• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z turbina przeładowuje A6C6 2.0TDI 140KM BRE

pawel miernik

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich borykam sie od jakiegos czasu z turbina przeładowuje oto logi http://vaglogi.pl/log-011_013_018_iMSTZt.html wymienilem zawor n75 tylko kupilem uzywke ori mozliwe ze był uszkodzony bo objawy nie znikneły i podzczas schodzenia z obrotow słyszalny jest dziwny sfist czy cos w tym stylu nie mam pojecia co moze byc pomocy

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Geometria płynnie chodzi.

pawel miernik

Początkujący
Punktów
0
A jak sprawdzic czy płynnie chodzi i na vcds e tak a zawor n75 jak bedzie uszkodzony to tez kierownica zle bedzie pracowac tak

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Rozumiem że nie ogarniasz tematu. Moja rada wyjdz z inicjatywą chęci poznania budowy i zasady działania turbo z VTG. Na YT jest pełno filmików jak sprawdzać prawidłowe funkcjonowanie sztangi. Także do roboty.

pawel miernik

Początkujący
Punktów
0
Ja w sumie ucze caly czas znam zasade dzialania turbiny i jej budowe tylo nie wiem jak to sprawdzic vcds m czy jakos inaczej wiem jak sprawdzic vcds m czy groszka pracuje

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Odepnij wężyk od mieszka i poruszaj wkrętakiem za cięgno gora dół o będziesz wiedzieć.

pawel miernik

Początkujący
Punktów
0
Witam i nikt nie ma żadnego pomysłu co moze być sztanga chodzi bez promlemu a cały czas przeładowuje zawór n75 wymienimy i jeszcze ten dziwny świat jak schodzi z obrotów

Ostatnia edycja:

pawel miernik

Początkujący
Punktów
0

To czyli jak przeładowuje to muszę podkręcić skręcić na sztandze

Ostatnia edycja:

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Samochód jeździł normalnie? Jeżeli problem pojawił się nagle, geometria w turbinie chodzi płynnie, gruszka jest szczelna, i zawór n75 wymieniony. To przecież geometria sama się nie przestawiła. Nie dotykaj ani regulacji sztangi, ani zderzaka. Sprawdź jakie jest podciśnienie, czy przypadkiem układ vacum pompy się gdzieś nie rozszczelnił, albo sama pompa nie ma jakiegoś problemu, szczególnie sprawdź króciec pompy vacum, w 1.9 tdi one się wyrabiały i podciśnienie uciekało.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Jak zabraknie podciśnienia to nie przeładuje, wręcz nie doładuje. Targaj turbawkę i do czyszczenia. Miałem takie przypadki że podpinałem diagnostyczną pompkę vacum i geometria chodziła niby super a za parę dni klijent wracał z przeładowaniem. Po wytarganiu jak się myrdało geometrią na stole to raz po raz się wieszała i mogłem sobie szukać.

Sprawdzając w inny sposób oszukasz sam siebie.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
No to fakt, zapomniałem się. Też bym stawiał raczej na przycięcie geometrii, czasem jest tak znikome że nie widać po sztandze. Jak się zdejmie sztangę, to ma chodzić paluszkiem bez najmniejszych oporów. Jak jest inaczej, to będą problemy.
No ale podchodząc to tematu przeładowania i niedoładowania, ja zawsze pierwsze co robię to sprawdzam czy przewody od podciśnień są całe, później właśnie ręczna pompką vacum patrzę jak pracuję sztanga turbiny, czy geometria chodzi i czy gruszka jest szczelna. Jeżeli wszystko jest ok, sprawdzam swoją pompką vacum jakie jest podciśnienie, i czy nie ma skoków.

pawel miernik

Początkujący
Punktów
0
No morze i racja w takim razie trzeba będzie turbinie wywlekać i czyścić jak wyczyszcze to napiszę co i jak dzięki za podpowiedzi

A jeszcze chciał bym was się coś poradzić co myślicie o czyszczeniu turbo bez demontażu zalać ropa czy czymś

Ostatnia edycja:

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Nwm. czy coś osiągniesz w taki sposób. Zdaża się że nagar się tak przypiecze że trzeba się pobawić z łopatami i z otoczeniem. Ale świat należy do odważnych.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Czyszczenie turbo bez demontażu jest bez sensu. Tylko demontaż i najlepiej oddać do czyszczenia, chyba że posiadacz piaskarke i umiejętności żeby turbinę rozłożyć, bo już znam kilku takich co chcieli wyczyścić a zgieli wałek przy próbie rozłożenia.

Do góry Bottom