• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z Panelem nawiewu/klimatyzacji

Matiii

Nowy
Punktów
0
Witam
Pacjent to SKODA Fabia 2003r. Silnik 1.9SDI klimatyzacja manualna
Problem wygląda następująco..
-po przekręceniu kluczyka na zapłon podświetlenie panela sterowania nawiewem gaśnie po ok 1sek.
-brak możliwości włączenia A/C
-brak możliwości zamknięcia obiegu powietrza

Działa nawiew na wszystkich prędkościach dmuchawy (leci tylko ciepłe powietrze)
Podłączyłem pod VAG-a i błędów w klimatyzacji nie ma. Naciskając przyciski ac/obieg zam. W blokach pomiarowych widać, że zmieniają się wartości czyli zakładam, że Panel nie zdechł.
Zanim padła klimatyzacja wcześniej grzebałem przy silniczku od klapy obiegu powietrza bo sie blokowała.Chwile podziałało i zaraz wszystko zdechło.

Czy mogłem źle go zamontować tzn w nieodpowiedniej pozycji?

Czy miałbym takie objawy i ten silniczek ma wpływ na ten cały układ?
Zauważyłem jeszcze że gdy wyciągnę bezpiecznik F12(klimatyzacja i obieg zamknięty powietrza) wraca podświetlenie panelu.Gdy włożę go ponownie to Panel gaśnie.Mozna założyć że jakieś zwarcie??
Dziękuję pozdrawiam !

Ostatnia edycja:

matiii992

Uczestnik
Punktów
0
Matiii jeśli grzebałeś przy silniku od klapy mieszania powietrza i pożniej zaczęły się problemy to zacząłbym od tego. Możliwe że wysiadł całkiem i robi teraz zwarcie przez to panel po chwili przygasa. Rzuciłem okiem na schemat i bezpiecznik F12 odpowiedzialny jest za silniki klap powietrza i częściowo za panel klimatronika wiec kolega Markson43 dobrze ci podpowiada. Odłącz ten silnik i zobacz jaka będzie reakcja.

Do góry Bottom