5 sek i są oddzielone krótki przerwami np kod 52 to pięć długich błysków i dwa krótkie.

Megsonn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
co mogę dodać, jak przekręcę kluczyk i odczekam aż zgaśnie kontrola ABS
i kontrolka ostatnia od lewej strony w postaci ludzika siedzącego i jak by poduszki powietrznej
Mazda pali od strzala ale jak nie poczekam chechła.
wszystko na filmiku.

adek328i

Bywalec
Punktów
2
Może rzeczywiście pompa paliwa lub zaworek powrotny, Jak poczekasz aż kontrolki zgasną to w tym momencie pompa napompuje ciśnienie i kończy się ładnym odpaleniem a jak od razu na zapłon to kręcisz puki pompa zada ciśnienie i odpala po paru sekundach.

Megsonn

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
dokładnie tak ale koledzy z forum Mazdy mówią, że w tym aucie pompa nie pracuje póki nie zaskoczy rozrusznik
ale jedyne co objaw ustapił sam :p może coś się wcześniej przypchało nie mam pojęcia
póki co pali znów normalnie

Do góry Bottom