• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpaleniem Astry II 2.0 DTI 2000r

Andrew7374

Początkujący
Punktów
0
Witam. Sytuacja wygląda tak. Kupiłem auto w Sierpniu tego roku. Po 2 tygodniach jazdy pojawił się problem z odpalaniem rano. W internecie przeczytałem ,żeby spróbować z plakiem. Udało się. Zdzwoniłem się z mechanikiem, pojechałem, przejrzał wszystko ,stwierdził ,że pompa wtryskowa. Zmienił pompę (1100zl) ,po 2 tygodniach znów nie odpala, lecz tym razem plak nie pomaga. Okazało się, że sterownik pompy. Wymienił ze starej (250zł). Mija kilka dni i znów nie chce zapalać rano jak jest zimny. Udaję się z pomocą plaka. Na forum o astrze znalazłem sposób ,żeby postawić auto z górki przodem do dołu, dziś tak zrobiłem, rano odpalił, za kilka godzin na płaskim pod szkołą już nie. Jeśli chodzi o dynamikę jazdy, wszystko jest ok. Problem z nią był tylko podczas przygody z uszkodzonym sterownikiem. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Nie znam Twoich możliwości manualnych ale skomplikowane to nie jest, kwestia jakie masz przewody, jeżeli gumopodobne to jest łatwiej ale jak jakieś plastiki lub zbrojone wtedy trzeba pokombinować.
Jak nie czujesz się na siłach to daj to komuś do zrobienia, musi być zachowana szczelność żeby nie zapowietrzał się po tej modyfikacji w tych miejscach.
Ps. Tak,"fi" to średnica, interesuje Cię ta w środku przewodu, nie na zewnątrz.

A

autozibi

Witam. Sytuacja wygląda tak. Kupiłem auto w Sierpniu tego roku. Po 2 tygodniach jazdy pojawił się problem z odpalaniem rano. W internecie przeczytałem ,żeby spróbować z plakiem. Udało się. Zdzwoniłem się z mechanikiem, pojechałem, przejrzał wszystko ,stwierdził ,że pompa wtryskowa. Zmienił pompę (1100zl) ,po 2 tygodniach znów nie odpala, lecz tym razem plak nie pomaga. Okazało się, że sterownik pompy. Wymienił ze starej (250zł). Mija kilka dni i znów nie chce zapalać rano jak jest zimny. Udaję się z pomocą plaka. Na forum o astrze znalazłem sposób ,żeby postawić auto z górki przodem do dołu, dziś tak zrobiłem, rano odpalił, za kilka godzin na płaskim pod szkołą już nie. Jeśli chodzi o dynamikę jazdy, wszystko jest ok. Problem z nią był tylko podczas przygody z uszkodzonym sterownikiem. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

Według mnie nadal jest problem z pompą wtryskową .
Niestety ta pompa jest zaraza jak ebola czy aids .
Nie wiem jak umawiałeś się z tym mechanikiem ale 1100 zł za taką pompę to małe koszty .
Jeżeli Ciebie oszukał to wracaj do niego na reklamacje .
Pamiętaj również , że te pompy są cholernie uczulone na zapowietrzania ,
więc odpuść sobie na razie zaworki zwrotne a zajmij się znalezieniem miejsca rozszczelnienia układu paliwowego .
Tak czy inaczej cały układ jest do przejrzenia włącznie ze zbiornikiem paliwa .

Andrew7374

Początkujący
Punktów
0
Dziś pojawił się nowy objaw. Po 2 dniach nie odpalania, stał na górce przodem do dołu, nie chciał zapalić. Próbowałem 2-3 razy bezskutecznie. Psikałem plakiem, szarpało, zapalił na chwile i zgasł bez reakcji na gaz. Przy 2 próbie ,udało się zapalić, ale też z szarpaniem. Do tego z wydechu wydobywa się dużo białego dymu, czego wcześniej nie zaobserwowałem.

A

autozibi

Dziś pojawił się nowy objaw. Po 2 dniach nie odpalania, stał na górce przodem do dołu, nie chciał zapalić. Próbowałem 2-3 razy bezskutecznie. Psikałem plakiem, szarpało, zapalił na chwile i zgasł bez reakcji na gaz. Przy 2 próbie ,udało się zapalić, ale też z szarpaniem. Do tego z wydechu wydobywa się dużo białego dymu, czego wcześniej nie zaobserwowałem.

A więc teraz pytanie czy biały dym jest spowodowany , że mamy już temperatury na dworze blisko 0* ,
czy tym , że jest uszkodzona UPG ? Sprawdź czy nie ubywa ci płynu chłodniczego .
Jak długo utrzymuje się ten dym po uruchomieniu silnika ?
Jeżeli przez chwilę to masz uszkodzone świece żarowe lub sterownik świec .

Andrew7374

Początkujący
Punktów
0
UPG? Gdy go uruchomiłem wczoraj i zauważyłem ten dym, utrzymywał się przez kilka minut pracy silnika ,aż do zgaszenia. Czy uruchamianie plakiem ma jakieś negatywne skutki uboczne?

Do góry Bottom