• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PROBLEM Z TURINĄ

dzery73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
częstochowa
WITAM WSZYSTKICH I BARDZO PROSZĘ O POMOC. MIANOWICIE MOIM PROBLEMEM JEST PÓZNO WŁĄCZAJĄCA SIĘ TURBINA A JEST TO OD 2800 OBROTÓW ZACZYNA DZIAŁAĆ. PROBLEM ZACZĄŁ SIĘ OD MOMENTU GDY DAŁEM SAM. DO MECHANIKA NA REGENERACJĘ JEDNEGO WTRYSKU BO ZACZĄŁ LAĆ I STRASZNIE KOPCIŁ SAM I WIĘCEJ PALIŁ. WTRYSK ZREGENEROWAŁ I JEST TERAZ OK. ALE JEST PROBLEM Z TURBO. INNY ZNAJOMY MECH. POSPRAWDZAŁ TURBO, PODCIŚNIENIA, EGR ZAWÓR STERUJĄCY I TWIERDZI ŻE JEST WSZYSTKO OK. A JA JESTEM ZAŁAMANY BO NIE MA NIC GORSZEGO JAK NIEMOC DIAGNOZY. MOŻE KTOŚ MIAŁ PODOBNY PRZYPADEK ALBO WIE O CO W TYM WSZYSTKIM CHODZI? DODAM ŻE NIE MA FILTRA CZĄSTEK. ZOSTAWIAM JESZCZE SWÓJ ADRES MOŻE TO COŚ UŁATWI dzery73@o2.pl. Bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc. Jacek

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To 1.6 hdi, prosty w uj motor, pewnie masz gdzies odpietawtyczke, wypiety wezyk lub inne cuda wianki. Moze turbina kaput. Zajdz po prostu lepszego mechanika.

dzery73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
częstochowa
Ten mechanik który regenerował mi wtrysk też powiedział że to jest wina turbo ale czemu ona zaczyna pracować od 2800 obrotów? Boję się że to będzie inna przyczyna a on powie że to turbina padła bo ma mi to robić.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Bo może jest sztanga rozrlegulowana, może nieszczelność w dolocie, a może poszli do lasu.......
To musi zobaczyć organoleptycznie ktoś kumaty z urządzeniem diagnostycznym w ręku.

dzery73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
częstochowa
Bo może jest sztanga rozrlegulowana, może nieszczelność w dolocie, a może poszli do lasu.......
To musi zobaczyć organoleptycznie ktoś kumaty z urządzeniem diagnostycznym w ręku.
Zauważyłem że turbina lekko gwiżdze przy dodawaniu i ujmowaniu gazu a wcześniej tego nie było. nie wiem czy ma to jakiś wpływ na turbinę czy nie.

HQaero

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Myślę,że warto sprawdzić jej szczelność,czyli to o czym mowa powyżej,tym bardziej jeżeli podczas jazdy słyszysz charakterystyczny świst,zaraz i tak pojawią się pewnie problemy z nietrzymaniem mocy,to tylko kwestia czasu.

Do góry Bottom