PIOTR_FOTO
Nowy
- Punktów
- 0
Witam. Podczas odpowietrzania zaciął się (lub zawiesił? zapowietrzył?) zaworek w butelce dozującej płyn do zbiorniczka hamulcowego. W efekcie doszło do całkowitego opróżnienia zbiorniczka hamulcowego i zassanie powietrza do pompy hamulcowej. Próbowałem różnych metod: odpowietrzanie tradycyjne pompuj-trzymaj, odpowietrzanie grawitacyjne (przepuściłem ok. 0,8L płynu), oraz ciśnieniowo przetłoczyłem ok. 1L płynu od pompy w kierunku zacisków. Efektów brak, pedał cały czas w podłodze. Układ szczelny, bez wycieków. Czy powinienem teraz wyciągnąć pompę z samochodu i zalać ją i odpowietrzyć jak to się robi z nową pompą? Bo brak mi już pomysłów. Układ z ABS, odpowietrzałem przy włączonym zapłonie.
(na drugi dzień)
No i niestety. Pompa hamulcowa zalana i odpowietrzona i nadal brak efektów.
Moje podejrzenie pada na pompę ABS. Z tego co wiem, pompa ABS jest dosyć trudna w odpowietrzeniu. Podobno testery diagnostyczne mają możliwość uruchomienia elektrozaworów pompy w celu ułatwienia odpowietrzania. Ja nie mam takiego testera, dlatego mam kilka pomysłów, aby wypchnąć pęcherzyki ze skomplikowanej pompy ABS:
- przepchnąć pod ciśnieniem 1bar płyn w przeciwną stronę, tzn. od przedniego lewego lub prawego koła w stronę zbiorniczka płynu
- potem przepchnąć pod ciśnieniem ok. 1bar w normalnym kierunku pracy, tzn. od zbiorniczka do zacisków kół przednich
- ponieważ pompa ABS jest zamocowana na gumowych poduszkach to może opukać ją lekko młotkiem gumowym - może pęcherzyki jak gdzieś się zagnieździły do pod wpływem drgań uwolnią się i wypłyną razem z płynem
- po w/w zabiegach przeprowadzić tradycyjne odpowietrzanie wszystkich kół.
Co o tym myślicie? Nie ma tu gdzieś "błędu w sztuce", żeby nic nie popsuć?
(na drugi dzień)
No i niestety. Pompa hamulcowa zalana i odpowietrzona i nadal brak efektów.
Moje podejrzenie pada na pompę ABS. Z tego co wiem, pompa ABS jest dosyć trudna w odpowietrzeniu. Podobno testery diagnostyczne mają możliwość uruchomienia elektrozaworów pompy w celu ułatwienia odpowietrzania. Ja nie mam takiego testera, dlatego mam kilka pomysłów, aby wypchnąć pęcherzyki ze skomplikowanej pompy ABS:
- przepchnąć pod ciśnieniem 1bar płyn w przeciwną stronę, tzn. od przedniego lewego lub prawego koła w stronę zbiorniczka płynu
- potem przepchnąć pod ciśnieniem ok. 1bar w normalnym kierunku pracy, tzn. od zbiorniczka do zacisków kół przednich
- ponieważ pompa ABS jest zamocowana na gumowych poduszkach to może opukać ją lekko młotkiem gumowym - może pęcherzyki jak gdzieś się zagnieździły do pod wpływem drgań uwolnią się i wypłyną razem z płynem
- po w/w zabiegach przeprowadzić tradycyjne odpowietrzanie wszystkich kół.
Co o tym myślicie? Nie ma tu gdzieś "błędu w sztuce", żeby nic nie popsuć?